Extra informatie

Wasmachine schoonmaken en onderhouden

wasmachine close up 135 x 175De wasmachine doet het meestal wel, maar als hij het niet doet dan is dat erg onhandig. Voorraden was stapelen zich snel op. Wat kan je doen om de kans op defecten bij je wasmachine te verkleinen?

Losse voorwerpen 

Voorkom losse voorwerpen in de was. Deze kunnen bijvoorbeeld in de pomp van de wasmachine belanden.

  • Controleer de zakken van kleding op voorwerpen.
  • Gebruik bij beugelbeha's een waszakje.
  • Controleer de rubberen ring rond de deur en vulopening op beschadigingen en voorwerpen die zijn blijven hangen.

Vetluis

Door wassen op lage temperaturen en met minder water blijven er makkelijker wasmiddelresten en vuil achter. Bacteriën, ook wel vetluis genoemd, voelen zich hier thuis en zorgen voor onfrisse geurtjes en grijze vlekken op wasgoed. Ook wanneer je te veel of te weinig wasmiddel gebruikt kan er wasmiddel of vuil achterblijven.

Tips om vetluis te voorkomen of verhelpen:

  • Doseer wasmiddel volgens het doseeradvies op de wasmiddelverpakking, gebruik een maatschep om de hoeveelheid af te meten.
  • Laat na een wasbeurt de deur openstaan zodat de trommel kan drogen.
  • 1 tot 2 keer per maand een was op 60°C helpt om de bacteriën te bestrijden. Stinkt de wasmachine, was dan een keer op 90°C. Dit werkt het beste zonder wasgoed, met poeder met bleekmiddel. Sommige machines hebben hiervoor een hygiëneprogramma.
  • Extra spoelen bij een wasbeurt helpt ook om vuil- en wasmiddelresten weg te spoelen.
  • En vergeet niet om de wasmiddellade af en toe te reinigen.

Wasmiddellade

Soms wordt niet alle wasmiddel of wasverzachter goed weggespoeld uit de wasmiddellade. Ook dit is een aantrekkelijke plek voor bacteriën. Reinig deze lade, en de ruimte eromheen, regelmatig.

Sommige wasmachines hebben een zelfreinigende wasmiddellade. Het vakje voor de voor- en hoofdwas worden dan automatisch gereinigd. Heb je zo'n lade, vergeet dan niet de rest van de lade af en toe eens schoon te maken.

Zeefje in watertoevoer

Controleer elk half jaar het zeefje in de watertoevoer en reinig het indien nodig. Het zeefje bevindt zich bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. Er kan een tweede zeefje bij de aansluiting met de wasmachine zitten. Zijn er problemen met de watertoevoer, controleer het/de zeefje(s) dan ook.

In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staan instructies hiervoor. Vergeet niet de kraan dicht te draaien als je de waterslang losdraait en het zeefje terug te plaatsen.

Pluizenfilter en pomp

Controleer en reinig af en toe het pluizenfilter van de afvoerpomp. Doe dit ook als de wasmachine het water niet wegpompt, de trommel niet draait of de machine een raar geluid maakt. In het laatste geval kan de pomp geblokkeerd zijn.

Het filter bevindt zich achter een klepje aan de voorkant van de wasmachine onderaan. Sommige wasmachines hebben een hulpmiddel om dit klepje te openen. 

In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staat hoe je de pomp en het pluizenfilter reinigt. Zet een bak onder het klepje om het water op te vangen. Draai het pluizenfilter los, niet helemaal eruit, zodat je het nog dicht kan draaien als de bak vol zit.

Als er geen water meer uit de machine komt, dan kan je het filter eruit halen. Maak het schoon en controleer of de pomp goed kan draaien. Reinig indien nodig de pomp en ruimte er omheen.

Kalkproblemen

Kalkzeep ontstaat wanneer calcium- en magnesiumionen in water reageren met zeep in wasmiddel. Dit kan terechtkomen op je was of in de wasmachine. Ook bij verhitting ontstaat kalkaanslag. Dit voorkom je door het doseeradvies op de wasmiddelverpakking te volgen. 

Bij hard water is meer wasmiddel nodig. Wanneer zeep in wasmiddel met water reageert, blijft er namelijk minder wasmiddel over voor de reinigende werking. Moderne wasmiddelen zijn minder gevoelig voor hard water, maar nog wel een beetje. Waterontharders in wasmiddelen voorkomen dat kalkzouten neerslaan.

Het doseeradvies op wasmiddelverpakkingen is afgestemd op water met verschillende hardheden (in Duitse hardheid); laag (0 tot 8,4 °dH), gemiddeld (8,4 tot 14 °dH) en hoog (14 °dH en hoger). In Nederland is de waterhardheid op de meeste plaatsen vrij laag, rond 8 a 9 °dH . De waterhardheid in je woonplaats kun je navragen via de waterleverancier. Op de website van de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN) kun je achterhalen wie je waterleverancier is.

Doseer je voldoende maar heb je toch last van kalkaanslag? Kleding kan dan stug gaan aanvoelen. Zit er kalkaanslag op het verwarmingselement van je wasmachine dan duurt het opwarmen van het water langer en kost het meer energie.  

Antikalkmiddelen

Antikalkmiddelen, zoals Calgon, ontharden het water en voorkomen dat kalk zich afzet op kleding of in de wasmachine. Je hebt ze in principe niet nodig wanneer je het doseeradvies op de wasmiddelverpakking volgt. Heb je toch last van kalkaanslag, bijvoorbeeld doordat de waterhardheid in je woonplaats hoog is en je veel op hoge temperaturen (60 ºC of hoger) wast, dan kun je een antikalkmiddel gebruiken.

Calgon raadt een antikalkmiddel aan bij een hardheid van 8°dH of hoger, en bij elke wasbeurt. De kosten hiervan kunnen oplopen tot wel €850, bij 4 wassen per week. Gebruik het, om kosten te besparen, bijvoorbeeld alleen bij de was op 60 ºC of hoger.

Met een antikalkmiddel voorkom je dat een deel van het wasmiddel reageert met zouten uit water. Het is dan niet nodig om meer te doseren bij hard water. 

Ontkalkingsmiddelen

Antikalkmiddelen voorkomen kalk maar verwijderen het niet. Daar zijn ontkalkingsmiddelen voor. Azijn kan gebruikt worden om te ontkalken, maar wasmachinefabrikanten raden een middel bedoeld voor het ontkalken van wasmachines aan. Volg de gebruiksaanwijzing goed op en gebruik ze niet te vaak.

Roestvlekken in trommel

Ontdek je roestvlekken in de trommel, reinig deze dan met een speciaal middel voor RVS, zonder chloor. Gebruik een zachte spons of doek, een staalborstel kan de trommel beschadigen. Draai na het reinigen een kort programma.

Bedieningspaneel en ombouw

Haal af en toe een doekje door en over de wasmachine.

Voorzorgsmaatregelen bij vorst

Daalt de temperatuur van de ruimte waar de wasmachine staat onder de 0°C, verwijder dan het resterende water uit de afvoerslang en afvoerpomp om schade door bevriezend water te voorkomen. Zorg ervoor dat de temperatuur hoger is dan 0 °C wanneer je weer gaat wassen.

Deel bericht via:

Doe mee

Kun jij helpen?
Bakje van wasverzachter blijft vol water staan
A Wolkers,
Stel een vraag
Laatste review
Siemens WM14Q363NL IQ500
sadv
56.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!