icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij wasmachines testen

Het hele jaar door, vrijwel elke maand, testen we wasmachines. We testen voorladers van 6 tot 12 kg uit alle prijsklassen. Ze worden onder andere beoordeeld op schoonwassen, centrifugeren, energie- en waterverbruik, lawaai, gebruiksgemak en duurzaamheid.
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert wasmachinesBijgewerkt op:7 maart 2024

Wasmachines in de test

We testen voorladers van 6 tot 12 kilo van verschillende merken en prijzen. De wasmachines selecteren we op basis van (te verwachten) verkoopcijfers. Daarom testen we naar verhouding meer modellen voor 8 kg dan voor 6 of 12 kg. Ook vind je daarom vooral de grote merken in de wasmachinevergelijker. Kleinere merken testen we zo nu en dan. Vanwege de verkoopcijfers testen we vrijwel alleen voorladers. Bovenladers worden zeer weinig verkocht en testen we daarom bijna nooit.

Wasprogramma's in de test

In het laboratorium draait een wasmachine verschillende wasbeurten, waarbij we van alles meten. We selecteren daarbij de 2 programma’s die vaak gebruikt worden.

Katoen 40°C

Dit programma wordt vaak gebruikt voor de normale, dagelijkse was. We vullen de trommel met katoenen testwasgoed, zoals witte lakens, kussenslopen, kleine handdoeken, spijkerbroeken en T-shirts.

De trommel wordt voor 80% van de aangegeven maximale capaciteit gevuld. Dit doen we, omdat we weten dat er zelden zoveel als 8 kg wasgoed in een wasmachine voor 8 kg gestopt wordt. Bij 80% van het maximale laadvermogen zit de wasmachine gevoelsmatig al behoorlijk vol.

Synthetisch 30°C

Dit programma wordt gebruikt voor gevoeliger wasgoed en heeft namen als EasyCare, Anti-Kreuk of Kreukherstellend. We vullen de trommel met polyester testwasgoed. We vullen de trommel met het aantal kilo's dat voor het programma wordt geadviseerd. Dit is vaak maar de helft van het maximale vulgewicht. Voor zulk gevoelig wasgoed is het niet goed om de trommel te vol te stoppen.

Testonderdelen

meten-van-het-wasresultaatSchoonwassen (45%)

Om te meten hoe goed de machine schoonwast, gebruiken we lapjes met vlekken. Deze nieten we vast op het wasgoed dat de machine in gaat. De vlekken zijn gestandaardiseerd, wat wil zeggen dat ze altijd hetzelfde zijn. We gebruiken verschillende vlekken met uiteenlopende eigenschappen, zoals olijfolie, wijn en chocolade-ijs. Na de wasbeurt wordt met een spectrofotometer (zie foto) gemeten hoe goed de vlekken eruit zijn gewassen.

Spoelen (6%)

We kijken hoe goed het wasmiddel uit het wasgoed is gespoeld. Daarvoor meten we de hoeveelheid wasmiddeldeeltjes die nog in de katoenen lapjes zitten die we meewassen.

Wasmachines video hoe we testen

Centrifugeren (8%)

Om te meten hoe goed de wasmachine centrifugeert, wegen we de was voor en na de wasbeurt. Hoe kleiner het verschil, des te beter de wasmachine het vocht uit het wasgoed heeft gecentrifugeerd.

Geluid (8%)

We plaatsen de wasmachine in een levensechte opstelling. We meten en beoordelen met 3 experts het geluid tijdens het wassen en centrifugeren. De stilste wasmachines krijgen de hoogste score op dit onderdeel.

Snelheid (5%)

De duur van een programma kan afhangen van de hoeveelheid en het type wasgoed. En daardoor kan het ook verschillen van de tijd die in de handleiding of op het display staat. Wij stoppen de trommels vergelijkbaar vol en kunnen daarom precies aangeven hoelang de wasprogramma’s daarvoor nodig hebben. De snelste wasmachines krijgen de hoogste score op dit onderdeel.

beoordeling-gebruiksgemak-wasmachinesGebruiksgemak (8%)

Drie experts beoordelen uitvoerig het gebruiksgemak. Ze letten daarbij op alle details. Die kunnen per wasmachine erg verschillen. Ook houden ze rekening met bijvoorbeeld grote of juist kleine handen, lange nagels of verminderde spierkracht.

  • Gemak van wasmachinetrommel in- en uitladen.

  • Duidelijkheid en gebruik van de wasmiddellade.

  • Duidelijkheid en gemak van de bediening.

  • De feedback die je krijgt tijdens een wasbeurt.

  • Het onderhoud en de gebruiksaanwijzing.

Duurzaamheid (20%)

Het oordeel voor duurzaamheid is opgebouwd uit verschillende onderdelen. 

meting-energie-water-temperatuur-en-tijdVerbruik (85%)

Uit de levenscyclus-analyse van de wasmachine blijkt dat het verbruik een groot aandeel heeft van de totale impact van de machine. Tijdens de wasbeurten meten we hoeveel energie (65%) en water (20%) het wasprogramma verbruikt. Ook meten we het standby-verbruik van de machine.

Aan het eind van het programma, bij uitgestelde start en (wanneer aanwezig) bij verbinding via wifi. Tot slot kijken we naar het energielabel van de wasmachine dat voor het 40-60ºC-programma wordt afgegeven. De zuinigste wasmachines krijgen de hoogste scores op deze onderdelen.

Techniek en advies (5%)

We beoordelen hoe solide en degelijk verschillende onderdelen van de wasmachine aanvoelen. Daarnaast beoordelen we of de gebruiker gestimuleerd wordt tot zuinig en duurzaam gebruik van de wasmachine. Wasmachines met besparende technologie als hotfill, automatische wasmiddeldosering en koolborstelloze motors krijgen bonuspunten. 

Als gebruiker heb je ook een grote invloed door zuinig te wassen. Daarom kijken we ook naar de adviezen van fabrikanten over duurzaam gebruik van de wasmachine. 

De productie, levensduur, het afdanken van het apparaat bepalen natuurlijk ook de impact van een machine. Wij kunnen niet het hele productieproces van elke machine in kaart brengen. Wel beoordelen we de constructie van de machine op degelijkheid. We checken ook of van alle onderdelen duidelijk is van welk materiaal ze zijn gemaakt. Dan weten we of recyclen mogelijk is. 

Betrouwbaarheid merk (5%) en verwachte levensduur (5%)

Een wasmachine moet het ook goed doen. We onderzoeken of er veel of weinig reparaties nodig zijn. En hoe lang de vorige wasmachine van een merk meeging, voordat hij vervangen moest worden. Hierbij gebruiken we gegevens uit ons panelonderzoek onder 9000 consumenten. In dit onderzoek vertellen consumenten over welk merk ze het meest tevreden zijn. Wasmachinemerken met een te korte verwachte levensduur krijgen minpunten op duurzaamheid. 

Nieuwe testmethode

Hoe wij testen algemeenSinds eind 2022 testen we wasmachines volgens een nieuwe testmethode. Hiermee spelen we zo goed mogelijk in op nieuwe ontwikkelingen in de markt en in het gebruik. De testresultaten volgens de nieuwe methode kunnen we niet vergelijken met testresultaten tot najaar 2022. Ook onze beoordeling en wegingen hebben we hierop aangepast. Enkele opvallende aanpassingen:

  • Synthetisch wasprogramma op lagere temperatuur. Uit onze gebruikersenquêtes weten we dat het synthetisch programma vaker gebruikt wordt op 30ºC. Ook wordt er over het algemeen op lagere temperaturen gewassen.
  • Andere vlekken om schoon te wassen en een milieuvriendelijker wasmiddel.
  • Meer focus op duurzaamheidsaspecten. Zoals de bouwkwaliteit en het stimuleren van duurzaam gebruik.
  • Toevoeging van stand-by verbruik.

Test vs. energielabel

Soms zijn de testresultaten niet in lijn met de waardes die staan op het energielabel. Dat komt omdat voor het label met een ander wasprogramma wordt getest: Eco 40-60. Dit programma kan bijvoorbeeld zuiniger wassen dan het katoenprogramma uit onze test.

Wat we niet kunnen testen

Levensduur

Wij testen niet hoelang een wasmachine zonder problemen meegaat, omdat dit erg complex is en te lang duurt. Om toch iets te kunnen zeggen over de te verwachten levensduur, vragen we regelmatig aan gebruikers hoe tevreden ze zijn over een bepaald merk wasmachine. En hoelang ze meegaan.

Lees meer over een goed merk wasmachine.

Alle programma’s

We testen niet alle wasprogramma’s van de wasmachine. Simpelweg omdat wasmachines enorm veel verschillende wasprogramma's hebben. We kiezen voor het katoenprogramma en het synthetische programma. Deze worden veel gebruikt en zijn anders dan het wasprogramma eco 40-60 dat voor het energielabel wordt gebruikt. Soms testen we andere programma’s zodat we in het algemeen iets kunnen zeggen over de werking ervan.

Lees meer over wasprogramma’s.

Uitgangspunten Beste Koop

BesteKoop

De wasmachine met de beste prijs-kwaliteitverhouding wordt Beste Koop.

  • Naast de aankoopprijs nemen we ook de verbruikskosten mee. Hierbij gaan we uit van:
    • De verbruikskosten voor energie en water gedurende 8 jaar.
    • Bij wekelijks 3x wassen met het katoenprogramma (40ºC)en 1x met het synthetisch programma (30ºC).
    • Met een energieprijs van €0,34/kWh en een waterprijs van €0,00164/L (peildatum februari 2024).
  • De wasmachine is voldoende verkrijgbaar. 
  • De wasmachine is getest volgens de meest recente testmethode (vanaf 2023). 
  • De wasmachine scoort minimaal een 5,5 op duurzaamheid.

Uitgangspunten Groene Keuze

Groene Keuze_RGB (002)

De duurzaamste wasmachines uit de test worden Groene Keuze.

  • De machines hebben de hoogste scores voor duurzaamheid in de test.
  • Minimaal een 7 als testoordeel. 
  • Minimaal een 7 voor schoonwassen. Een wasmachine die de was niet schoon krijgt, wast niet duurzaam. 
  • Een voldoende op spoelen. Een wasmachine kan ook té zuinig zijn met water en daardoor slecht spoelen. Dan kan wordt hij geen Groene Keuze. 

In de beschrijving van de testonderdelen lees je meer over hoe wij duurzaamheid beoordelen.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300