Extra informatie

Frequentie: 100 Hz en meer

50, 200 tot wel 1200 Hertz: fabrikanten strooien met getallen om je ervan te overtuigen dan hun televisie het vloeiendste beeld geeft. Maar wat betekent die 'refresh rate' eigenlijk?

Vloeiend beeld

Op televisies met een hogere frequentie (ook wel een hogere 'refresh rate' genoemd) wordt het beeld vloeiender weergegeven. Je ziet het verschil goed bij scenes waarbij de camera bijvoorbeeld langzaam over een landschap of een brede weg scheert. Bij televisies met een 'lage refresh rate' hapert het beeld dan een beetje.

Hoe werkt een 100 Hz tv?

200 hz tvTv-fabrikanten hebben een techniek bedacht om dat haperen te verminderen. De televisie analyseert de binnenkomende individuele beeldjes en berekent zelf tussenliggende beelden. Zo worden de overgangen tussen de opeenvolgende beelden minder groot en lijkt het beeld vloeiender. Het betekent wel dat de televisie nu meer beelden per seconde moet verwerken.

Een andere techniek die televisies toepassen is het laten knipperen van de achtergrondverlichting, net op het moment dat de pixels van het scherm veranderen. Dat wordt vaak aangeduid met de term ‘scanning backlight’. Daardoor lijken de overgangen tussen de individuele beelden minder ‘hard’.

Heeft 200 Hz zin?

Meestal is het televisiesignaal dat je tv binnen krijgt 50 Hz. Dat betekent dat er 50 losse beeldjes per seconde in het signaal zitten. Met 100 Hz-technologie wordt daar steeds één extra beeldje tussen geplaatst. Het aantal beelden verdubbelt naar 100 beelden per seconde. Bij modellen die met 200 Hz werken, worden steeds 3 nieuwe beelden toegevoegd. 

Tv-fabrikanten hebben elk hun eigen naam voor deze techniek en pronken met steeds hogere getallen:

  • LG Picture Mastering Index (PMI): tot 2000;
  • Panasonic Black Light Motion Rate (BMR): tot 1600 Hz;
  • Philips Perfect Motion Rate (PMR): tot 1000 Hz;
  • Samsung Picture Quality Index: tot 2400;
  • Sony MotionFlow XR: tot 1200 Hz.

Maar let op: boven de 200 Hz zijn verschillen in vloeiendheid erg moeilijk waar te nemen voor het menselijk oog.

Beeldfouten 

In de praktijk werkt deze technologie ook niet altijd even goed. Bij gelijkmatige en redelijk goed voorspelbare bewegingen wordt het beeld op de tv zeker vloeiender. Maar wanneer snelle en ongelijkmatige bewegingen in beeld zijn, zoals een springend konijn, zijn de bewegingen niet goed te voorspellen. Het gevolg is dat de uitgerekende extra beelden niet goed passen bij het originele beeld, waardoor er beeldfouten te zien zijn. Het konijn in het voorbeeld is dan minder gedetailleerd met een wazig randje.

Lees meer

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
M/Mevr Ben geinteresseerd naar het testresultaat van de INTEL COMPUTE STICK als vermeld in de DIGITAALGIDS No 5 mei-juni 2015. Waar kan ik dat vinden en is deze al op de markt?
heer T. van den Oever
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Samsung UE40J6200
H.A. Alexander
80.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!