Extra informatie

Hoe werkt een wasmachine?

wasmachine blauw 175 x 135Een wasmachine bestaat uit een ombouw van plastic of staal, met daarin een kuip gehangen aan veren en schokdempers. In deze kuip zit vervolgens weer de wastrommel. Hier stop je uiteindelijk de was in de wasmachine. De 4 factoren die van belang zijn om een schone was te krijgen zijn:

 1. Tijd
 2. Temperatuur
 3. Beweging
 4. Werking wasmiddel

Om te wassen wordt alleen de kuip gevuld met water en zeep. Het water wordt op temperatuur gebracht door middel van een warmte-element, dat tussen de kuip en de wastrommel zit.

Toerental

Het toerental is het aantal rondjes dat de trommel draait in een minuut tijdens het centrifugeren. Hoe hoger het aantal rondjes per minuut is, des te sneller de wasmachine en zo kan er theoretisch dus meer vocht uit het wasgoed worden geslingerd. Doorgaans is het zo dat een hoger toerental een drogere was oplevert. Ons onderzoek laat zien dat een machine met een toerental van 1200 meestal redelijk droge was oplevert. Een wasmachine met een toerental van 1400 of 1600 doet het meestal iets beter. Het verschil tussen 1400 en 1600 vrij klein.  

Centrifugecyclus van een wasmachine

De wasmachine voert langzaam het toerental op. Dan volgt na een paar minuten een korte pauze. Het wasgoed kan even op een andere manier in de trommel vallen en ligt wat losser. Vervolgens wordt het toerental weer opgevoerd en op die manier wordt uiteindelijk het hoogste toerental bereikt. Dat laatste verschilt per wasprogramma. Zo zal een wasmachine bij een wolprogramma nooit tot zijn maximale toerental gaan. In totaal duurt centrifugeren zo'n tien minuten en zet automatisch in na het spoelen.

Vergelijk alle wasmachines op hun score voor centrifugeren.

Spoelstop

Vaak heeft een wasmachine een knop om het centrifugeren uit te stellen. Dit heet 'de spoelstop'. De machine stopt na het spoelen en laat het wasgoed er met water en al inzitten, u kunt het er dan ook niet uithalen. Op deze wijze kunt u bijvoorbeeld de was centrifugeren terwijl u er zelf bij bent en de was er meteen uithalen om kreuken te voorkomen.

Vergelijk alle wasmachines met een spoelstop.

Verschillende wasjes

De ene was is de ander niet. Zo kunt u een witte was hebben, maar ook synthetisch, bont of een delicate wolwas. Allemaal wasjes waarvoor uw wasmachine meestal wel een programma heeft. Een witte was kan wat warmer gewassen worden, maar een delicate was moet weer kouder en met minder bewegingen gebeuren.

Voorzieningen wasmachines

Uitgestelde start
Er zijn veel wasmachines met uitgestelde start-functie, dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld nachtstroom heeft. Binnen de groep wasmachines die wel een uitgestelde start heeft, zijn er 3 soorten:

 1. Per uur in te stellen wanneer de wasmachine moet beginnen.
 2. Keuze uit vaste tijden waarop de wasmachine moet beginnen, bijvoorbeeld 3, 6 of 9 uur nadat je op start drukt.
 3. Wasmachines waarbij je kunt instellen hoe laat de was klaar moet zijn.

Bekijk de wasmachines met een uitgestelde start.

Kinderbeveiliging
Er zijn 2 soorten kinderbeveiliging:

 1. Beveiliging tegen wijziging van ingestelde programma's.
 2. Deurvergrendeling

Bekijk de wasmachines met een kinderbeveiliging.

Voortgangsindicatie
Hoe ver is de was? Je kunt het vaak op de wasmachine zien. Door middel van lampjes of een tijdsindicatie. Bij de lampjes weet je niet hoe lang het programma nog duurt, maar wel hoeveel van het wasprogramma is gedaan.

Bekijk de wasmachines met een voortgangsindicatie.

Waterbeveiliging
Wasmachines zijn meestal voorzien van een soort beveiliging tegen wateroverlast. Er zijn 2 veel voorkomende typen:

 1. Water- aqualock: de watertoevoer wordt afgesloten bij storing.
 2. Aquastop: watertoevoer wordt bij storing al bij de kraan afgesloten.

Bijzondere wasprogramma's
Deze programma's zitten niet op elke wasmachine, maar een aantal programma's kunnen handig zijn. Een aantal voorbeelden:

 • Handwasprogramma
 • Extra spoelen (voor mensen met een gevoelige huid)
 • Kort programma
 • Strijkvrij programma
 • Programma's specifiek voor jeans, overhemden, outdoor kleding, donker wasgoed of sportkleding.

Stoomwasmachines

Er zijn ook wasmachines die ook met stoom kunnen wassen. De Consumentenbond testte de Whirlpool Aquasteam 1400 en de LG WD14375FD . De beloften van de fabrikanten zijn groots, maar zijn de prestaties van deze wasmachines dat ook?

Lees meer over stoomwasmachines.

Bovenladers

Een bovenlader is hoger en smaller dan een voorlader, zo’n 40 centimeter breed in plaats van 60, en hebben een capaciteit van 5 tot 7 kilo wasgoed. Dus als je weinig ruimte hebt of een ruimte die net niet breed genoeg is voor een voorlader, kan een bovenlader een oplossing zijn. Ook voor mensen met rugklachten kan een bovenlader prettig zijn, omdat je niet of nauwelijks hoeft te bukken om de was uit de machine te halen.

Uit de tests van onze Franse en Duitse collega's blijkt dat bovenladers het over het algemeen iets minder goed doen dan de voorladers. Maar ze gebruiken wel iets minder energie en het watergebruik ligt ongeveer gelijk. Voorladers laten het vooral liggen op het gebied van gebruiksgemak en geluid. Met name tijdens het centrifugeren maken bovenladers behoorlijk wat herrie. In principe zijn van alle grote merken ook bovenladers te koop.

Miele W5929WPS

Besparen op een andere manier kan ook met behulp van de Miele W5929. Deze machine heeft een bijzonder doseersysteem voor het wasmiddel. De Miele constateert hoeveel was er in de trommel zit en bepaald aan de hand daarvan hoeveel wasmiddel er nodig is. Uit de test blijkt dat deze functie goed werkt. Het wasresultaat is hetzelfde als bij zelf wasmiddel doseren. Aangezien consumenten niet altijd zorgvuldig doseren kan hier wasmiddel mee bespaard worden. Bovendien zit de wasmachine niet altijd vol en is de was soms niet zo vuil waardoor er minder wasmiddel nodig is.

Zilverionen

De geteste Samsung WF8704BSH maakt gebruik van zilverionentechnologie, al is deze functie tijdens de test nog niet gebruikt. Tijdens het wassen worden kleine zilverdeeltjes via elektrolyse omgezet in zilverionen. Deze zouden er volgens Samsung voor zorgen dat 99,9% van alle bacteriën kan worden uitgeschakeld. Zo zou de was op lagere temperatuur, zonder bleekmiddel op lagere temperatuur hygiënisch schoon worden. 

Lees meer:

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Bakje van wasverzachter blijft vol water staan
A Wolkers
Beantwoord door
E.F.M. v.d. Heuvel,
Laatste review
Bosch WAQ28363NL
Th. van Paassen
96.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!