Extra informatie

Vaatwasser aansluiten

Een vaatwasser aansluiten is iets wat je zelf kunt doen, maar vrijwel alle fabrikanten adviseren het door een installateur te laten uitvoeren. Een vrijstaande vaatwasser aansluiten is makkelijker dan een inbouwvaatwasser aansluiten, omdat die niet van een deurpaneel hoeft te worden voorzien of aan het aanrecht bevestigd. Lees hoe je zelf stap voor stap een vaatwasser kan aansluiten. 

Vaatwasser waterpas plaatsen

Of het nu gaat om een vrijstaande of een inbouwvaatwasser aansluiten, van belang zijn de stelvoetjes. Die zijn nodig om de vaatwasser waterpas te plaatsen en om hem op de juiste hoogte af te stellen. Stelvoetjes zijn op elke machine aanwezig. Soms zijn het er twee, meestal vier. Het plaatsen van een vaatwasser gaat door die voetjes het eenvoudigst op een vlakke ondergrond, dus als de plek waarop hij moet komen niet vlak is, zorg dan eerst voor een goede basis om hem op te plaatsen.

De temperatuur van het water dat de vaatwasser binnenkomt verschilt per model. Op de toevoerslang staat doorgaans de maximale temperatuur waarvoor de slang geschikt is.

Lekkage vaatwasser voorkomen

Het is van groot belang dat de aansluitingen van het water hermetisch afgesloten worden om lekkage te voorkomen. Ook moet het afvoerwater zonder problemen weg kunnen. De afvoerslang kan het beste aan de sifon worden vastgemaakt, bijvoorbeeld met een klemband zodat hij niet los kan raken.

Vrijstaande vaatwasser aansluiten

 1. Stel een vrijstaande vaatwasser allereerst waterpas.
 2. Sluit daarna de aan- en afvoerslangen en elektriciteitskabels aan
 3. Leidt de kabels en slangen vervolgens zonder knikken en vouwen - al dan niet door een kastje - naar de aansluitpunten; het stopcontact en de waterafvoer en -toevoer en sluit ze aan.
 4. Controleer na een eerste vaatwasbeurt of alles goed is aangesloten en er nergens water lekt.
 5. Plaats de vaatwasser op zijn definitieve plek.

Inbouwvaatwasser aansluiten

Een inbouwvaatwasser aansluiten is een klus die niet heel moeilijk is, maar wel wat tijd kan kosten. Als je het zelf doet, en ook de oude vaatwasser van zijn plaats moet halen, reken dan op 2 tot 4 uur voordat je helemaal klaar bent. Voor de schroeven waarmee je het paneel vastzit, kan het zijn dat je wat minder gangbare schroevendraaiers nodig hebt, dus het is handig dat eerst even te bekijken voor je begint.

 1. Van belang is onder wat voor soort aanrechtblad je de vaatwasser gaat installeren, het maakt namelijk verschil of dat hout, steen of kunststof is.
 2. Monteer bovenop de machine bevestigingsplaatjes.
 3. Sluit daarna de benodigde water- en elektriciteitskabels op de machine aan.
 4. Leidt de kabels en slangen vervolgens zonder knikken en vouwen - al dan niet door een kastje - naar de aansluitpunten; het stopcontact en de waterafvoer en -toevoer en sluit ze aan. 
 5. Schuif de vaatwasser daarna op zijn plek en stel deze waterpas op de juiste hoogte met de stelvoetjes.
 6. Check of de machine het doet voordat je het deurpaneel eraan vastmaakt. Mocht er iets niet goed zijn dan is het makkelijker te herstellen als het deurpaneel er nog niet op zit.  
 7. Bevestig het deurpaneel wanneer de vaatwasser goed op zijn plek staat en het doet. Het plaatsen van de deur is een secure klus. Bij sommige machines kan je als het deurpaneel er eenmaal op zit hem niet meer verstellen. Dus let er op dat je netjes afmeet hoe de deur er op moet zodat hij op dezelfde hoogte hangt als de andere deurtjes. 
 8. Als het deurtje is bevestigd kan de machine aan het aanrechtblad (als dat hout of kunststof is) bevestigd worden, of in geval van een stenen aanrechtblad aan de tussenpanelen van de kastjes.
 9. Plaats daarna de plint. Controleer of de deur dan goed open en dicht kan, en pas zo nodig de plint aan.
 10. In sommige gevallen moet je ook een opvulstuk plaatsen wanneer de machine aan het eind van het rijtje zit en er ruimte over is.

 

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
IKEA Rengora (402.993.81)
Robbert van Ark
28.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!