Extra informatie

Smart-tv

Bekijk video

Veel televisies kun je tegenwoordig rechtstreeks aansluiten op internet, zonder dat je de computer hoeft aan te zetten. Een veelgebruikte term voor tv's met deze functie is Smart tv of Internet tv. Je koppelt de tv via een netwerkkabel aan de router of het internetmodem dat je hebt.  Meestal kan het ook draadloos via ingebouwde wifi in de tv of met een speciale wifi-dongle van de tv-fabrikant. De bekende merken LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp en Sony hebben inmiddels een behoorlijk assortiment aan tv's met internet. Maar hoe werkt dat, internet op tv?

Elk tv-merk anders

Philips-Videoloand - kleinIn de basis werkt het bij alle merken hetzelfde: op de tv zijn applicaties of 'apps' geïnstalleerd die gebruik maken van internet. Denk bijvoorbeeld aan een app om YouTube-filmpjes te zoeken en te kijken. Of een app waarmee je online films kunt huren en kijken op je tv. Elke fabrikant heeft een eigen selectie aan applicaties of 'apps'. Ook de werking van de 'dezelfde' apps kan erg verschillen tussen fabrikanten.

Daarnaast is er tegenwoordig ook meestal een echte browser op de tv geïnstalleerd, waarmee je op internet kunt surfen net als op een pc. Plug-ins en flash worden niet altijd ondersteund. YouTube kijken via de browser kan dan niet. Je bent dan aangewezen op de meegeleverde YouTube-app van de fabrikant.

Je bedient het Smart tv-menu en de applicaties daarin met je afstandsbediening. Dit gaat niet zo snel en zeker tekst invoeren is erg onhandig. Sommige fabrikanten leveren een speciale afstandsbediening voor gebruik van de smart-tv functies, zoals de Magic Motion Remote van LG of een afstandsbediening met een geïntegreerd toetsenbordje van Philips. En met Samsung's topmodellen kun je zelfs met je stem en gebaren bedienen. Alleen werken deze extra's vaak niet zo goed als je zou willen.

Als je een smartphone hebt, kun je een app downloaden van de tv-fabrikant. Met zo'n app kun je dan de tv bedienen via je smartphone. Dit werkt een stuk eenvoudiger dan met de afstandsbediening, zeker als het gaat om het intypen van tekst.  

Geen extra kosten

Om de applicaties te kunnen gebruiken heb je naast een tv met een internetaansluiting natuurlijk ook een internetverbinding nodig. Je sluit de tv met een ethernetkabel aan op het internetmodem of de router van het netwerk thuis. Er zijn ook televisies die je draadloos kunt verbinden. Je hoeft niet te betalen om de apps te gebruiken, met uitzondering van de apps om online-films te huren.

Alle fabrikanten hebben sociale media apps, zoals Facebook, Twitter en Hyves. De leukste applicaties zijn echter die waarmee je films kunt huren of die waarmee je gemiste tv-programma's kunt bekijken. Daar is een tv natuurlijk ook het meest voor geschikt.

Films kijken  

Met de meeste internet-tv's kun je films huren via de apps van video on demand diensten. Het aanbod is een mengeling van recente bioscoopfilms en minder bekende, oudere films. Je betaalt €5 of €6 om een HD-film 2 dagen te huren. Elke fabrikant heeft een Netflix app; daarmee kun je onbeperkt films en series te kijken voor €8 per maand (let op: bij sommige fabrikanten hebben alleen de nieuwste Smart tv-modellen Netflix). Hieronder een overzicht van de apps per fabrikant.

 

 Pathé Thuis

 Video
land

 Movie
max

 Netflix

 LG

 √

√ 

 

√ 

 Panasonic

 √

 

 

 Philips

 √

 √

 

Samsung

 √

 √

√ 

√ 

 Sony

 

 

 

 

Tv-programma gemist

De populairste Nederlandse omroepen hebben ieder een eigen applicatie waarmee je tv-programma's die de afgelopen week uitgezonden zijn kunt bekijken. Je hoeft hiervoor niet te betalen, maar niet alle programma's zijn beschikbaar. Het aanbod is veel kleiner dan de bijbehorende websites die je op een computer bekijkt.

De publieke omroepen zijn te bekijken in de "Uitzending Gemist" applicatie,"RTL XL" biedt programma's van de vier RTL-zenders. SBS6, Net5 en Veronica hebben ook Smart tv-apps. Niet alle apps zijn bij alle merken te vinden.

De beeldkwaliteit van de gemiste uitzendingen is redelijk. Ze zijn wat korrelig en slechter dan een normale tv-uitzending.

 

 Uitzending
Gemist

 RTL XL

 SBS Gemist

 LG

 √

√ 

√ 

 Panasonic

 

 √

 √

 Philips

 √

 √ *

 √

 Samsung

 √

 √

 √

 Sony

 

 

 √

* Alleen mogelijk bij Philips televisies met Android. Op andere Philips televisies werkt de RTL XL app sinds begin 2015 niet meer.

Privacy

De Consumentenbond onderzocht medio 2014 de 'kleine lettertjes' van smart-tv's: de privacyvoorwaarden die je te zien krijgt bij de installatie van een tv met internettoegang. Het valt niet mee te ontcijferen wat er staat - het gaat steevast om door juristen geschreven, lange teksten - maar met behulp van een juridisch expert kwamen we toch een heel eind. We schrokken nogal van de bevindingen. De smart-tv's vormen een regelrecht risico voor je privacy.

Lees meer over dit onderzoek of bekijk onze tips voor meer privacy.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
ik heb een Samsung tv UE46D7000 ,het toestel gaat steeds aan en uit vanzelf ,wat zou dat kunnen zijn ?
leeman
Beantwoord door
leeman,
Laatste review
Samsung UE46D7000
Peter
63.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!