Extra informatie

Zuinige vaatwasser

Vaatwassers zijn de afgelopen jaren een stuk zuiniger geworden. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Waar kun je zoal op letten voor een zuinige afwasbeurt?

Steeds zuiniger

Vaatwassers verbruiken een stuk minder water en energie dan voorheen. Wat voor gevolgen heeft dat? 

Minder water
zuinige-vaatwasserTegenwoordig verbruikt een vaatwasser gemiddeld zo'n 14 liter, waar het in de jaren '60 tot 60 liter was! In 2006 was dit nog zo'n 20 liter. En nog steeds blijft het waterverbruik dalen. Tussen 2013 en 2014 zijn er een stuk meer vaatwassers verkocht met een verbruik onder de 8 liter. Het verminderde waterverbruik is bijna niet in de portemonnee te merken, vanwege de lage prijs van het water.

Minder energie

Energie wordt met name gebruikt voor het verwarmen van het water en het drogen van de vaat. Waar een wasbeurt in 2006 nog zo'n 1,5 kWh kostte, is dit nu teruggebracht tot gemiddeld onder de 1,15 kWh. Dit scheelt zo'n 8 cent per wasbeurt.

Oude vaatwasser vervangen?
Heb je een hele oude vaatwasser, dan doe je er goed aan deze te vervangen. Brancheorganisatie Vlehan berekende dat de vaatwasser in 1990 voor een huishouden per jaar zo'n €335 aan water en energie kostte. Als je jaarlijks 6 keer per week de vaatwasser aanzet, kost dit nu gemiddeld €86 per jaar. In 2006 was dit zo'n €113, een besparing van €27. Toch is het erg modelafhankelijk hoeveel de besparing in werkelijkheid zal zijn. De kosten per wasbeurt variëren van €0,20 tot €0,34.

Kijk in de testresultaten om te zien hoeveel een wasbeurt kost. Of bekijk de indicatie van de totale kosten over 8 jaar.

Keerzijde van zuinig
Steeds minder water en energie moet een keerzijde hebben. Zo zien we een stijging in de programmaduur. Het hoofdprogramma doet er gemiddeld meer dan 130 minuten over, maar dit loopt sterk uiteen.

De vaat krijg je het beste schoon met veel, heet water. Een goede afwasprestatie hangt daarom samen met veel water en stroom. Gelukkig worden er technieken ontwikkeld om de prestaties hoog te houden, terwijl de machine toch energiezuinig is.

Bekijk in de vergelijker welke vaatwassers goed scoren op zowel energiegebruik als wasprestaties.

Eco-programma

vaatwassers vergelijkenEnergie en water kun je besparen door het eco-programma te gebruiken. Gemiddeld scheelt dit een paar liter water en 0,28 kWh, zo'n €20 ten opzichte van het hoofdprogramma. Toch komt het wel eens voor dat het eco-programma niet zuiniger uit de test komt dan het hoofdprogramma.

Over het algemeen wast het eco-programma minder schoon dan het hoofdprogramma. En daarbij duurt het programma 3 kwartier langer. Bekijk het verschil in verbruik en de prestaties van het eco-programma in de Vaatwasservergelijker.

De zuinigste afwas

Wat is de zuinigste manier van afwassen en hoe kun je dat het beste doen?

Handafwas
Was je de vaat met de hand af in 20 liter water van 50 graden, dan kost het je ongeveer €0,10. Hoewel je meer water gebruikt, bespaar je ten opzichte van een vaatwasser aanzienlijk op de kosten, omdat het verwarmen van water met gas voordeliger is dan met elektriciteit.  Handafwas

Tips voor een zuinige handafwas:

 • Neem niet meer water dan nodig is.
 • Was in een teiltje af.
 • Spoel niet voor en na.
 • Verwarm water met gas.

Volgeladen standaard vaatwasser
Als je machinaal wil afwassen, is een volgeladen, standaard vaatwasser op het ecoprogramma het meest zuinig (en voordelig).

Kijk in de vergelijker welke vaatwassers hoog scoren op energiegebruik. We berekenen de 'Beste koop' op basis van de totale kosten (aanschafkosten + verbruikskosten). Bekijk ook welke vaatwasser de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Vaatwassers met een A-label zijn inmiddels het minst zuinig. Kies voor een A+++.

Tips voor een zuinige vaatwasbeurt:

 • Een lagere temperatuur die hoort bij het eco-programma (45-55°) is meestal al genoeg. Dat scheelt gemiddeld 0,28kWh.
 • Voorspoelen is niet nodig. Schraap borden en pannen wel goed schoon voor je ze in de machine zet.
 • Zet de machine aan als hij vol is.
 • Niet zuiniger in energie en water maar wel voor de portemonnee: gebruik het nachttarief. 

Lees meer tips over het gebruik van de vaatwasser.

Kleine vaatwassers
Mini_vaatwasser_openIn vergelijking met gewone vaatwassers gebruiken smalle of kleine vaatwassers veel water en energie, terwijl er minder vaat in past. De helft minder vaat betekent niet de helft minder water en energie. Wat dat betreft kun je dus beter een gewone vaatwasser kopen. Lees meer over minivaatwassers.

Energielabel

Energielabel vaatwassersOp het energielabel van vaatwassers vind je verschillende aspecten van de vaatwasser. Waar kun je zoal op letten?

 • Waar voorheen de energieklassen van G tot A liepen, lopen ze nu van D tot A+++.
  Let op: momenteel behoort een vaatwasser met een A-klasse tot de minst zuinige! Nieuwe apparaten moeten minstens A+ hebben.
 • Er komen steeds meer vaatwassers in de zuinigere klassen. Toch zagen we grote verschillen in het verbruik van vaatwassers binnen de energieklassen. Het loont daarom zeker om ook naar het daadwerkelijke energieverbruik per jaar te kijken (ook te lezen op het energielabel, gebaseerd op 280 wasbeurten). Het verschil lijkt misschien klein, maar over de levensduur van het apparaat kan het honderden euro's schelen

Let op: In de winkel staat op het energielabel aangegeven wat het exacte energie- en watergebruik is van het eco-programma, dus niet van het normale, dagelijkse programma.

Naast het energieverbruik staat het volgende op het energielabel vermeld:

 • waterverbruik (in liter per jaar)
 • droogresultaat (in klassen van G tot A)
 • capaciteit (in aantal standaardcouverts)
 • geluidsniveau (in decibel)

In de Vaatwasservergelijker zie je in één oogopslag welke machines de zuinigste labels hebben.

Hotfill

Het is mogelijk om een vaatwasser aan te sluiten op zowel de koudwaterleiding als de warmwaterleiding. Je hebt daarvoor een voorschakelapparaat nodig: een zogenaamde 'hotfill-installatie'. Met zo'n hotfill-aansluiting kun je energie besparen, omdat het water wordt verwarmd met gas in plaats van elektriciteit.

Kostentechnisch is hotfill niet perse voordeliger, vanwege de aanschafkosten van de installatie. De efficiëntie is bovendien erg afhankelijk van de weg die het verwarmde water af moet leggen (als bijvoorbeeld de cv helemaal op zolder staat). Ook waarschuwen fabrikanten voor tegenvallende afwasresultaten. De vaatwassers in onze test worden met koud water getest. De vaatwasser aansluiten op alleen de warmwaterkraan is geen goed idee. Dat kost gemiddeld meer energie.

Let op: Bij de meeste machines is een hotfill mogelijk. Fabrikanten waarschuwen echter voor een tegenvallend resultaat, omdat de programmaduur wordt verkort.

Bekijk bij de specificaties in de Vaatwasservergelijker of een vaatwasser de mogelijkheid heeft voor hotfill.

Lees ook:

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
IKEA VALGJÖRD (702.834.87)
Van Maanen
32.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!