Extra informatie

Beste vaatwasser voor leden

wat is de Beste Koop vaatwasserDe Consumentenbond test vaatwassers continu en testte onlangs nieuwe modellen

De Consumentenbond test vaatwassers op hoe goed ze afwassen, spoelen en drogen, en op energie- en waterverbruik. Onlangs hebben we weer nieuwe vaatwassers getest. Ditmaal 5 vaatwassers.

Welke vaatwassers komen als 'Beste uit de test' en welke zijn 'Beste koop'?

Eerste indrukken

Producten die nieuw op de markt komen proberen wij zo snel mogelijk aan een kort onderzoek te onderwerpen zodat we een eerste indruk ervan kunnen presenteren. Bekijk de eerste indrukken op het gebied van vaatwassers.

Vaatwassers: merken & modellen

Er zijn veel merken en modellen vaatwassers. Wat zijn de verschillen? Wat kost een vaatwasser en hoe lang gaat een vaatwasser mee? Soms vind je dezelfde modellen onder verschillende namen en voor andere prijzen. Waar moet je op letten? 

Inbouw-vaatwasser of vrijstaande

De Consumentenbond test zowel inbouwvaatwassers als vrijstaande. In welke opzichten verschillen die van elkaar? Vaatwasser_deur_open

Afmetingen vaatwassers

Vaatwassers zijn er in verschillende afmetingen. Bekijk de tabel met alle hoogte- en breedtematen en het aantal couverts dat je erin kwijt kunt.

Energiezuinige vaatwasser: tips

zuinige vaatwasser

Is je vaatwasser zuinig? Een vaatwasser die niet veel water en energie gebruikt is namelijk niet alleen beter voor het milieu, maar bespaart je ook geld. Hoe kun je zo zuinig mogelijk de vaat doen? Zijn kleine vaatwassers minder zuinig dan de afwas met de hand doen?

Schone vaat voor minder dan een kwartje

Natuurlijk is het heel belangrijk dat de vaat schoon wordt: op welke merken kun je dan echt bouwen? Maar een zuinige vaatwasser is natuurlijk ook prettig. En op dat gebied is er goed nieuws: vaatwassers worden steeds zuiniger. Het zou dus weleens kunnen lonen je oude vaatwasser de deur uit te doen en een zuiniger exemplaar in huis te halen. Welke vaatwassers zijn het zuinigst met energie en water? Lees verder.

Hoe gebruik je een afwasmachine?

In een vaatwasser mag veel gewassen worden maar niet alles en je hebt naast de machine ook middelen nodig om de vaat schoon te krijgen. Verder zijn er veel verschillende programma's, waarmee er soms bespaard kan worden op energie, water of tijd. Er zijn ook programma's voor bepaalde soorten afwas. 

Vaatwasser aansluiten

Vrijwel alle fabrikanten adviseren het installeren van een vaatwasser door een installateur te laten uitvoeren. Toch zelf aan de slag? Lees het stappenplan voor het aansluiten van een vaatwasser.

Hoe werkt een afwasmachine?

Het belangrijkste voor de werking van de vaatwasser zijn 2 pompen: de circulatiepomp en de afvoerpomp. Verder zijn er veel verschillende programma's, waarmee er soms bespaard kan worden op energie, water of tijd. Er zijn ook programma's voor bepaalde soorten afwas. 

Vaatwasser problemen

Helaas zijn er ook vaatwassers waarbij problemen kunnen optreden. Voordat je een monteur inschakelt zijn er verschillende zaken die je zelf kunt doen. Hier vind je de meestvoorkomende problemen en onze tips voor reparatie van de vaatwasser.

Vaatwasser stinkt

Een veel gehoorde klacht bij vaatwassers is dat de machine stinkt, gelukkig is daar in de meeste gevallen eenvoudig wat aan te doen.

Afdanken of repareren vaatwasser

Vaatwassers worden soms overbodig of gaan stuk. Wat doe je er dan mee? Het beste kun je oude vaatwassers inleveren. Nieuwere kun je ook weggeven, verkopen of laten repareren. Maar hoe kun je dat het beste doen?

Vaatwasmiddelen

Het grootste probleem met all-in-one tabletten is dat ze vaak moeite hebben met streeploos opdrogen. Een aantal machines geeft aan dat het zout en glansspoelmiddel nodig heeft, terwijl dit toch al in de tablet zit.

Video's: Woning en huishouden

In deze afspeellijst vind je diverse video's over huis-, tuin- en keukenproducten en aanverwante zaken. We hebben video's met kooptips, hoe we testen en eerste indrukken. In het zoek-balkje rechts op de pagina kun je zoeken naar meer video's over keukenapparatuur.

Minivaatwassers

Woordenboek

Doe mee

Laatst gestelde vraag
in de test van vaatwassers staat enrgielabel a bij de ikea skinande.Op de site van ikea wordt a++ vermeld. Wie heeft er gelijk?
mevrouw L. vd Bosch
Beantwoord door
heer S. van Dongen,
Laatste review
Bosch SMS84D02EU
R.J. Bloemsma
96.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!