Extra informatie

Waterkokers: snel, energiezuinig en veilig?

Energiegebruik en vermogen

Philips_kleinHet vermogen van een waterkoker is vrij hoog: tussen de 0,5 kW en 3 kW, afhankelijk van de capaciteit. Een snelle waterkoker brengt een liter water in ongeveer 2,5 minuut aan de kook. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het vermogen en de capaciteit van de waterkoker. Een langzame waterkoker heeft er ongeveer 4 minuten voor nodig. Alleen in een fluitketel op een inductiekookplaat is 1 liter water sneller aan de kook (in 3 minuten).

Uit ons onderzoek blijkt dat een waterkoker met een hoog vermogen niet per se een snelle waterkoker hoeft te zijn. Er is geen duidelijk verband gevonden tussen het vermogen en de snelheid.

In de uitgeschakelde stand verbruikt de waterkoker in principe geen stroom. Als het een lampje of een display heeft, kan er wél sprake zijn van sluipverbruik.

Materiaal/behuizing

Er zijn waterkokers van kunststof of van metaal. Aan een metalen wand kun je je eerder verbranden dan aan plastic. Sommige waterkokers bevatten een zogeheten koudewandbehuizing.

Automatische uitschakeling

Op de meeste waterkokers zit er een automatische kookpuntuitschakeling. Dit wil zeggen: als het water zijn kookpunt heeft bereikt, stopt de waterkoker met opwarmen. Ook hebben sommigen een automatische droogkookbeveiliging. Als er te weinig water in de waterkoker zit, schakelt het apparaat zichzelf uit. Dat voorkomt droogkoken.

Lees ook de Kooptips!

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik ben op zoek naar een stille waterkoker? Iemand idee welke ik dan moet hebben?
Roos
Beantwoord door
heer J.P. Peters,
Laatste review
Solis Vario Waterkoker 557
L. van der Burg
44.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!