Extra informatie

Nieuwe ontwikkelingen bij wasdrogers

De ontwikkeling van wasdrogers staat niet stil. Fabrikanten besteden extra aandacht aan energiezuinigheid, gebruiksvriendelijkheid en nieuwe droogprogramma's. 

Capaciteit

In bijvoorbeeld 2004 waren er vooral drogers voor 5 en 6 kg was, nu kan er meestal 7, 8 of zelfs 9 kg in. Met die grotere drogers kost 1 droogbeurt meer energie, maar als ze vol zitten, is het energieverbruik per kilo was bij afvoer- en condensdrogers iets minder dan tien jaar geleden.

Feedback

Wasdrogers hebben tegenwoordig extra functies. Zo geven sommige drogers aan wanneer je de filters moet schoonmaken en de condensbak moet legen. Andere functies zijn de weergave van de resterende programmaduur of in welke fase van het droogproces de droger zit, kinderbeveiliging en startuitstel.

Warmtepompdrogers

Een belangrijke ontwikkeling is de komst van de warmtepompdroger. Condensdrogers verwarmen de lucht met een verwarmingselement. Warmtepompdrogers zijn ook condensdrogers, maar veel zuiniger. Ze gebruiken ongeveer de helft aan energie. Ze maken gebruik van een warmtepomp en koudemiddel (zoals in airco's en koelkasten). We testten regelmatig warmtepompdrogers, vergelijk de resultaten in de productvergelijker.

Droogprogramma's

De volgende programma's zijn steeds vaker op wasdrogers te vinden:

Automatische programma's

Een sensor meet continu de vochtigheidsgraad tijdens de cyclus. Het programma stopt, zodra de was zo droog is als je hebt ingesteld, bijvoorbeeld kastdroog of strijkdroog.

Tijdgestuurde programma's

Je kunt zelf kiezen hoe lang een programma duurt, alles tussen de 10 en 160 minuten is mogelijk. De wasdroger bepaalt dan niet zelf wanneer de was droog is, maar stopt na de ingestelde tijd.

Antikreuk programma's

Na de droogcyclus start vaak het antikreukprogramma. De trommel blijft in intervallen ronddraaien om erger kreuken te voorkomen als je de was niet direct uit de droger wilt of kunt halen. Voor deze fase is geen warmte meer nodig en het kost bijna geen energie. Antikreukprogramma's worden niet altijd hetzelfde aangeboden, zo zijn er:

  • Vaste antikreukprogramma's. Nadat de droogcyclus geëindigd is, start het programma automatisch met een vaste tijdsduur. Als je de deur opent eindigt het programma.
  • Vast antikreukprogramma, optioneel in te stellen. Het programma start automatisch na de droogcyclus, tenzij je het programma van tevoren uitzet.
  • Variabele antikreukfase. Je kunt zelf kiezen of en hoe lang je het antikreukprogramma aan wilt hebben.

Naast een antikreukprogramma dat na de droogcyclus wordt gestart zijn er ook wasdrogers met een programma dat stoom gebruikt tijdens het drogen, waardoor minder kreuk ontstaat.

Opfrisprogramma

Muffe kleren? Je kunt de kleding luchten met het opfrisprogramma, dit gebeurt met alleen koude lucht of met stoom.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Bosch WTW83272NL
C. Beukel
84.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!