Extra informatie

Beste vaatwasser voor leden

De Consumentenbond test vaatwassers continu en testte onlangs nieuwe modellen

De Consumentenbond test vaatwassers op was- en droogprestaties, maar ook op het energie- en waterverbruik en de programmaduur. Daarbij beoordelen we ook het gebruiksgemak, de constructie en het geluid van de vaatwasser. Welke vaatwassers zijn de beste?

Eerste indrukken

Producten die nieuw op de markt komen proberen wij zo snel mogelijk aan een kort onderzoek te onderwerpen zodat we een eerste indruk ervan kunnen presenteren. Bekijk de eerste indrukken op het gebied van vaatwassers.

Vaatwassers: merken en modellen

Er zijn veel merken en modellen vaatwassers. Wat zijn de verschillen? Wat kost een vaatwasser en hoe lang gaat een vaatwasser mee? Soms vind je dezelfde modellen onder verschillende namen en voor andere prijzen. Waar moet je op letten? 

Inbouwvaatwasser of vrijstaande vaatwasser

De Consumentenbond test zowel inbouwvaatwassers als vrijstaande vaatwassers. In welke opzichten verschillen die van elkaar?

Afmetingen vaatwassers

Vaatwassers zijn er in verschillende afmetingen. Bekijk de tabel met alle hoogte- en breedtematen en het aantal couverts dat je erin kwijt kunt.

Zuinige vaatwasser

zuinige vaatwasser

Is je vaatwasser zuinig? Een vaatwasser die niet veel water en energie gebruikt is namelijk niet alleen beter voor het milieu, maar bespaart je ook geld. Hoe kun je zo zuinig mogelijk de vaat doen? Zijn kleine vaatwassers minder zuinig dan de afwas met de hand doen?

Hoe gebruik je een afwasmachine?

Hoe kun je de vaatwasser het beste gebruiken? Tips over het inruimen van de afwasmachine, hoeveel erin past, wat je er niet in moet doen, welke vaatwasmiddelen en welke programma's.

Vaatwasprogramma's

Welke programma's kun je allemaal kiezen voor het wassen van je vaat in de afwasmachine? En hoe goed werken deze programma's? Naast programma's zijn er ook nog extra opties te kiezen.

Hoe werkt een afwasmachine?

Voor een goed werkende vaatwasser is water, warmte en tijd nodig. Door middel van pompen wordt het water via de sproeiarmen in de vaatwasser gepompt. Via de filters wordt het water aan het eind weer weggepompt. Je kunt kiezen voor verschillende vaatwasprogramma's, vaatwasmiddelen

Het belangrijkste voor de werking van de vaatwasser zijn 2 pompen: de circulatiepomp en de afvoerpomp. Verder zijn er veel verschillende programma's, waarmee er soms bespaard kan worden op energie, water of tijd. Er zijn ook programma's voor bepaalde soorten afwas. 

Vaatwasser aansluiten

Vrijwel alle fabrikanten adviseren het installeren van een vaatwasser door een installateur te laten uitvoeren. Toch zelf aan de slag? Lees het stappenplan voor het aansluiten van een vaatwasser.

Vaatwasserproblemen

Helaas kunnen er problemen met vaatwassers optreden. Voordat je een monteur inschakelt zijn er verschillende zaken die je zelf kunt doen. De meestvoorkomende vaatwasserproblemen op een rij en onze tips hoe je deze oplost.

Vaatwasser stinkt

Een veel gehoorde klacht bij vaatwassers is dat de machine stinkt, gelukkig is daar in de meeste gevallen eenvoudig wat aan te doen.

Afdanken of repareren?

Vaatwassers worden soms overbodig of gaan stuk. Wat doe je er dan mee? Het beste kun je oude vaatwassers inleveren. Nieuwere kun je ook weggeven, verkopen of laten repareren. Maar hoe kun je dat het beste doen?

Vaatwasmiddelen

Het grootste probleem met all-in-one tabletten is dat ze vaak moeite hebben met streeploos opdrogen. Een aantal machines geeft aan dat het zout en glansspoelmiddel nodig heeft, terwijl dit toch al in de tablet zit.

Minivaatwassers

Woordenboek

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
IKEA Rengora (402.993.81)
Robbert van Ark
28.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!