Extra informatie

Vaatwasser stinkt

Een veelvoorkomend vaatwasserprobleem is dat hij gaat stinken. Dat is natuurlijk niet prettig, maar gelukkig valt er wat aan te doen!

Filters reinigen

De meest voor de hand liggende boosdoener is het filter. Het grove of juist fijne vuil dat de filters tegenhouden blijft zo in de machine aanwezig en kan stank veroorzaken. In het grove filter zie je het vuil meestal wel, maar in het fijne filter is het vuil minder goed te zien, maar mogelijk wel te ruiken! Om vieze luchtjes te voorkomen is het dus belangrijk om regelmatig, zeker eens per week, het filter te reinigen. Wanneer je het filter verwijdert, let dan even goed op of er geen vuil in het afvoerputje drijft waar het filter in hangt.

Lees meer over de werking van een vaatwasser 

Deurrubbers reinigen

Ook de rubbers van de deur kunnen gaan stinken als ze vies zijn geworden. Loop de rubbers, in ieder geval elk kwartaal, even na en maak zonodig schoon met een vochtige doek met allesreiniger. 

Sproeiarmen reinigen

De sproeiarmen kunnen verstopt zitten. Controleer daarom regelmatig de gaatjes van de sproeiarmen. Verstopte gaatjes kun je doorprikken met bijvoorbeeld een cocktailprikker. De meeste sproeiarmen kun je verwijderen. Leg ze een nachtje in een sopje om het meeste vuil los te weken. 

In onze vaatwasservergelijker staat aangeven of de sproeiarmen te verwijderen zijn.

Verfrissers

vaatwasserverfrisser voor vaatwasser die stinktNog steeds last van vieze geurtjes? Het kan helpen om een lege machine te laten draaien met een in vieren gesneden citroen in het bestekbakje. Voeg gelijk een kopje azijn toe om kalkaanslag te verwijderen. Draai vervolgens het programma met de hoogste temperatuur.

Er zijn ook speciale middelen te koop. Deze zijn er in twee soorten: verfrissers en neutralisers.

Verfrissers geven zelf een luchtje af, dat is vaak citroen. Maar die lucht kan zeker in het begin erg sterk zijn, zelfs erger dan de kwaal. Neutraliseerders zouden de stank moeten neutraliseren maar geven vaak toch ook weer een geurtje af. Dus helemaal reukloos is de vaatwasser dan niet. Deze middelen zijn met name geschikt wanneer de vaatwasser niet elke dag draait. Als de vaatwasser elke dag aangaat heb je doorgaans weinig last van geurtjes.

Geen soda

Is een grondige schoonmaakbeurt nodig, gebruik dan geen soda, dat is voor de vaatwasser te aggresief. Er zijn speciale reinigers voor de vaatwasser te koop.

Overigens wordt niet elke vaatwasser even makkelijk vies. Benieuwd naar welke vaatwasser het beste scoort op zelfreinigend vermogen? Bekijk de testresultaten! 

Log in of maak gratis kennis en vergelijk de vaatwassers. Of kijk direct wat beste vaatwasser uit de vaatwassertest is.

Heb je andere problemen met de vaatwasser? Kijk of je ze zelf kunt oplossen

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Wat zijn de voor/nadelen van een kunststof Kuip tov een RVS Kuip?
mevrouw S. Mantouw
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Siemens SN64E001EU
j de weerdt
60.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!