Extra informatie

Besparen met wassen

Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks circa 3600 kWh aan energie. Dat betekent zo'n €790 aan verbruikskosten, en is goed voor net zo veel CO2-uitstoot als 14.000 kilometer autorijden! Zowel voor de portemonnee als het milieu is er dus genoeg reden om het stroomverbruik in huis zo veel mogelijk te beperken.

Wat betreft waterverbruik eindigen wasmachines hoog in de ranglijst van grootste waterverbruikers in het huishouden. Daarom onze tips voor grote besparingen met weinig moeite.

Zuinige wasmachine

wasmachine close up 135 x 175De jaarlijkse kosten voor energie- en waterverbruik van de wasmachines in onze test variëren van €30 tot €45 bij 4 keer wassen per week. Met de zuinigste machine uit onze test kan je dus per jaar zo'n €15 besparen. Bekijk de wasmachinevergelijker om te zien welke wasmachines zuinig zijn.

Energielabel

Ook het energielabel kan je helpen bij het kiezen van een zuinige wasmachine.

Daarop staat de volgende informatie:

  • de energie-efficiëntieklasse: van D (het minst zuinig) tot A+++ (het zuinigst), gebaseerd op het energieverbruik en standby-verbruik per jaar;
  • het energieverbruik per jaar: bij 4x wassen per week met een volle en halfvolle trommel katoen op 60°C en een halfvolle trommel op 40°C, inclusief standbyverbruik;
  • het waterverbruik per jaar: bij 4x wassen per week met een volle en halfvolle trommel katoen op 60°C en een halfvolle trommel op 40°C;
  • de maximale capaciteit voor katoenwas;
  • de centifruge-efficiëntieklasse: van G (het minst droog) tot A (het droogst), gebaseerd op het katoenprogramma op 40°C en 60°C;
  • het geluid in decibel (dB), tijdens wassen en centrifugeren.

Oud en nieuw energielabel

Sinds begin 2012 is er een nieuw energielabel. Het wasresultaat is van het energielabel verdwenen. In plaats daarvan moeten wasmachines minstens een bepaald wasniveau halen om op de markt toegelaten te worden.

Het label heeft 3 nieuwe energieklassen: A+, A++ en A+++. Een wasmachine met een oud label A kan zuiniger zijn dan een wasmachine met nieuw label A+.

Wil je het energieverbruik op een oud en nieuw label met elkaar vergelijken, dan is er wat rekenwerk nodig. Op het oude label stond het energieverbruik per wasbeurt, op het nieuwe het energieverbruik per jaar. Met deze formule reken je het energieverbruik per wasbeurt om naar het energieverbruik per jaar: [jaarverbruik] = 165* [verbruik per beurt op oud label] + 10 kWh.

Volle trommel

Eén keer met een volle trommel katoen wassen in plaats van 2 keer halfvol, scheelt €0,05 tot €0,20. Wanneer je 2 keer per week met volle trommel wast in plaats van 4 keer halfvol, bespaar je jaarlijks €10 tot €30. Een paar machines in de test bleken halfvol juist zuiniger te wassen dan vol, maar ze wasten met halfvolle trommel minder schoon dan met een volle.   

wasmachine_vullenHoud wel rekening met het soort wasgoed. Synthetische was, wol en fijne was moeten voorzichtig gewassen worden, daarbij mag de trommel ongeveer halfvol. Met katoen kan de trommel wel helemaal vol. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van de wasmachine.

Ga je een wasmachine kopen, koop dan een wasmachine op maat. Je kunt je was eens wegen om erachter te komen welke capaciteit voor jou geschikt is. Ga met een lege wasmand en daarna met een volle wasmand katoenen wasgoed op de weegschaal staan. Het verschil is het gewicht van de was. Tel daar ongeveer 1 kg bij op: uit een test bleek dat je flink moet proppen om 6 kg was in een wasmachine met een capaciteit van 6 kg te krijgen.

Hotfill

Het opwarmen van water gebeurt in een wasmachine elektrisch, met behulp het verwarmingselement. De opwekking van elektriciteit in een elektriciteitscentrale is echter niet efficiënt, daarbij gaat ongeveer de helft van de energie verloren.

Met hotfill kun je 10 tot 35% aan energiekosten besparen, 40% in combinatie met een zonneboiler of warmtepomp. Je sluit de wasmachine dan aan op de koud- én warmwaterkraan. Dat water is opgewarmd met gas, of nog beter, met behulp van de zon. 

Flink centrifugeren

Als je een wasdroger gebruikt dan kost dat minder energie als het wasgoed goed droog gecentrifugeerd is in de wasmachine. Daarvoor kies je, waar mogelijk, een hoog toerental bij het wasprogramma.

Sommige stoffen kunnen niet tegen te hard centrifugeren. Zijde en fijne was kan dan slijten. Op het waslabel in het wasgoed staat met wat voor programma het gewassen kan worden. Het toerental is aangepast aan het programma.

Ga je een wasmachine kopen, dan bespaar je op droogkosten door te kiezen voor een wasmachine met een goed resultaat voor centrifugeren. Wil je weten welke wasmachine goed centrifugeert? Bekijk dan de resultaten in onze wasmachinevergelijker.

Je kunt ook op het droogresultaat op het energielabel letten. Het droogresultaat zegt meer dan het maximale toerental. Soms centrifugeren wasmachines met een toerental van 1400 net zo goed als die met 1600 toeren.

Was niet heter dan nodig

Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van het wasprogramma. De meeste energie is namelijk nodig voor het opwarmen van het water. Een wasje op 60°C kost bijna 2 keer zoveel als een wasje op 40°C.

Besparing bij kouder wassen

 WastemperatuurKosten * elektriciteit per wasbeurt 
 15 graden €0,05
 30 graden €0,08
 40 graden €0,12
 60 graden €0,21
 90 graden €0,33

*Bij 5 kg katoenwas in een wasmachine met energielabel A (oude label); elektriciteitsprijs 23 eurocent / kWh (prijspeil 2013/2014). Bron: Milieu Centraal

Met een programma op 20°C verwijder je geurtjes en stof, op 30 of 40°C de meeste vlekken, eventueel met behulp van een vlekkenmiddel of voorweken. Items waarbij hygiëne belangrijk is, moeten wel op voldoende hoge temperatuur gewassen worden (vanaf 60 °C). Denk hierbij aan vaatdoekjes, theedoeken en handdoeken, kleding van een zieke en (erg vuil) wasgoed van baby's.

Veel wasmachines hebben tegenwoordig programma's die koud water gebruiken en er zijn wasmiddelen die geschikt zijn voor lage temperaturen. We testten de Ariel Excel Gel, bekijk de resultaten van Ariel Excel Gel.

Ecoprogramma

Een ecoprogramma wast op een lagere temperatuur dan de niet eco-versie en verbruikt daardoor minder energie. Soms gebruikt een ecoprogramma ook minder water. Om de was toch schoon te krijgen heb je wel even geduld nodig. De meeste ecoprogramma's duren vrij lang, zo'n 3 uur.

Bij een test van 3 wasmachines was dat wachten niet voor niets. De was werd met het ecoprogramma net zo schoon of zelfs beter schoon als met het standaard programma. Het spoelresultaat viel tegen: dit was bij de wasmachines met een lager waterverbruik een stuk minder goed.

De besparing van een ecoprogramma op 60°C ten opzichte van een gewoon programma op 60 °C varieert van 0 tot 25 cent per wasbeurt.

Overige programma's

Het voorwasprogramma kun je overslaan, dat is meestal niet nodig.

En kies, als het wasgoed dat toelaat, liever een katoenprogramma dan een synthetisch programma, een programma voor katoen is zuiniger.

Wassen tijdens daluren

Heb je een dubbele meter voor energieverbruik dan betaal je in de daluren ('s nachts en in het weekend) een lager stroomtarief dan in de piekuren. Het is ook beter voor het milieu, in verband met de lagere belasting van het elektriciteitsnet tijdens deze uren.

Wasmiddel doseren

Uit een enquête bleek dat veel mensen niet zo nauwkeurig wasmiddel doseren, soms bijvoorbeeld "een lepel vol". Door het doseeradvies op de wasmiddelverpakking te volgen en het wasmiddel af te meten met een doseerhulp kun je besparen op wasmiddel.

Met een halfvolle trommel kan je wat minder doseren.

Bij een hoge waterhardheid is er meer wasmiddel nodig om de was schoon te krijgen. Op het wasmiddel staat doseeradvies voor water met verschillende hardheden: zacht (0-8,4 °dH), gemiddeld (8,4-14 °dH) en hard (hoger dan 14 °dH). De hardheid van het water is na te vragen bij de waterleverancier.

Het volgen van het doseeradvies heeft ook als voordeel dat er geen extra antikalk- of ontkalkingsmiddelen nodig zijn. En er ontstaan minder snel vieze geurtjes door vetluis.

Heb je geen tijd of zin om het wasmiddel telkens af te meten dan is een automatisch doseersysteem een handig hulpmiddel. Soms is zo'n systeem geschikt voor alleen poeder, soms voor poeder en vloeibaar wasmiddel. De wasmachine weegt de was, bepaalt hoeveel wasmiddel er nodig is en voegt dit ook zelf toe.

Wasmiddel beparen kun je ook met behulp van wasmachines die alleen doseeradvies geven. De machine weegt de was en op een display kan je lezen hoeveel middel er nodig is. Je hoeft het dan alleen nog af te meten.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Bakje van wasverzachter blijft vol water staan
A Wolkers
Beantwoord door
E.F.M. v.d. Heuvel,
Laatste review
Bosch WAQ28363NL
Th. van Paassen
96.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!