Terug naar het overzicht 23-jan-2013

Drie actiecamera's (GoPro, JVC en Sony): eerste indruk

GoPro Hero 3 - White edition: review

hero3-doosDe doos waarin de Hero 3 geleverd wordt, is enorm groot in vergelijking met het apparaatje zelf. Hij wordt geleverd in een harde plastic box met als enige doel de Hero 3 zo mooi mogelijk te presenteren. Wel aantrekkelijk, niet milieuvriendelijk.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is niet slecht voor een action cam, maar is niet te vergelijken met een gewone camcorder. De kwaliteit van de Sony is iets beter, van de JVC iets slechter. De geluidskwaliteit valt erg tegen, alleen pratende mensen zijn nog net te verstaan. Vreemd genoeg is de geluidskwaliteit zonder de losse behuizing nog slechter dan met.

hero3-knopjesNavigeren

De GoPro is niet echt eenvoudig te gebruiken en er zit geen gebruiksaanwijzing bij. Hij heeft drie knoppen: aan/uit, opname en wi-fi. De navigatie is even wennen, maar het werkt wel. Door middel van een klein schermpje kun je navigeren door het menu. Je kunt het niet gebruiken om te zien wat je filmt.

Voordat we de wi-fi aan de praat kregen, moesten we eerst een firmware update uitvoeren. Dit was niet heel eenvoudig. Na de update kun je via de GoPro app op je smartphone of tablet een ad-hoc verbinding maken met de actiecamera. Handig is dat de GoPro volledig te bedienen is via de app op je smartphone. Je kunt zelfs alle instellingen aanpassen en opnames verwijderen. Dit werkt eenvoudiger dan op de GoPro zelf.

Bij de witte versie worden naast de losse behuizing ook nog twee klemmen meegeleverd: een rechte en een gebogen, die op een helm geplakt kunnen worden. Als ze eenmaal geplakt zijn, zijn ze niet meer zomaar los te halen en op een andere plek te gebruiken. GoPro biedt op haar website nog veel meer accessoires aan. Deze zijn wel aan de prijs. Go Pro 1

JVC heeft met de GC-XA1 voor een andere aanpak gekozen dan GoPro en Sony: de behuizing van deze action cam zelf is al water-, schok- en vriesbestendig en beschermt tegen stof. Er is dus geen losse behuizing nodig.

jvc-inhandBeeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de JVC is de slechtste van deze drie. Het beeld vertoont de meeste ruis en de beeldstabilisator werkt niet zo goed. Toch is de beeldkwaliteit wel goed genoeg als je in daglicht filmt. Er zit ook behoorlijk wat ruis in het geluid, maar toch is de geluidskwaliteit juist beter dan GoPro en Sony.

Door het scherm van 3,8 cm is de JVC best eenvoudig te gebruiken. Je kunt op het scherm zien wat je aan het filmen bent. Ook heeft hij net iets meer knoppen (zes stuks).

jvc-wivideoWifi

De JVC kan via wifi verbonden worden met smartphone en tablet. Dit kan zowel via de router thuis als via een directe wifi-link als je onderweg bent. Om de verbinding in te stellen, moet de XA1 wel eenmalig verbonden worden met de computer. De benodigde software  wordt dan automatisch geïnstalleerd. Met deze zogenaamde 'WiVideo' kun je filmpjes overzetten, de filmpjes op de XA1 bekijken, een live video stream bekijken, direct uploaden naar Facebook, Twitters, Picasa en de XA1 als webcam gebruiken. Vooral de live stream is leuk: de JVC kan zo gebruikt worden als een soort 'spy cam' die je ergens opstelt. Via de directe wi-filink kun je op je smartphone de stream bekijken en eventueel in- en uitzoomen. 

Duiken

De JVC is waterbestendig tot 5 meter diepte en hij mag niet langer dan 30 minuten onder water. Voor duikers is de XA1 dus niet geschikt. Ook raar is dat de JVC vriesbestendig claimt te zijn, maar dat in de handleiding staat dat hij bij temperaturen onder nul warm gehouden moet worden in kleding of ander isolerend materiaal. Niet zo handig als je van de berg af skiet.

sony-inhandDe beeldkwaliteit van de Sony is de beste van de drie bekeken actiecamera’s. Toch is het beeld wat korrelig en zeker niet te vergelijken met een normale camcorder. De beeldstabilisator werkt behoorlijk, maar heeft toch al moeite met het uitfilteren van de bewegingen van de cameraman. De geluidskwaliteit van de Sony zonder behuizing is redelijk, zeker voor zo'n klein apparaatje. Maar in de behuizing is het een ander verhaal: alleen stemmen van heel dichtbij zijn hoorbaar, de rest van het opgenomen geluid verdwijnt in ruis.

Behuizing

De Sony heeft drie knoppen (vorige, volgende en opnemen) en een klein schermpje dat de status aangeeft. Op het scherm kun je niet zien wat je aan het filmen bent. Onhandig is dat de behuizing in de weg zit van de vorige en volgende knop. Als de Sony in de behuizing zit, kun je dus alleen opnemen en niet afspelen. Wil je filmpjes overzetten naar de pc of instellingen veranderen dan moet je hem uit de behuizing halen.

Wifi is zonder handleiding moeilijk aan de praat te krijgen omdat een goed scherm ontbreekt en er maar drie knoppen zijn. Om de Sony aan te sluiten moet je de gebruikersnaam en het wachtwoord op de gebruiksaanwijzing gebruiken. Het overzetten kan alleen met de Sony PlayMemories app die je kunt installeren op smartphone of tablet. Het werkt wel goed.

Klem

Sony HDR-AS15 3De behuizing kan niet direct aan een riem vastgemaakt worden. Er wordt wel een losse klem meegeleverd die met een standaard camerabout vast gemaakt kan worden aan de action cam.  Daarnaast wordt er ook een gebogen klem meegeleverd die op een helm of snowboard geplakt kan worden. Je kunt hem daarna niet meer los halen en op een andere plek plakken. Het is wel mogelijk om extra klemmen te kopen.

Actiecamera's zijn kleine camcorders die vooral gebruikt worden bij buitensporten, zoals mountainbiken, klimmen, (water)skiën of snowboarden. In 2004 kwam het onder sporters zeer populaire GoPro met de eerste actiecamera en een range van accessoires. De actiecamera's zijn met de meegeleverde accessoires te bevestigen op bijvoorbeeld een helm, fiets of snowboard. Hierdoor film je wat je zelf ook ziet als je aan het sporten bent.

Actiecamera's zijn dus zeer geschikt om spectaculaire opnames te maken. Maar door hun compacte bouw leveren ze wel in op beeld- en geluidskwaliteit. Ook zijn ze niet zo eenvoudig te gebruiken door het gebrek aan een goed scherm en duidelijke knoppen.

We bekeken drie nieuwe actiecamera's: de Go Pro Hero 3 White Edition, de Sony HDR-AS15 en de JVC GC-XA1. Ze kunnen alle drie filmen in full HD (1080p) en fotograferen. Ze hebben een fish eye lens om in groothoek te kunnen filmen. Ook hebben ze alle drie wi-fi om de filmpjes draadloos over te zetten naar een smartphone of tablet.

Go Pro Hero 3 White Edition (€250)

 • Met de meegeleverde behuizing tot 60 meter waterdicht
 • Werkt met microSD geheugenkaarten, minimaal klasse 6
 • Micro-HDMI aansluiting
 • Mini-usb aansluiting
 • Microfoonaansluiting
 • Een rechte en een gebogen klem meegeleverd
 • Ook verkrijgbaar in zilver en zwart. Deze varianten hebben meer opties en zijn wat duurder.
 • Weegt 70 gram zonder accu
 • Bekijk de website van de fabrikant.

JVC Adixxion GC-XA1 (€300)

 • Geen extra behuizing nodig
 • Waterdicht tot 5 meter diepte (maximaal 30 minuten)
 • Schok-, stof- en vorstbestendig
 • Scherm met een diagonaal van 3,8 om te zien wat je filmt
 • 5x digitale zoom
 • Werkt met SD-, SDHC- en SDXC-geheugenkaarten
 • Mini-usb aansluiting
 • Mini-HDMI aansluiting
 • Bevestigingsschroef op de zij- en onderkant
 • Twee flexibele klemmen meegeleverd
 • Afmetingen (bxhxd): 74 x 53 x 35 mm
 • Weegt 104 gram zonder en 126 gram met accu.
 • Bekijk de website van de fabrikant.

Sony HDR-AS15 (€300)

 • Met de behuizing tot 60 meter diepte waterdicht en stofbestendig
 • Werkt met microSD en Memory Stick Micro M2 geheugenkaarten
 • Micro-HDMI aansluiting
 • Micro-usb aansluiting
 • Microfoonaansluiting
 • Afmetingen (bxhxd): 24,5 x 47 x 82 mm
 • Weegt 65 gram zonder accu.
 • Bekijk de website van de fabrikant.
Deel bericht via:

Lees onze privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden website

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Rollei Actioncam 300
F. Terwijn
50.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!