Extra informatie

Beste digitale televisieprovider

Digitale televisieDe Consumentenbond bewaakt de kwaliteit van providers van internet, telefonie en digitale tv met een gebruikerspanel. De ruim 11.000 panelleden geven maandelijks hun ervaringen door. Deze ProviderMonitor leidt tot een rangschikking. Welke provider van digitale tv gaat aan kop?

Beste decoder en PVR

Motorola-VIP1903De Consumentenbond heeft meer dan 30 decoders en PVR's getest. Het gaat om apparaten die de providers van digitale televisie in Nederland zelf aanbieden en ondersteunen.

Decoder ergernissen

Haperend beeld, traag zappen, gewiste opnamen: digitale televisie kijken gaat niet zonder problemen. Waarom werkt het niet gewoon? 'De enige remedie is de stekker uit het stopcontact trekken, na een minuut weer erin steken en wachten tot de boel weer is opgestart’, verzucht een van onze panelleden wiens decoder regelmatig vastloopt. Klinkt dit bekend? Dan ben je niet de enige, want vastlopers komen bij de helft van onze 2100 panelleden weleens voor. Wat zijn de grootste ergernissen? En hoe scoren de tv-aanbieders?

Eerste indrukken

Producten die nieuw op de markt komen proberen wij zo snel mogelijk aan een kort onderzoek te onderwerpen zodat we een eerste indruk ervan kunnen presenteren. Bekijk de eerste indrukken op het gebied van digitale televisieproviders.

Veelgestelde vragen vergelijker

Alles wat je moet weten over de vergelijker internet, telefonie en digitale televisie.

Analoge of digitale televisie

De meeste Nederlanders kijken digitale televisie. Wat kies jij: analoog of digitaal? De voor- en nadelen van digitale televisie op een rij.

Stap over: analoge naar digitale tv

Digitale televisie heeft betere beeldkwaliteit, HD-tv en meer zenders. Met interactieve televisie kun je ook films huren of tv-programma’s terugkijken. Hoe stap je over van analoge tv naar digitale televisie? Volg ons stappenplan!

Wat is digitale televisie?

Digitale televisie kijken kan in Nederland via de kabel, de ether en de satelliet. Digitale tv is ook mogelijk via de ADSL-verbinding (IP-tv). KPN biedt dit aan onder de naam Interactieve TV van KPN, bij Tele2 heet het Tele2 TV.

Wat is een decoder?

Er is altijd een digitale decoder nodig om digitale tv-zenders te kunnen bekijken. Deze decoder bestaat uit minimaal één tv-tuner, die het signaal ontvangt en meestal een smartcardlezer die het tv-signaal kan ontsleutelen.

Via welke digitale ontvanger ga jij tv kijken?

Decoder kopen of huren?

Om digitaal televisie te kunnen kijken (geen streaming) heb je een decoder en een abonnement van een provider nodig. Bij de ene provider moet je de decoder kopen, bij de andere provider moet je de decoder huren en betaal je maandelijks een bedrag. Maar als je jarenlang iedere maand voor huur blijft betalen, betaal je bij die provider uiteindelijk meer.

Wat is een PVR?

Met een PVR kun je niet alleen digitale televisie ontvangen. Je kunt de tv-programma's ook opnemen. En er zijn meer mogelijkheden.

Tv met ingebouwde tuner

canaldigitaal-camOm digitale televisie te ontvangen, heb je niet altijd een losse decoder nodig. De meeste moderne televisies hebben een ingebouwde tuner geschikt voor digitale tv via de ether en de kabel. Sommige televisies hebben ook een ingebouwde tuner voor digitale tv via satelliet. Hoe werkt dat dan?

HD tv kijken

High Definition (HD)-beeldsignaal heeft meer beeldpunten dan het normale tv-signaal. Daardoor is het beeld scherper en gedetailleerder. Hoe kun jij in HD kijken?

Interactieve tv

Met interactieve televisie bepaal jij wat je wilt kijken: via je televisieaanbieder kun je gemiste tv-programma's terugkijken of films huren. Welke providers bieden interactieve digitale televisie?

Digitale tv opnemen

Digitale televisie kun je op verschillende manieren opnemen. De digitale decoder met ingebouwde harde schijf, een PVR, is zeer bekend. Een andere optie is opnemen in de 'cloud', een dienst die bij verschillende IP-tv providers, zoals KPN, wordt geboden. Sommige nieuwe televisies kunnen opnemen op een externe harde schijf. Welke manier van opnemen kies jij?

Digitale televisie op meerdere tv's

Gemiddeld heeft een Nederlands huishouden 1,7 televisies in huis. Hoe kun je nu ook digitale televisie kijken op dat tweede toestel in de keuken of slaapkamer?

Tv kijken op tablet, smartphone en laptop

Het gevecht om de afstandsbediening komt iedereen bekend voor. De een wil liever naar een grote spelshow kijken op RTL4, de ander liever een documentaire op Nederland 2. Er is een oplossing om samen op de bank te blijven zitten: ook live tv kijken op je laptop, tablet of smartphone.

Opzeggen en aanpassen abonnement

Je wilt van je abonnement af, naar een andere provider overstappen of je bent op zoek naar een beter aanbod. Misschien gebruik je de vaste telefoonlijn niet meer, wil je een ander tv-pakket of een hogere internetsnelheid. Hoe pak je dat aan?

Besparen op televisiekosten

Televisie via glasvezel

Wie televisie kijkt via glasvezel heeft grofweg dezelfde mogelijkheden als wie kijkt via de kabel of DSL. Er zijn HD-zenders, je kunt gebruik maken van interactieve tv, tv opnemen en pauzeren, een abonnement nemen op extra zenders en televisie kijken op je smartphone of tablet.

Digitale televisie: vragen & antwoorden

Er zijn verschillende manieren om digitale televisie de huiskamer in te krijgen. Bekijk hier de antwoorden op de meest voor de hand liggende vragen.

UPC neemt Ziggo over: veelgestelde vragen

UPC en Ziggo gaan samen verder onder de naam Ziggo. Het wordt de grootste kabelaar van Nederland: 7 miljoen huishoudens als potentiële klant. Wat heeft dit voor consequenties?

Woordenboek

Veel termen en begrippen zijn voor digitale tv providers al helemaal ingeburgerd, maar wat houden ze nu precies in? De Consumentenbond zet ze hier voor je op een rijtje.

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
Mijn vraag is als volgt,ik heb alles in 1 basis 30+ en 3HD zenders!!!en rdio Maar heb geen decoder.betaal 45,95 per maand en kan alleen analoog kijken ook geen radio,hoe wil ik digitaal kijken!!!
hetty
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!