Hoe wij matrassen testen

Selectie van te testen producten

Voorafgaand aan iedere test bepaalt de Consumentenbond welke matrassen getest gaan worden. De selectie vindt plaats binnen een zekere  afbakening. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een prijsrange, type matras en afmeting van het matras. De bond koopt de geselecteerde producten vervolgens zelf in en stuurt ze naar een gespecialiseerd onafhankelijk laboratorium waar het  testwerk wordt uitgevoerd.

Proef betaalde testmodellen

Door budgettaire beperkingen kunnen we niet alle matrassen die op de markt zijn in onze test opnemen. Om toch zo veel mogelijk testresultaten te kunnen bieden start de bond een proef waarin fabrikanten/importeurs tegen betaling extra producten in de test kunnen laten meelopen. Dit gebeurt binnen strenge randvoorwaarden. Producten die door de fabrikanten worden toegevoegd worden op dezelfde wijze ingekocht, getest en beoordeeld. Het testresultaat wordt ongeacht de uitkomst gepubliceerd. Onze onafhankelijkheid blijft gewaarborgd. In oktober zijn de resultaten van de proef gepubliceerd. Voor het testen van drie extra modellen is door de aanbieders betaald.

Wanneer de proef is afgerond bepaalt de Consumentenbond of deze werkwijze verder geïmplementeerd gaat worden. Daarbij speelt de waardering van onze leden voor deze vergroting van het testaanbod een leidende rol.

De matrassen worden uitgebreid getest op onder andere de volgende punten:

 • hardheid;
 • geur;
 • afwerking;
 • drukverdeling;
 • lichaamsondersteuning.
Heb je al een account? Log in

De aspecten apart bekeken

Bekijk de video

Wij testten matrassen uitgebreid in een laboratorium. Wij onderzochten de technische eigenschappen van de matrassen.

Lichaamsondersteuning

Een matras moet je lichaam goed ondersteunen en je ontspannen laten liggen. Zware en lichte personen hebben op de matrassen gelegen en op verschillende punten van het lichaam (hoofd, schouders, lende, bil, heup en hiel) is de druk gemeten. Er wordt dan gekeken of liggend op zowel zij en rug ontspannen kan worden. Een matras krijgt een goede score als zowel lange als korte mensen goede ondersteuning hebben.

Levensduur boxspring_hoe_getest2

Een wals van 140 kilo wordt 30.000 keer over de matrassen heen en weer gerold: dit moet een gemiddeld gebruik van 8-10 jaar gebruik simuleren. Na die test worden alle technische eigenschappen opnieuw bekeken:

Na die test worden alle technische eigenschappen opnieuw bekeken:

 • Hoeveel dikte heeft het matras verloren?
 • Hoeveel stevigheid heeft het matras verloren?;
 • Ondersteunt het matras het lichaam nog goed?

Vochtregulatie en isolatie

's Nachts transpireer je behoorlijk. Het is daarom belangrijk dat een matras snel het vocht kan opnemen en het vervolgens afstaat aan de omgeving. Met de isolatie van een matras wordt bedoeld of een matras de lichaamswarmte tijdens de nacht stabiel kan houden. De matrassen worden in een klimaatkamer getest, waarbij gemeten wordt hoeveel vocht de matras opneemt en hoeveel energie nodig is om een koperplaat van 37°C op temperatuur te houden.

Drukverdeling

Een mat, die de drukverdeling meet, wordt op de matras gelegd. Vervolgens gaan 3 personen er op liggen. De mate van druk van het lichaam wordt gemeten. Je kunt dan zien hoe de drukverdeling is en of die niet te hoog is op specifieke plekken.

Het is de bedoeling dat een matras je op een breed oppervlak ondersteunt.

Veerkracht

Twee stempels  ter hoogte van schouder en heup worden in de matras gedrukt om te kijken of de onderrug goed wordt ondersteund.

Hardheid

Om de hardheid te bepalen wordt een stempel met een vaste kracht in de matras geduwd.

Stabilisatie

Beweegt een matras na, nadat je je hebt omgedraait? We meten de stabilisatie van een matras. Hierbij wordt een schok - die het draaien van een lichaam moet nabootsten - op het matras toegepast. Vervolgens wordt het aantal bewegingen geteld totdat de matras stil blijft.

Voelbaar contact met bedbodem

Hierbij wordt technisch bepaald of de bedbodem wordt gevoeld bij het veranderen van positie; van liggend naar zittend.

Geur

Na het ontdoen van het verpakkingsmateriaal en1 week later wordt de geur beoordeeld.

Geluid

Een testpersoon verandert van houding op het matras. Die persoon beoordeelt of het matras geluid maakt en of dit storend is.

Wasbaarheid van de tijk

Als de tijk (afneembaar en dus) wasbaar is, is hij gewassen volgens de wasvoorschriften. Daarna is de tijk weer om de matras gedaan.

Hanteerbaarheid

Voor de levensduur en het onderhoud van een matras is het goed hem regelmatig te keren. Daarom moet een matras wel goed hanteerbaar zijn; bijvoorbeeld door handvaten aan de zijkanten.

Afwerking en rits

Beoordeeld wordt hoe netjes de matras gemaakt is en of de rits soepel loopt.

Brandbaarheid

Brandbaarheid wordt ook getest.

Vergelijk de matrassen zelf

Log in of word lid en bekijk de testresultaten.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een Testoordeel mee. Naast dat Testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.

Doe mee

Laatste reactie op onze tests
Aldi Memopur vooraanzicht
A. vanMarle

Wel even wil ik opmerken, dat je goed moet opletten op de bovenkant (ligzijde), wat weliswaar middels een sticker wordt aangegeven,...

Laatst gestelde vraag
Worden er voor kinderen andere eisen aan matrassen gesteld, en zo ja, welke? Waar moet je op letten?
heer R. van Kasteren
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Beter Bed Easy Pocket
P.A. Bouquet
36.6666666666667 procent