Extra informatie

Beste vaatwasser voor leden

De Consumentenbond test vaatwassers continu en testte onlangs nieuwe modellen

De Consumentenbond test vaatwassers op was- en droogprestaties, maar ook op het energie- en waterverbruik en de programmaduur. Daarbij wordt ook het gebruiksgemak, de constructie en het geluid van de vaatwasser beoordeeld.

Welke vaatwassers zijn het beste?

Eerste indrukken

Producten die nieuw op de markt komen proberen wij zo snel mogelijk aan een kort onderzoek te onderwerpen zodat we een eerste indruk ervan kunnen presenteren. Bekijk de eerste indrukken op het gebied van vaatwassers.

Vaatwassers: merken & modellen

Er zijn veel merken en modellen vaatwassers. Wat zijn de verschillen? Wat kost een vaatwasser en hoe lang gaat een vaatwasser mee? Soms vind je dezelfde modellen onder verschillende namen en voor andere prijzen. Waar moet je op letten? 

Inbouw-vaatwasser of vrijstaande

De Consumentenbond test zowel inbouwvaatwassers als vrijstaande. In welke opzichten verschillen die van elkaar? Vaatwasser_deur_open

Afmetingen vaatwassers

Vaatwassers zijn er in verschillende afmetingen. Bekijk de tabel met alle hoogte- en breedtematen en het aantal couverts dat je erin kwijt kunt.

Zuinige vaatwasser

zuinige vaatwasser

Is je vaatwasser zuinig? Een vaatwasser die niet veel water en energie gebruikt is namelijk niet alleen beter voor het milieu, maar bespaart je ook geld. Hoe kun je zo zuinig mogelijk de vaat doen? Zijn kleine vaatwassers minder zuinig dan de afwas met de hand doen?

Hoe gebruik je een afwasmachine?

In een vaatwasser mag veel gewassen worden maar niet alles en je hebt naast de machine ook middelen nodig om de vaat schoon te krijgen. Verder zijn er veel verschillende programma's, waarmee er soms bespaard kan worden op energie, water of tijd. Er zijn ook programma's voor bepaalde soorten afwas. 

Hoe werkt een afwasmachine?

Het belangrijkste voor de werking van de vaatwasser zijn 2 pompen: de circulatiepomp en de afvoerpomp. Verder zijn er veel verschillende programma's, waarmee er soms bespaard kan worden op energie, water of tijd. Er zijn ook programma's voor bepaalde soorten afwas. 

Vaatwasser aansluiten

Vrijwel alle fabrikanten adviseren het installeren van een vaatwasser door een installateur te laten uitvoeren. Toch zelf aan de slag? Lees het stappenplan voor het aansluiten van een vaatwasser.

Vaatwasser problemen

Helaas zijn er ook vaatwassers waarbij problemen kunnen optreden. Voordat je een monteur inschakelt zijn er verschillende zaken die je zelf kunt doen. Hier vind je de meestvoorkomende problemen en onze tips voor reparatie van de vaatwasser.

Vaatwasser stinkt

Een veel gehoorde klacht bij vaatwassers is dat de machine stinkt, gelukkig is daar in de meeste gevallen eenvoudig wat aan te doen.

Afdanken of repareren vaatwasser

Vaatwassers worden soms overbodig of gaan stuk. Wat doe je er dan mee? Het beste kun je oude vaatwassers inleveren. Nieuwere kun je ook weggeven, verkopen of laten repareren. Maar hoe kun je dat het beste doen?

Vaatwasmiddelen

Het grootste probleem met all-in-one tabletten is dat ze vaak moeite hebben met streeploos opdrogen. Een aantal machines geeft aan dat het zout en glansspoelmiddel nodig heeft, terwijl dit toch al in de tablet zit.

Minivaatwassers

Woordenboek

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Wat zijn de voor/nadelen van een kunststof Kuip tov een RVS Kuip?
mevrouw S. Mantouw
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
AEG F89020VI
Hans
64.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!