Extra informatie

Energiezuinige vaatwasser: tips

Is je vaatwasser zuinig? Een vaatwasser die niet veel water en energie gebruikt is namelijk niet alleen beter voor het milieu, maar bespaart je ook geld. Hoe kun je zo zuinig mogelijk afwassen?Zijn kleine vaatwassers minder zuinig dan de afwas met de hand doen?

vaatwassers vergelijkenEen nieuwe, zuinige vaatwasser verbruikt gemiddeld per afwasbeurt zo'n 26 cent aan water en energie. Een vaatwasser uit 2002 verbruikt maar een paar cent meer. Wel past er gemiddeld meer afwas in nieuwere vaatwassers, maar een hele volle wast meestal ook minder goed schoon. Kortom: je huidige vaatwasser vervangen voor een nieuwe zuinige vaatwasser om te besparen levert hier weinig op. Wel is er een verschil in energie- en waterverbruik tussen de verschillende modellen vaatwassers.

Bekijk de testresultaten en vergelijk de vaatwassers op water- en energieconsumptie. Bekijk ook meteen wat de prijs van een wasbeurt is en hoeveel de gehele vaatwasser over 8 jaar genomen kost.

Hotfill

Het is mogelijk om een vaatwasser aan te sluiten op zowel de koudwaterleiding als de warmwaterleiding. Je hebt daarvoor een voorschakelapparaat nodig. Dit noemen we een hotfill-installatie. Met zo'n hotfill-aansluiting is inprincipe energie te besparen. Gas verwarmt namelijk water in de warmwaterleiding terwijl dat in de vaatwasser electrisch gebeurt, en elektrische verwarming kost meer energie. Kostentechnisch is het niet per definitie voordeliger want die hotfill installatie brengt kosten met zich mee, die eerst terugverdiend moeten worden. Het is bovendien erg afhankelijk van de weg die het door gasverwarmde water moet afleggen (staat de cv helemaal op zolder) hoe efficiënt het is. Ook waarschuwen fabrikanten voor tegenvallende afwasresultaten. De vaatwasser aansluiten op alleen de warmwaterkraan is geen goed idee. Dat kost gemiddeld meer energie.

Let op: 
Bij de meeste machines is een hotfill mogelijk. Fabrikanten waarschuwen echter voor een tegenvallend resultaat, omdat de programmaduur wordt verkort.

Grote of kleine vaatwassers zuiniger?

Zijn alle vaatwassers zuinig? Gewone vaatwassers (60 cm breed voor minstens 12 couverts) gebruiken gemiddeld 14,5 liter en 1,1 KWh, dat kost zo'n 26 cent. In vergelijking met gewone vaatwassers gebruiken de smalle vaatwassers (voor 9 couverts) veel water en energie, terwijl er minder couverts inpassen. Het is dus aan te raden om een gewone vaatwasser te kopen, als deze in de keuken past. Voor zowel gewone als kleine vaatwassers geldt: zet hem pas aan als hij helemaal vol is.

Was je de vaat met de hand af in 20 liter water van vijftig graden, dan kost het je ongeveer 10 cent. Hoewel je meer water gebruikt bespaar je aanzienlijk op de kosten, omdat het verwarmen van het water met gas voordeliger is. 

Lees meer over minivaatwassers

Zuinig afwassen

Maak de vaatwasser zuinig:

  • De hoeveelheid energie die de machine gebruikt is afhankelijk van de temperatuur. Een lagere temperatuur die hoort bij het ecoprogramma (45-55°) is meestal al genoeg. Dat scheelt gemiddeld 0,23kWh.
  • Voorspoelen is niet nodig. Schraap borden en pannen wel goed schoon voor je ze in de machine zet.
  • Zet de machine aan als hij vol is. 
  • Niet zuiniger in energie en water maar wel voor de portomonnee; maak gebruik van het nachttarief.  

Afwassen met de hand:

  • Neem niet meer water dan nodig is.
  • Was in een teiltje af.
  • Spoel niet voor en na.
  • Verwarm water met gas.

Energielabel vaatwasser

De meeste vaatwasmachines krijgen minsten een A van het energielabel, maar wij zagen nog wel verschillen in energie- en watergebruik.

Zijn vaatwassers zuinig? Bekijk de testresultaten: vergelijk vaatwassers of kijk direct wat de beste vaatwasser uit de test is.

Let op:
In de winkel staat op het energielabel aangegeven wat het exacte energie- en watergebruik is van het eco-programma, dus niet van het normale/dagelijkse programma.

Benieuwd naar welke vaatwasser het beste is? Bekijk de testresultaten! Log in of maak gratis kennis en vergelijk vaatwassers. Of kijk direct wat de beste vaatwasser uit de vaatwassertest is.

Lees meer bij:

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Waar is beste koop en beste uit test gebleven bij de beoordeling vaatwassers? Hebben jullie ineens geen oordeel meer hierover? Wat is er aan de hand met de website?
heer H.A.J. Kennis
Beantwoord door
Reactie Consumentenbond,
Laatste review
Etna TFI 8028 ZT
Antal Santcroos
100.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!