Extra informatie

Smart-tv

Veel televisies kun je tegenwoordig rechtstreeks aansluiten op internet. Een veelgebruikte term voor tv's met deze functie is smart-tv. Je koppelt de tv via een netwerkkabel aan de router of het internetmodem dat je hebt, meestal kan het ook draadloos via ingebouwde wifi in de tv.

Hoe werkt het?

Samsung UE48HU7500In de basis werkt het bij alle merken hetzelfde: op de tv kunnen applicaties ofwel 'apps' worden geïnstalleerd, denk bijvoorbeeld aan een YouTube-app. Je bedient het smart-tv-menu en de applicaties daarin met je afstandsbediening. Sommige fabrikanten leveren een speciale afstandsbediening voor gebruik van de smart-tv- functies, zoals de Smart Control van Samsung.

Daarnaast is er meestal een browser op de tv geïnstalleerd, waarmee je op internet kunt surfen. Dit is niet echt aan te raden: tekst invoeren en de ‘cursor’ bedienen met de afstandsbediening gaat traag en de browsers zijn meestal langzaam. Daarnaast worden plug-ins en Flash niet altijd ondersteund.

Apps

De meeste fabrikanten hebben een eigen selectie aan applicaties of 'apps'. Ook de werking van de 'dezelfde' apps kan verschillen tussen fabrikanten.
Alle fabrikanten hebben muziek apps en sociale media apps, zoals Facebook en Twitter. De leukste applicaties zijn echter die waarmee je films kunt huren of die waarmee je gemiste tv-programma's kunt bekijken. Daar is een tv natuurlijk ook het meest voor geschikt.

Film en series kijken
Logo's on demand-dienstenEr zijn meerdere video on demand-diensten met een aanbod dat meestal een mengeling is van recente bioscoopfilms, series en minder bekende, oudere films. Het aanbod van video on demand-apps verschilt per tv-fabrikant. Bij de meeste smart-televisies van grote tv-fabrikanten zijn de apps Netflix, Pathé Thuis en Videoland te vinden. Hoewel de apps gratis te downloaden zijn, moet er wel worden betaald als je iets wilt kijken. Bij Netflix heb je bijvoorbeeld een abonnement nodig, bij Pathé Thuis betaal je per film.

Tv-programma gemist
Vaak zijn programma’s van de populairste Nederlandse omroepen van de afgelopen week terug te kijken. De publieke omroepen zijn te bekijken in de NPO-applicatie, RTL XL biedt programma's van de 4 RTL-zenders en Kijk toont programma’s van SBS6, Net5 en Veronica. Niet alle apps zijn bij alle tv-merken te vinden.
Veel programma’s zijn gratis terug te kijken. Soms moet er worden betaald, bijvoorbeeld voor buitenlandse series. De beeldkwaliteit van de gemiste uitzendingen is redelijk. Ze zijn vaak wat korrelig en slechter dan een normale tv-uitzending.

Elk tv-merk anders

Behalve het aanbod van apps, verschillen de besturingssystemen van de televisies. Het besturingssysteem heeft onder andere invloed op hoe het menu eruit ziet en hoe snel bijvoorbeeld een app opstart.
Nu hebben de grote tv-merken Samsung, LG, Panasonic en Sony allemaal een eigen smart-tv-systeem. En elk jaar worden die systemen weer vernieuwd of zelfs compleet veranderd, maar vaak gaat het om kleine wijzigingen. Wij bekeken van deze merken de nieuwste versie van 2015 en vergeleken dit met de vorige versie. We keken daarbij naar het aanbod van apps, de app store en de multimediaspeler (voor foto's, muziek en video).

Samsung - Tizen
Besturingssysteem SamsungSamsung introduceerde in 2015 het nieuwe tv-besturingssysteem Tizen. Ten opzichte van het oude Samsung-systeem is daarbij vooral het uiterlijk veranderd. De werking is niet wezenlijk anders geworden. We beoordelen Tizen het meest positief vergeleken met de besturingssystemen van de andere tv-merken. We vinden de multimediaspeler, de webbrowser en de appstore het fijnst werken van alle systemen. 

 • Apps
  Youtube- en Netflix-apps zijn vooraf geïnstalleerd. Andere apps zoals Pathé Thuis, VideoLand, NPO en RTL XL vind je in de appstore. HBO GO en NLziet vind je alleen op Tizen. De app Kijk is niet beschikbaar, net als op het oude Samsung-systeem. Muziek luisteren kan met Deezer en Tuneln. Opvallend: Spotify kan niet op Tizen maar wel op het oude systeem worden geïnstalleerd.
 • Appstore
  De appstore werkt prima en biedt ook een zoekfunctie op apps te vinden. Al is het is niet echt verbeterd ten opzichte van het vorige systeem, op de toegang tot verschillende app-categorieën (‘meest populair’, ‘wat is nieuw’) na. Ook het aanbod aan apps is vrijwel gelijk gebleven.

LG - WebOS 2.0
Ook LG kwam in 2015 met een nieuwe versie van het besturingssysteem: WebOS 2.0 is de opvolger van WebOS 1.3. LG’s WebOS 2.0 werkt over het algemeen goed, al betreft het vooral cosmetische wijzigingen. Overigens kun je LG tv’s met het oude WebOS binnenkort updaten, waardoor de functionaliteiten bijna gelijk zijn aan die van WebOS 2.0.

 • Apps
  De Netflix- en Youtube-app zijn al geïnstalleerd in WebOS 2.0. Films kijken kan ook met Pathé Thuis, Videoland en de app HBO GO. De app Vimeo mist. LG ondersteunt ook NPO, RTL XL, Kijk én NLziet. Muziek luisteren kan met Spotify en Deezer.
 • App store
  De LG Content (app) Store van 2.0 ziet er iets anders uit dan de oude, maar werkt goed, min of meer hetzelfde. Beide systemen bieden een zoekfunctie en verschillende app-categorieën om gemakkelijk een app te vinden, maar je hebt wel een LG-account nodig om een app te installeren.

Panasonic - Firefox OS
Besturingssysteem PanasonicFirefox OS is de opvolger van Panasonic’s eigen OS en wat opvalt is de matige webbrowser. Hoewel er meerdere websites op verschillende tabjes kunnen worden geopend bij Firefox OS, gaat het bedienen met de afstandsbediening moeizaam en traag. De multimediaspeler en de appstore werken wel vrij goed.

 • Apps
  YouTube en Netflix zijn standaard geïnstalleerd. Firefox heeft wat meer keus in apps. Video-apps zoals Videoland, Pathé Thuis, Vimeo, NPO en Kijk zijn te vinden in de app store. De RTL XL-app mist bij beide systemen van Panasonic, ook heeft het geen HBO GO. Er zijn standaard geen muziekdiensten in Firefox geïnstalleerd, maar Deezer en TuneIn zijn beschikbaar.
 • Appstore
  De ‘Apps Market’ zit in beide systemen en is zowel in uiterlijk als werking identiek. Er zijn aardig wat apps beschikbaar, maar er is helaas geen zoekfunctie. 

Sony - Android TV
Besturingssysteem SonySony heeft met Android TV een systeem dat het minst lijkt op het eigen (vorige) systeem, maar het is niet direct een verbetering.  Zo is de Android-webbrowser Opera nauwelijks handiger in gebruik. De appstore (Google Play) is wel een verbetering. Ook is Android TV is het enige besturingssysteem waarbij je via Google Play een gratis of betaalde multimediaspeler-app kunt kiezen. Gelukkig maar, want de standaard media-apps zijn niet zo handig in gebruik.

 • Apps
  De apps Netflix, KIJK, Videoland en Google Play Movies & TV zijn standaard geïnstalleerd bij Android TV, net zoals Google Play Music. Op beide systemen vind je apps zoals Kijk, Pathé Thuis, Videoland en Vimeo. Android TV biedt ook HBO GO, maar opvallend genoeg missen de NPO en de RTL XL app. Voor muziek kun je de app TuneIn en een onofficiële app voor Spotify downloaden. Deezer en Tidal zijn niet beschikbaar.
 • App store
  Google Play is veel handiger dan de app store van het Sony-systeem. Google Play laat alleen de apps zien die geschikt zijn voor Android TV, verdeeld naar categorie. Ook kun je erin ‘googlen’. Onhandig is dat je heel vaak moet klikken om bij de nieuw geïnstalleerde apps te komen.

Privacy

Bij de installatie van een tv met internettoegang krijg je allerlei privacyvoorwaarden te zien, die je wel of niet kunt accepteren. Soms heeft dit invloed op de functionaliteiten van de tv. Nog belangrijker, wat zijn de gevolgen voor je privacy? De Consumentenbond onderzocht medio 2014 de 'kleine lettertjes' rond privacy van smart-tv's. Het valt niet mee om te ontcijferen wat er staat - het gaat steevast om door juristen geschreven, lange teksten - maar met behulp van een juridisch expert kwamen we toch een heel eind. We schrokken nogal van de bevindingen. De smart-tv's vormen een regelrecht risico voor je privacy.

Lees ook:

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
Ik heb een Philips 40PUK6400 gekocht voor het gamen op mijn ps4 Alleen ik heb het gevoel dat deze niet optimaal ingesteld staat. Iemand misschien tips? Of ervaring voor optimaal beeld. Mvg Rowan...
Rowan Bakkum,
Stel een vraag
Laatste review
Philips 40PFK5300
Dirk Cosyns
63.3333333333333 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!