Extra informatie

Vaatwasser stinkt

Een stinkende vaatwasser is een veelvoorkomend probleem. Niet prettig uiteraard, maar gelukkig valt er wat aan te doen!

Filters reinigen

Het filter is vaak de boosdoener van de stank. Dat wordt veroorzaakt door het vuil dat in het filter blijft hangen. In het grove filter is dit vuil wel te zien, maar in het fijne filter minder goed. Er kan ook een minder zichtbare vetlaag onderaan het filter zitten. Wat niet te zien is, is mogelijk wel te ruiken!

Reinig dus regelmatig de filters om vieze luchtjes te voorkomen, zeker eens per week. Let bij het verwijderen van het filter even goed op dat er geen vuil in het afvoerputje waar het filter in hangt terechtkomt.

Deurrubbers reinigen

Komt de stank misschien van de deurrubbers? Deze rubbers aan de binnenkant van de deur komen tijdens de wasbeurt in aanraking met vuil, warm water en vaatwasmiddel. Dit kan stank veroorzaken. Loop de rubbers daarom regelmatig na en maak zo nodig schoon met een vochtige doek. Naast stank kunnen beschadigde deurrubbers ook resulteren in een lekkende deur.

Sproeiarmen reinigen

Er kan ook vuil ophopen in de sproeiarmen, waardoor de gaatjes van de sproeiarmen verstopt raken. De meeste sproeiarmen kun je verwijderen. Spoel ze goed door onder de kraan. En prik de verstopte gaatjes door met bijvoorbeeld een cocktailprikker. In onze Vaatwasservergelijker staat per vaatwasser aangeven of de sproeiarmen te verwijderen zijn. Verstopte sproeiarmen kunnen er ook voor zorgen dat de vaat niet goed schoon wordt.

Nog steeds stank

Als je vaak een koud of kort programma gebruikt, kan de vaatwasser van binnen vervetten. Daar wordt de vaat niet schoner op, maar het kan ook stinken. Draai in dat geval regelmatig een lege vaatwasser met een volledig, heet programma. Voor wat verfrissing kun je hierbij een gesneden citroen in het bestekbakje leggen, maar er zijn ook speciale vaatwasserreinigers.

Vaatwasserreinigers

Er zijn speciale reinigers voor de vaatwasser te koop. Het kan handig zijn om af en toe de vaatwassers op deze manier eens grondig te reinigen en daarmee te ontdoen van al het aangeslagen vet, vuiligheid en kalk. Gebruik geen soda, dat is te agressief voor de vaatwasser. 

Verfrissers

vaatwasserverfrisser voor vaatwasser die stinkt

Er zijn speciale middelen te koop om de vaatwassergeur te verbeteren; verfrissers en neutralisers. Verfrissers geven zelf een luchtje af, dat is vaak citroen. Maar die lucht kan zeker in het begin erg sterk zijn, zelfs erger dan de kwaal. Neutraliseerders zouden de stank moeten neutraliseren maar geven vaak toch ook weer een geurtje af. Dus helemaal reukloos is de vaatwasser dan niet.

Deze middelen zijn met name geschikt wanneer de vaatwasser niet elke dag draait. Als de vaatwasser elke dag aangaat heb je doorgaans weinig last van geurtjes.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
IKEA Rengora (402.993.81)
Robbert van Ark
28.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!