Extra informatie

Tv-programma opnemen

Tv-programma's opnemen, pauzeren of terugspoelen? Samsung, Panasonic en Sharp hebben een aantal televisies waar het programma wordt opgeslagen op een:

  • ingebouwd geheugen (Sharp; 8GB);
  • losse usb-stick (Samsung en Sharp);
  • externe harde schijf (Sharp, Samsung en Panasonic)

Digitale tv-programma's opnemen

  • Opnemen van een digitaal signaal gaat via één van de ingebouwde digitale tuners (DVB-C of DVB-T).
  • Een analoog televisiesignaal of het signaal van een Scart- of HDMI-decoder opnemen is niet mogelijk.
  • Je kunt alleen tv-programma's opnemen die je aan het kijken bent. De tv's hebben namelijk maar één digitale tuner, waardoor ze niet 2 zenders tegelijk kunnen verwerken. Als je dat wél wenst is een losse PVR (een decoder met harde schijf) een betere optie.

tv-programma opnemen met je tvLet op: in de meeste gevallen heb je een insteekkaart nodig voor de smartcard van je digitale televisie abonnement. Meer hierover lees je op de pagina over dvb-c tuners.

Afspelen alleen met de tv waarmee je opneemt

Wil je tv-programma's opnemen op een usb-stick of losse harde schijf? Dan kun je deze alleen afspelen op de tv waarmee je hebt opgenomen. De signalen worden namelijk versleuteld opgeslagen, om te voorkomen dat je ze via de pc kopieert of  op een ander toestel afspeelt.

Bij Panasonic moet je de harde schijf registreren via het menu van je televisie; je kunt maximaal 8 harde schijven per tv registreren. Let op: de harde schijf wordt bij de registratie meteen geformatteerd, dus wat er nog op stond ben je kwijt.  

Tv-programma's opnemen met een Panasonic-tv

Tv-programma's opnemen kan met enkele Panasonic-tv's handmatig, via de EPG en via een knop op de afstandsbediening. Je kunt de tv gewoon in stand-by zetten als je een opname hebt geprogrammeerd.

  • Panasonic biedt Timeshift-functies (genaamd 'rew live tv'). Deze moet je eenmalig activeren in het menu, daarna kun je altijd live televisie pauzeren of terugspoelen. Je hoeft de functie niet opnieuw te activeren..
  • Wanneer je zapt, wordt de buffer leeggemaakt en overschreven met de gegevens van het nieuwe kanaal. Er worden geen gegevens permanent bewaard!

Het gebruiksgemak laat wel wat te wensen over bij Panasonic. Je krijgt bijvoorbeeld geen melding op het scherm dat een opname loopt of stopt.

Tv-programma's opnemen met een Samsung-tv

Bij Samsung kun je de Timeshift-functie automatisch activeren. Daarna worden beelden automatisch tijdelijk opgeslagen om desgewenst te kunnen terugspoelen.
Tv-programma's opnemen met de Samsung-tv's kan handmatig of via de EPG.
Het is bij de EPG niet mogelijk om de start- en eindtijd aan te passen. Dit is jammer, omdat daadwerkelijke begin- en eindtijden regelmatig afwijken van de tijden in de EPG.

Tv-programma's opnemen met een Sharp-tv

Bij Sharp kun je alleen Timeshift-functies gebruiken, tv-programma's permanent opnemen is niet mogelijk. Dit houdt in dat je live televisie kunt pauzeren en terugspoelen.
Hiervoor moet je deze functie wel activeren, iedere keer nadat je gezapt hebt of de tv opnieuw aanzet. Je kunt dan alleen terugspoelen tot het moment van activatie. Je moet dus van tevoren al bedenken dat je wel eens terug zou willen spoelen.
Het interne geheugen van 8 GB van de Sharp-modellen met deze functie is groot genoeg om een tijdje te pauzeren: ongeveer 150 minuten in sd en 60 minuten in hd.

Tv-programma's opnemen met een PVR

Een tv-programma opnemen en live tv-pauzeren en terugspoelen zonder te activeren kan ook met een PVR. Een PVR is een decoder met ingebouwde harde schijf.

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
Ik heb een Lcd Sony tv,10 jaar oud, geeft ineens een dubbel beeld aan. Wat kan dat zijn?
Gosia,
Stel een vraag
Laatste review
Samsung UE40J6200
H.A. Alexander
80.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!