Vaatwasser kopen: tips

Video: kooptips vaatwassers

Bekijk de video 

Een vaatwasser kopen? Neem onze kooptips ter harte in de video over vaatwassers.

 

Naar boven

Grote of mini-vaatwasser

vaatwasser kopenGaat u een vaatwasser kopen, weet dan hoe breed deze mag zijn en hoeveel couverts u erin kwijt moet kunnen. Een gewoon model vaatwasser is ongeveer 60 centimeter breed, hierin kunnen zo'n 12 couverts. Er zijn ook modellen waar 14 of 15 couverts in kunnen. Deze vaatwassers zijn niet groter, maar de couverts worden dichter op elkaar geplaatst.

Er zijn ook kleine afwasmachines verkrijgbaar van ongeveer 45 centimeter breed. Hierin kunnen 9 couverts. De laatste jaren zijn ook steeds meer mini-vaatwassers verkrijgbaar. Deze zijn ongeveer 45 centimeter hoog en er kunnen 4 tot 6 couverts in.

Naar boven

Inladen

Uw vaat moet stevig in de vaatwasser staan. Als glazen en dergelijke omvallen of bewegen tijdens het wassen, kunnen ze breken. Gaat u een vaatwasser kopen, test in de winkel dus even of de rekken stevig zijn en of ze gemakkelijk in hoogte te verstellen zijn.

Naar boven

Water en energie

Bij het kopen van een vaatwasser ziet u op het energielabel het water- en energieverbruik staan van het eco-programma, niet van het gewone programma. De meeste afwasmachines hebben een A voor elektriciteit op het energielabel staan, maar wij maten nog wel wat verschillen bij het gewone programma.

Log in of maak gratis kennis om te zien wat een zuinige vaatwasser is die veel water en energie bespaart.

Naar boven

Filter

In het filter van de vaatwasser kunnen etensresten achterblijven en het moet dus regelmatig schoongemaakt worden. Bekijk daarom bij het kopen van een vaatwasser of het filter goed toegankelijk en eenvoudig uit de machine te halen en terug te plaatsen is en makkelijk is schoon te maken. Ook de sproeiarmen moeten worden schoongemaakt. Bij sommige vaatwassers kunt u ze eruit halen, bij anderen niet.

Naar boven

Veiligheid

vaatwasser kopen: tipsUw hele keuken blank is geen pretje, daarom zijn de vaatwassers voorzien van een bescherming tegen wateroverlast. Er zijn twee goede systemen:

 • Een vlotter op de bodem van de vaatwasser. Als deze water ontdekt op de bodem, geeft deze een signaal en begint de machine in de meeste gevallen het water meteen weg te pompen.
 • Een aquastop op de waterleiding tussen de kraan en de vaatwasser.

Gaat u een vaatwasser kopen, let hier dan op. Beide beveiligingen zijn goed; als een vaatwasser beide heeft, is dat natuurlijk nog beter.

Naar boven

Online kopen van witgoed - waar let je op?

Online kopen is natuurlijk heel makkelijk. Het kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Maar er zijn nog wel wat punten waar je op moet letten voordat je overgaat tot de aankoop.

Prijs
Allereerst de prijs: online kopen is niet per definitie goedkoper dan in een fysieke winkel, bleek uit onderzoek (Consumentengids juli/augustus 2013). De (in de prijspeiling) goedkoopste winkels voor vaatwassers zijn Redcoon.nl en Media Markt in Almere. Prijzen kunnen echter fluctueren. Ook zijn eventuele bezorgkosten niet meegerekend.
Check in de vergelijker de actuele prijzen bij fysieke en webwinkels voor het door jouw gekozen artikel. In een fysieke winkel heb je nog de mogelijkheid om af te dingen, of er iets extra's bij te krijgen.

Waar moet je op letten bij het kopen in een webshop?

 • Heeft de webshop een keurmerk, zoals dat van Thuiswinkelwaarborg of Webshop keurmerk?
 • Is je pc en internetverbinding beveiligd?
 • Let op of het model dat je koopt een Nederlands model is. Er worden soms ook Duitse modellen in Nederland via webwinkels verkocht, wat kan betekenen dat het tekstpaneel in het Duits is.
 • Hoe kan er betaald worden?
 • Betaal je online via een beveiligde verbinding? Bij het afrekenen in een webwinkel moet het webadres beginnen met https://.
 • Wat zijn de bezorgkosten?
 • Wordt het bezorgd tot aan de drempel, of is er een mogelijkheid voor meer service? Wat houdt meer service in? Wat kost meer service?
 • Wordt het verpakkingsmateriaal meegenomen?
 • Op welke dagen en tijdstippen wordt er bezorgd? Moet je een dag thuis blijven, of geven ze een tijdsindicatie? Kun je zelf een moment inplannen, of moet je afwachten?
 • Wat zijn de voorwaarden van levering als je in een flat of op de Waddeneilanden woont?
 • Wil je je bestelling liever bij de webshop of een afhaalpunt afhalen? Kijk dan of dat mogelijk is en waar het dichtstbijzijnde afhaalpunt is.
 • Wat voor service heb je ná de koop? Zijn er naast de standaard fabrieksgarantie nog andere garanties? Wordt je product bij defect opgehaald? Komt er een monteur thuis? Waar kun je terecht met klachten?
 • Kun je retourneren? Wat betaal je voor retourneren?  
Naar boven

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
IKEA Rengora (402.993.81)
Robbert van Ark
28.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!