Extra informatie

Vaatwasser problemen

Helaas kunnen er ook problemen met vaatwassers optreden. Hier vind je de meestvoorkomende vaatwasserproblemen en onze tips voor reparatie.

Voordat je een monteur inschakelt zijn er verschillende zaken die je zelf kunt doen. Hier vind je de meestvoorkomende vaatwasserproblemen en onze tips voor reparatie van de vaatwasser.  

Maar eerst de gouden regel: schakel de vaatwasser uit en zorg ervoor dat hij niet langer op spanning staat. Trek de stekker eruit en als je daar niet bij kunt: schakel de groep uit waarop de vaatwasser is aangesloten.

Het kan ook handig zijn om eerst te begrijpen hoe een vaatwasser werkt en hoe hij aangesloten moet worden. Ook kan het juiste gebruik van een vaatwasser veel problemen voorkomen.

Lees een aantal algemene tips over zelf repareren of het laten repareren van de vaatwasser. Is er geen redden meer aan? Dank de vaatwasser dan op de juiste manier af.

Er blijft water in de machine staan

Het meestvoorkomende probleem met vaatwassers is dat er water in de machine blijft staan. In het gunstigste geval komt dit door een knik in de afvoerslang. Vervelender is het als dit komt omdat de pomp defect is. Die moet dan worden vervangen door een reparateur. Maar je kunt bij dit vaatwasserprobleem eerst zelf op onderzoek uit:

 1. Controleer de filters. Verstopte filters zorgen ervoor dat de machine niet kan afpompen. De filters vind je onderin de vaatwasser. Haal de filters eruit. Dat kan meestal heel eenvoudig door ze los te draaien, eruit te trekken en schoon te maken.
 2. Controleer de afvoerslang. Haal de machine van zijn plek en controleer achteraan of er een knik of een deuk in de afvoerslang zit. Zo ja, dit blokkeert waarschijnlijk de waterafvoer. Zorg ervoor dat de slang weer netjes loopt met voldoende ruimte voor het wegpompen van het water. Zet de machine daarna weer terug.
 3. Als de vaatwasser verbonden is met de afvoer van de spoelbak, controleer dan of deze niet verstopt zit.
 4. Als geen van deze drie dingen aan de hand is, wordt het tijd om de monteur te bellen. Waarschijnlijk is de pomp defect.

De deur lekt water

Als er water aan de voorkant van de vaatwasser lekt zijn er 2 voorkomende oorzaken:

 1. Controleer of de sproeiarmen niet geblokkeerd zijn en goed kunnen ronddraaien en of ze niet verstopt zijn. Als ze verstopt zijn of niet kunnen ronddraaien kan er teveel water richting de deur worden gespoten en dat kan lekkage tot gevolg hebben. Vaak zijn de sproeiarmen makkelijk te verwijderen door ze uit de machine te trekken. Verstopte sproeiopeningen zijn met een naald weer open te maken. Lukt dat niet dan zul je de sproeiarmen moeten vervangen.
 2. Controleer het rubber van de deur. Die loopt langs de zijkanten en bovenkant van de machine. Is het schoon en nog heel? Sluit het de deur nog goed af? Zo niet, kun je deze makkelijk vervangen. Controleer het onderste deurrubber. Als het vervangen moet worden moet je een monteur inschakelen want dan moet de deur worden verwijderd en dat is een ingewikkelde handeling. 

De vaatwasser doet het niet

Als het display het niet doet dan kun je de vaatwasser niet starten.

 1. Controleer of er wel spanning op de vaatwasser staat. Dat doet je door een andere apparaat of een lampje in het stopcontact te steken. Als die het wel doen ligt het aan de machine en niet aan het stopcontact.
 2. Controleer of de deur wel goed sluit.
 3. Zoek in de handleiding op hoe je de vaatwasser kunt resetten. Het kan zijn dat de machine het vorige programma niet goed had afgesloten.
 4. Controleer of de waterkraan wel voldoende geopend is.
 5. Controleer of de zeef in de toevoerslang niet verstopt is (bij de aansluiting op de waterleiding).
 6. Controleer of het magneetventiel dat het inkomende water doorlaat nog wel beweegt. Het kan defect zijn of stroef door kalkaanslag waardoor het niet meer (goed) op het signaal reageert dat hij moet openen. 
 7. Helpt bovenstaande niet om dit probleem met de vaatwasser op te lossen, bel dan de monteur.

De vaatwasser wast niet goed schoon

Uiteraard verschillen de wasprestaties per vaatwasser. Maar de prestaties kunnen mogelijk worden opgekrikt, vooral als de vaatwasser voorheen wel goed schoon waste.
Als je vaat niet meer goed schoon wordt en je wel alle tips voor het in- en uitruimen van de vaatwasser hebt toegepast, dan kunnen de volgende punten helpen:

 • Controleer twee tot drie keer per week of de sproeiarmen verstopt zijn. Het water moet goed uit de gaatjes in de sproeiarmen kunnen spuiten. Met een cocktailprikker kun je de gaatjes ontstoppen. De meeste sproeiarmen zijn te verwijderen. Je kunt ze, indien nodig, nog even in een sopje laten weken. In onze vaatwasservergelijker staat per getest model of de sproeiarmen te verwijderen zijn. Raadpleeg de handleiding van de vaatwasser om te kijken hoe de sproeiarmen het best gereinigd kunnen worden.
 • Reinig het filter van de machine na elke afwasbeurt. Het filter vangt het vuil op. Wanneer het filter niet schoon is, kan dit vieze, stinkende vaat veroorzaken. Last van een stinkende vaatwasser? Lees meer over mogelijke oplossingen.
 • Mogelijk is de waterdruk te laag. De druk van de sproeiarm kan vaat worden verhoogd. Raadpleeg hiervoor de handleiding.

De vaatwasser droogt niet goed

Uiteraard verschillen ook de droogprestaties per vaatwasser. Maar de prestaties kunnen mogelijk worden opgekrikt. Lees eerst de tips voor het juist uitruimen van de vaatwasser. Daarna kunnen de volgende punten helpen:

 • Zorg dat er voldoende glansspoelmiddel en zout in de machine zit. Lees meer hierover bij vaatwasmiddelen.
 • Zorg voor de juiste instellingen bij het zout en glansspoelmiddel. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de machine.
 • Gebruikt u alles-in-1-vaatwastabletten en het droogresultaat valt tegen? Gebruik dan naast het vaatwastablet nog wat extra glansspoelmiddel. Zie ook vaatwasmiddelen.
 • Zet, na afloop van het programma, de deur van de vaatwasser open, zodat het vocht uit de vaatwasser kan vervliegen. Let wel; de kamer wordt hierdoor wel vochtiger. 
 • Het heeft geen zin om de temperatuur van het programma hoger in te stellen. De aangegeven programmatemperatuur is de watertemperatuur tijdens het afwassen, niet de temperatuur van het spoelwater. Bij elk wasprogramma is de temperatuur van het spoelwater zo'n 70 °C. Bij het ecoprogramma is die soms wat lager, maar dat levert geen merkbare verschillen op in droogresultaat.

Mijn vaat is aangetast

Helaas kan het voorkomen dat de vaat aangetast uit de vaatwasser komt. Controleer vooraf of het betreffende onderdeel wel vaatwasserbestendig is. Dit staat vaak in de handleiding van het product aangegeven. Lees hier wat wel en niet in de vaatwasser kan. Hier staan ook tips voor het zo goed mogelijk in- en uitruimen van de vaatwasser om beschadigingen te voorkomen.

Er zijn vaatwasmiddelen die de vaat kunnen beschermen tegen bijvoorbeeld glascorrosie en kalkaanslag. Lees meer over de bescherming van de vaat.

Andere vaatwasserproblemen

 • Als het wasprogramma niet meer goed wordt uitgevoerd is hoogstwaarschijnlijk een van de sensoren defect of laat de thermostaat het afweten.
 • Voelt de vaat nog helemaal koud aan? Storingen in het elektronische circuit worden doorgaans veroorzaakt door temperatuurregelaars en begrenzers. Als de thermostaat of temperatuursensor kapot is, wordt het spoelwater niet meer warm. Het kan ook zijn dat het verwarmingselement het heeft begeven.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Wat zijn de voor/nadelen van een kunststof Kuip tov een RVS Kuip?
mevrouw S. Mantouw
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Siemens SN64E001EU
j de weerdt
60.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!