Extra informatie

Veilig online: onze tips

Als je niet oplet op internet, kan je veel narigheid overkomen: je computer wordt overgenomen of je e-mail, Facebook- of Twitteraccount worden gehackt. Er kan zelfs fraude gepleegd worden met je internetbankieren! De gevolgen van dat soort internetcriminaliteit kunnen zeer ernstig zijn. Hoe zorg je dat het jou niet overkomt? We geven 11 tips.

Java verwijderen of deactiveren

Veel computergebruikers hebben Java-software op hun pc maar gebruiken het nauwelijks nog. Tegelijk maakt die Java-software de webbrowser en de rest van de pc kwetsbaar. De Consumentenbond adviseert om Java van je pc te verwijderen. Als je Java toch nodig hebt, dan adviseren we om Java in de browser uit te zetten.

Draadloos netwerk controleren

Met een onbeveiligd of slecht beveiligd draadloos netwerk is het voor kwaadwillenden eenvoudig jouw persoonlijke gegevens te bekijken of de internetverbinding te misbruiken voor kwalijke zaken (versturen spam, kinderporno). Volg een stappenplan om de beveiliging te controleren en zonodig aan te passen.

Draadloos netwerk beveiligen

Als je draadloze netwerk nog zonder adequate versleuteling werkt, moet je dat beslist even corrigeren. Aan de slag!

Back-up maken

Zoals bij elke verzekeringsvorm, kan het maken van een back-up voelen als een verspilling van tijd en geld - totdat je het echt nodig hebt. Het verliezen van je digitale familiefoto's, video's van speciale gebeurtenissen of je muziekverzameling is een ramp! Zorg dus voor een back-up.

Veilig internetbankieren

Webwinkelen in China

Chinese webwinkels richten zich ook op Nederlandse consumenten, met soms zeer lage prijzen voor elektronica. We namen de proef op de som met 2 spotgoedkope tablets. In de praktijk valt het voordeel tegen door allerlei bijkomende douanekosten.

Extra veilig internetten met een VPN

Veilig internetten met een vpn Dankzij een VPN (Virtual Private Network) kun je veiliger internetten via een openbaar wifinetwerk. Hoe installeer je zo'n VPN op je smartphone, tablet of laptop?

Test wachtwoordmanagers

Maak je pc veiliger met software-updates

Veel Windows-pc's zijn slecht beschermd tegen malware doordat er niet bijgewerkte, oude programma's op de pc staan en door onveilige instellingen. Kom in actie! Werk je pc bij.

Doe mee

Samen weten we meer en maken we slimmere keuzes

Laatst gestelde vraag
Ik krijg van Norton de waarschuwing dat een fout is geconstateerd. Fout 5013,3. Ik heb een volledige systeemscan gedaan, geen resultaat. Daarna Emsisoft anti maleware een complete scan laten doen, ook...
J. Kingma
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!