Extra informatie

Frequentie: 100 Hz en meer

100 Hz tv heeft vloeiender beeld

Op televisies met een hogere frequentie wordt het beeld vloeiender weergegeven. Bij grote of snelle bewegingen in beeld, bijvoorbeeld als er over een landschap wordt gevlogen, kunnen (delen van) de opeenvolgende beeldjes in het signaal behoorlijk van elkaar verschillen. Het gevolg is dat het beeld wat gaat haperen en zijn de bewegingen in het beeld niet vloeiend. Daar hebben de fabrikanten oplossingen voor bedacht.

Hoe werkt een 100 Hz tv?

200 hz tvOm dat haperen te verminderen, analyseert de tv eerst de binnenkomende individuele beeldjes en berekent zelf tussenliggende beelden. Zo worden de overgangen tussen de opeenvolgende beelden minder groot en lijkt het beeld vloeiender. Het betekent wel dat de televisie nu meer beeldjes per seconde moet verwerken.

Een andere techniek is om de achtergrondverlichting met 100 Hz of meer te laten knipperen, net op het moment dat de pixels van het scherm veranderen. Dat wordt vaak aangeduid met een term als ‘scanning backlight’. Daardoor worden de overgangen tussen de individuele beeldjes ook minder ‘hard’. Of een combinatie van deze technieken, waardoor je soms 400, 800 of zelfs nog meer op een tv ziet staan.

Van 50 tot 3600 Hz

De meeste televisiesignalen werken op 50 Hz; er zitten 50 losse beeldjes per seconde in het signaal. Met 100 Hz-technologie wordt daar steeds één extra beeldje tussen geplaatst. Het aantal beelden verdubbelt naar 100 beelden per seconde. Bij modellen die met 200 Hz werken, worden steeds 3 nieuwe beelden toegevoegd. Bij technologie hoger dan 200 Hz zijn verschillen in vloeiendheid moeilijk waar te nemen voor het menselijk oog. Fabrikanten gaan toch steeds verder en hebben ook elk hun eigen termen:

  • Sony: tot MotionFlow XR 400 Hz
  • LG: tot Dynamic MCI 800
  • Samsung: tot CMR 1000 (Clear Motion Rate)
  • Philips: tot 1400 Hz PMR (Perfect Motion Rate)
  • Panasonic: tot 3600 Hz BLS (Backlight Scanning)

Beeldfouten 

In de praktijk werkt deze technologie niet altijd even goed. Bij gelijkmatige en redelijk goed voorspelbare bewegingen wordt het beeld op de tv vloeiender. Maar wanneer het gaat om snelle en ongelijkmatige bewegingen, zoals een rennend en springend konijn over een grasveld, zijn die bewegingen vaak niet goed meer te voorspellen. Het gevolg is dat de uitgerekende extra beeldjes niet zo goed passen bij het oorspronkelijke beeld, waardoor er beeldfouten te zien zijn. Het konijn is dan bijvoorbeeld minder gedetailleerd en heeft een wazig randje.

Benieuwd naar de testresultaten van televisies? Vergelijk televisies of kijk direct wat de beste televisie uit de test is.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik heb een Sony lcd tvkdl 42w656a wat kost het om een nieuwe scherm te plaatsen want mijn scherm is stuk geen garantie meer
wim
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Samsung UE46D7000
Peter
63.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!