Extra informatie

Inbouwvaatwasser of vrijstaande vaatwasser

Vaatwassers zijn er in verschillende uitvoeringen. We onderscheiden inbouwvaatwassers en vrijstaande vaatwassers. Daarnaast zijn er nog verschillende type inbouwvaatwassers en kun je ook kiezen voor een onderbouwvaatwasser. Wat zijn de verschillen?

Inbouwvaatwasser

Het overgrote deel van de verkochte vaatwassers in Nederland is een inbouw vaatwasser. Een inbouwvaatwasser wordt ingebouwd in het interieur van de keuken en heeft geen werkblad of tegengewicht: ze worden onder een bestaand werkblad vastgemaakt. Ook wordt op devaatwasserdeur een deurpaneel gemonteerd. De deur van de vaatwasser is dan in dezelfde stijl als de keukenkastjes. De vaatwassers zijn verstelbaar in hoogte. De keukenplint kan doorlopen en is regelbaar in diepte.

We onderscheiden twee soorten inbouwvaatwassers:

  • Volledig integreerbaar
    Volledig geïntegreerde vaatwasserBij dit type inbouwvaatwasser is het bedieningspaneel verwerkt in de bovenzijde van de deur. Het bedieningspaneel is niet zichtbaar als de deur dicht is. De meeste inbouwvaatwassers zijn volledig integreerbaar. Dit type wordt ook wel 'volledig geïntegreerd' genoemd. Sorteer in de vergelijker op volledig integreerbare vaatwassers en bekijk de testresultaten. 
  • Integreerbaar
    inbouw vaatwasser geïntegreerdBij dit type inbouwvaatwasser is het bedieningspaneel aan de buitenzijde zichtbaar als de deur dicht is. Dit type wordt ook wel 'geïntegreerd' genoemd. Sorteer in de vergelijker op integreerbare vaatwassers en bekijk de testresultaten.

Inbouwvaatwassers zijn niet beter of slechter dan vrijstaande vaatwassers. Bekijk wat de beste inbouwvaatwasser is.

Vrijstaande vaatwasser

Smeg-VaatwasserIn veel andere landen zijn vrijstaande vaatwassers populairder dan inbouwvaatwassers. Een vrijstaande vaatwasser is op geen enkele manier geïntegreerd in het interieur van de keuken. De machine heeft volledig afgewerkte zij- en bovenkanten en een eigen deur. Er kan geen deurpaneel op de vaatwasser worden geplaatst.

De vaatwassers zijn slechts beperkt in hoogte verstelbaar. Een doorlopende keukenplint behoort niet tot de mogelijkheden.

Vrijstaande vaatwassers zijn niet beter of slechter dan inbouwvaatwassers. Bekijk wat de beste vrijstaande vaatwasser is. Sorteer in de vergelijker op vrijstaande vaatwassers en bekijk de testresultaten.

Verschillen inbouw en vrijstaand

Siemens_productshotVrijstaand is goedkoper dan inbouw
Over het algemeen zijn vrijstaande vaatwassers goedkoper dan inbouwvaatwassers van hetzelfde merk en type. Dat betekent niet automatisch dat de ene beter presteert dan de andere. Inbouwvaatwassers doen het niet structureel beter dan vrijstaande en andersom evenmin. Het prijsverschil zit hem bijvoorbeeld in de constructie. De deur van een inbouwvaatwasser is complexer. Ook moeten bij een inbouwvaatwasser de achterste pootjes vanaf de voorkant verstelbaar zijn.

Inbouw meer verkocht in Nederland
Inbouwvaatwassers zijn in Nederland populairder dan vrijstaande. Veelal worden deze verkocht door keukenspeciaalzaken. Maar in veel landen zijn vrijstaande vaatwassers populairder. Omdat er meer vrijstaande vaatwassers worden geproduceerd, zijn ze over het algemeen ook goedkoper dan inbouw. 

Constructie
Inbouwvaatwassers zijn te integreren in het interieur, door middel van deurpaneel en plint. Vrijstaande vaatwassers hebben een eigen deur en bovenblad. Inbouwvaatwassers kun je meer in hoogte verstellen dan een vrijstaande.

Onderbouwvaatwasser

BK-BoschZonder bovenblad met afgewerkte deur
Een onderbouwvaatwasser wordt onder een aanrecht(blad) geplaatst. Het heeft zelf geen eigen werkblad of een tegengewicht. De onderbouwvaatwasser heeft een eigen deur in plaats van een deurpaneel afgestemd op de keuken. 

Soms gedeeltelijk te integreren
Soms is de deur voorzien van een kader waarin een dun decorpaneel kan worden geschoven. Zo is de onderbouwvaatwasser toch af te stemmen op het keukeninterieur. Onderbouwvaatwassers zijn goed in hoogte te verstellen en je kunt er een doorlopende keukenplint bij gebruiken.

Definitie verschilt
Wij rekenen onderbouwvaatwassers tot de categorie 'inbouw'. Omdat deze machines geen bovenblad hebben moeten ze worden ingebouwd. Maar er zijn fabrikanten die een andere definitie gebruiken. Vrijstaande vaatwassers waarvan het bovenblad te verwijderen is worden door sommige fabrikanten als onderbouwvaatwassers gezien. 

Verschillende benamingen 

Vaatwasmachinefabrikanten gaan niet eenduidig om met de verschillende soorten en benamingen van vaatwassers. Bij een inbouwvaatwasser maken ze lang niet altijd onderscheid tussen geïntegreerde vaatwassers en volledig geïntegreerde vaatwassers. Ook rekenen niet alle fabrikanten onderbouwvaatwassers bij de inbouwvaatwassers, sommige zetten ze bij de vrijstaande. Vraag bij de aanschaf van een vaatwasmachine daarom altijd goed door over welke uitvoering of welk model nu precies wordt gesproken.  

Lees ook:

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
IKEA VALGJÖRD (702.834.87)
Van Maanen
32.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!