icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinige vaatwasser, goed voor portemonnee en milieu

Een zuinige vaatwasser is goed voor het milieu en je portemonnee. Waar moet je op letten?
Elles van Steijn_S

Elles van Steijn   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:11 november 2022

Artikel zuinige vaatwasser

Standaardformaat is het zuinigst

Twijfel je tussen een kleine vaatwasser of standaardformaat? Een standaardformaat vaatwasser is het zuinigst, als je hem vol krijgt. Krijg je die meestal niet vol, dan is een kleine vaatwasser een goede keus. 

Lees meer over formaten vaatwassers.

Kies een zuinige vaatwasser

Met een zuinige vaatwasser kun je kosten besparen. Bij nieuwe vaatwassers kan dit verschil oplopen tot ruim €100 per jaar.

Energieverbuik vaatwasser vergelijken

In de vaatwasservergelijker kun je filteren op het energie- en waterverbruik van vaatwassers. Ook geven we een schatting van de totale gebruikskosten. 

Energielabel

Nieuw energielabel vaatwassers 800x1200De informatie op het energielabel helpt je bij het kiezen van een zuinige vaatwasser. In maart 2021 is het energielabel gewijzigd. Op het vernieuwde label staat de volgende informatie:

  • Energieklasse van A (zuinigst) tot G (minst zuinig). De meeste vaatwassers vallen in categorie C, D of E.
  • Energieverbruik per 100 wasbeurten (in kWh).
  • Het aantal couverts dat in de vaatwasser past. 
  • Waterverbruik per wasbeurt (in liter).
  • De programmaduur.
  • Het geluidsniveau (in dB) en de geluidsklasse van A (best) tot D (slechtst).
  • Via de QR-code vind je extra informatie zoals de reinings- en droogprestaties.

De gegevens gaan over het ecoprogramma. Het hoofdprogramma, meestal heet dat het automatische programma, is minder zuinig dan het ecoprogramma. De vaatwasser wordt maximaal gevuld.

Nieuw energielabel

Met het oude energielabel haalden veel vaatwassers de hoogste energieklasse A+++. De rekenmethodes en de inschaling zijn aangepast. 

Onder het nieuwe energielabel vallen vaatwassers in lagere klassen. Een vaatwasser die eerder in klasse A++ viel, kan volgens het nieuwe label in klasse E terechtkomen.

Wat is er gewijzigd?

Vorig energielabel Nieuw energielabel
energieklasse D t/m A+++ energieklasse G t/m A
energiegebuik per 280 wasbeurten energiegebruik per 100 wasbeurten
waterverbruik per 280 wasbeurten waterverbruik per wasbeurt

Vaatwasser vervangen voor een zuiniger model?

Vaatwassers zijn niet zoveel zuiniger geworden de afgelopen jaren. Alleen als ze erg oud zijn dan kan het financieel en voor het milieu beter zijn om een nieuwe zuinige vaatwasser te kopen.

Zuinige tweedehands vaatwasser kopen?

Vraag hoe oud de machines is en kies niet voor energielabel B of C, A+ of A++ (oud energielabel).

Hotfill bij vaatwassers meestal niet rendabel

Je kunt kiezen voor gedeeltelijke hotfill. Je sluit de vaatwasser dan met een voorschakelapparaat aan op de warm- en koudwaterleiding. De vaatwasser hoeft nu niet zelf het water op te warmen, met stroom. Hij gebruikt water dat verwarmd wordt door de cv-ketel (of boiler of warmtepomp). Dat is goedkoper dan met stroom. 

Er zijn vaatwassers met een aansluiting voor zowel warm als koud water, maar dat zijn er maar weinig.

Is het de kosten waard?

Het is iets beter voor het milieu en de energierekening. De installatiekosten zal je echter niet helemaal terug verdienen. In combinatie met een zonneboiler is het wel te overwegen. Maar omdat vaatwassers steeds zuiniger worden, levert een hotfill-aansluiting steeds minder winst op. Bron: MilieuCentraal

Aansluiting warmwaterleiding

Een andere optie is een vaatwasser waarbij je kunt kiezen voor aansluiting op de warmwaterleiding (volledige hotfill). Een nadeel: de machine kan dan geen koud water gebruiken. Er wordt ook voorgespoeld met warm water en dat kost meer energie. En bijvoorbeeld vuil met zetmeel wordt het beste schoon door voor te spoelen met koud water. 

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.