Extra informatie

Goede tv-merken

Goede tv-merken

Welke tv-merken doen het goed? We vroegen het in 2011 aan 6200 leden van het internetpanel van de Consumentenbond.

In de grafiek zijn de merken die overduidelijk beter scoorden dan het gemiddelde groen gemarkeerd. De merken die overduidelijk slechter scoorden dan het gemiddelde zijn rood gemarkeerd. De merken die dichtbij het gemiddelde scoren of waarvan er te weinig exemplaren in het onderzoek zitten om duidelijke uitspraken over te doen, zijn blauw.

TV

Soort scherm

Omdat beeldbuis-tv's nauwelijks meer worden gemaakt en nog minder verkocht, zijn ze niet in de grafiek opgenomen. B&O - dat in het beeldbuistijdperk nog een (kleine) rol speelde - komt door de focus op plat niet meer in het overzicht voor. Met een gemiddelde leeftijd van 8 jaar is het wel het merk waaraan ons panel het langst gekluisterd is. De consumenten die meewerkten aan dit onderzoek kijken naar:

  • Lcd-scherm 69%
  • Beeldbuis 22%
  • Plasma-scherm 8%

Sterke merken

Philips is met een marktaandeel van 31% de nationale lieveling. Samsung (19%) is het merk dat het afgelopen decennium in rap tempo Nederlandse huiskamers veroverde met (vooral) betaalbare lcd-tv's. Een goede prijs-kwaliteitsverhouding is dan ook de belangrijkste overweging (40%) bij de aanschaf van een tv. Bang & Olufsen en Loewe en in mindere mate Philips en Sony worden vooral gekocht vanwege de faam van het merk.
De schermen van Panasonic scoren met afstand het best op prestaties (61% zeer tevreden gebruikers) en vormt samen met Loewe de top op het punt van gebruiksgemak.
LG is de kampioen van de prijs/kwaliteitsverhouding (23%). Het prijzige Loewe deugt op dit punt slechts volgens 4% van ons panel, maar dat wordt gekoppeld aan overtuigende merkentrouw (45%).

Ontvangst

De manier waarop het signaal wordt ontvangen maakt uit. Zo leidt de combinatie satelliet en CanalDigitaal en een High Definition decoder vaker tot grote tevredenheid over prestaties en bedieningsgemak. Kijkers met een analoog signaal zijn minder vaak zéér tevreden op deze punten. KPN Digitenne-klanten (ether) zijn het minst royaal met lof over de prestaties.

Wat & Hoe

De uitkomsten zijn gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en oordelen van ruim 6200 consumenten met en over nieuwe elektronische apparaten. De uitspraken over merken gaan niet over specifieke modellen. De verschillen tussen de apparaten van een merk kunnen groot zijn. Zo varieert de leeftijd van net gekocht tot meer dan tien jaar oud en lopen de prijzen van de apparaten sterk uiteen. Ook de manier waarop het apparaat wordt gebruikt, speelt een rol in de ervaringen van de respondenten. De uitkomsten van dit onderzoek gelden dus niet voor alle modellen van een bepaald merk Ze gelden zeker niet automatisch voor de modellen die nu in de winkels staan.

Wat is de beste televisie? Lees de Samenvatting van de televisietest

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik heb een Sony lcd tvkdl 42w656a wat kost het om een nieuwe scherm te plaatsen want mijn scherm is stuk geen garantie meer
wim
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Samsung UE40JU6445
m de blaeij
86.6666666666667 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!