Wasmachine kopen: tips

Capaciteit

Bekijk de video

De meeste wasmachines hebben een maximum capaciteit voor 5, 6, 7 of 8 kg was. Tegenwoordig zijn er ook machines voor 9, 10, 11 of zelfs 12 kilo was. In een machine voor 10 kilo was passen maar liefst 5 spijkerbroeken, 15 shirts, 10 handdoeken en 10 paar sokken.

Het beste kun je kiezen voor een capaciteit die bij je past, dat wil zeggen, een wasmachine die je meestal vol krijgt. Je wast namelijk het zuinigst en goedkoopst met een volle trommel. Bovendien blijkt uit onze testen dat wasmachines met volle trommel vlekken meestal beter verwijderen dan halfvol. 

Deze maximum capaciteit geldt voor de katoenwas. Bij gevoeliger wasgoed zoals synthetica en wol wordt aangeraden de trommel maximaal halfvol te doen.

Om te bepalen welke capaciteit je nodig hebt, kun je de was eens wegen. Ga met een lege wasmand op een weegschaal staan en onthoud het gewicht. Herhaal dit met een volle wasmand en trek het eerste getal van het tweede af.

Een richtlijn voor de capaciteit:

 • 1-2 personen: 5 of 6 kg. Is er veel bijvoorbeeld sportwas dan bijvoorbeeld 7 kg.
 • 3-4 personen of een gezin met 1 of 2 kinderen: 6,7 of 8 kg.
 • 5 personen of een gezin met 3 kinderen of meer : 7 kg of groter.  
Naar boven

Toerental

De meeste wasmachines hebben een maximum toerental van 1400 of 1600, soms 1200. Dit toerental geldt voor de katoenwas, gevoeligere stoffen worden doorgaans met een lager toerental gecentrifugeerd.

In principe geldt: hoe hoger het toerental, hoe droger de was. Maar staar je er niet blind op: sommige wasmachines doet het met een toerental van 1400 net zo goed als die met 1600.

De wasmachines die het beste centrifugeren vind je in onze productvergelijker.

Op het energielabel staat de centrifuge-efficiëntieklasse van de wasmachine: van G (het minst droog) tot A (het droogst).

Naar boven

Water- en energieverbruik

Een zuinige machine is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Maar zuinigheid moet niet ten koste gaan van wasprestaties.

Energiegebruik en snelheid zijn elkaars tegenpolen: zuinigheid gaat meestal ten koste van snelheid en andersom. En wasmachines met een laag waterverbruik spoelen niet altijd goed. Bekijk in de productvergelijker welke wasmachines zuinig zijn en een goed evenwicht weten te vinden in verbruik en andere prestaties.

Op het energielabel staat een energie-efficiëntieklasse, van A +++ (het zuinigst) tot A (het minst zuinig). Als een wasmachine 10% minder verbruikt dan het zuinigste label dan wordt dit door fabrikanten weergegeven als A+++ -10%. Deze klasse is gebaseerd op testen met het katoenprogramma op 60 °C, met halfvolle en volle trommel en op 40 °C met halfvolle trommel.

Naar boven

Lawaai

Wil je een zo stil mogelijke wasmachine of maakt het geluid niet zoveel uit? Als je gebruik wilt maken van nachtstroom en de wasmachine staat in de buurt van een slaapkamer dan kan een stille wasmachine prettig zijn. Er zijn wasmachines met een speciaal nachtprogramma, dat minder lawaai maakt dan het gewone programma.

Met behulp van de productvergelijker selecteer je de machines die de minste herrie maken.

Op het energielabel staat hoeveel geluid een wasmachine maakt tijdens het wassen en centrifugeren, in decibel (dB). Dit is een logaritmische schaal en werkt globaal als volgt:

 • Een verschil van 3 dB tussen 2 machines staat voor 2x zoveel geluid.
 • Een verschil van 5 dB tussen 2 machines staat voor 3x zoveel geluid.
 • Een verschil van 7 dB tussen 2 machines staat voor 5x zoveel geluid.
Naar boven

Gebruiksgemak

Een checklist voor in de winkel:

 • Is de deur makkelijk te openen en te sluiten?
 • Kan de deur ver genoeg open en zit deze niet in de weg als je was in de machine stopt?
 • Heeft de machine een grote deuropening? Een deuropening van 30 cm of meer maakt het vullen en legen van de machine makkelijker.
 • Als er symbolen op het bedieningspaneel staan: is de betekenis duidelijk, het liefst zonder gebruiksaanwijzing?
 • Als er tekst op het bedieningspaneel staat: is duidelijk wat bedoeld wordt en is de tekst goed leesbaar?
 • Werken de knoppen goed? Sommige knoppen hoef je niet in te drukken maar reageren op aanraking. Werkt dit goed?
 • Kan je snel zien op welk programma de machine ingesteld staat, ook wanneer je van bovenaf kijkt? Handig is een gekanteld bedieningspaneel.
 • Zitten de knoppen in een logische volgorde?
 • Is het pluisfilter makkelijk bereikbaar?
 • Is de doseerlade gemakkelijk uit de machine te halen om schoon te maken?
Naar boven

Installatie

Alle wasmachines zijn ongeveer even hoog (zo'n 85 cm) en breed (60 cm), maar de diepte varieert van zo'n 54 tot 65 cm. Goed om op te letten als je niet zoveel ruimte hebt.

Zet je de machine aan de linker- of rechterkant tegen een muur, let er dan op dat de deur helemaal open kan. Koop, wanneer de wasmachine rechts tegen een muur staat, een machine waarbij de deur naar links opent. Bij de meeste wasmachines opent de deur naar links, soms naar rechts.

Wil je een droger op de wasmachine zetten dan is het handig als beide deuren naar dezelfde kant open gaan.

De meeste wasmachines zijn geschikt voor onderbouw. Wil je een wasmachine onder een werkblad plaatsen, maar past dat niet, dan kan het verwijderen van het bovenblad de oplossing zijn. Dit kan bij de meeste machines. In de productvergelijker vind je, bij de informatie over installatie, de hoogte van de wasmachine zonder bovenblad.

Bij een inbouw wasmachine wordt de wasmachine netjes achter een deur weg gewerkt. Er zijn niet zoveel inbouw wasmachines te koop. De prijs is meestal hoger dan die van gewone vrijstaande wasmachines.

Naar boven

Programma's en opties

Alle wasmachines hebben een programma voor katoen, synthetische was, wolwas en fijne was. Maar het aantal en soort programma's naast de standaard programma's verschilt flink. Welke extra programma's en opties zijn handig?

 • Extra spoelen is een handige optie wanneer de wasmachine niet goed spoelt. Wasmachines worden zuiniger met water en bij sommige wasmachines heeft het spoelresultaat daaronder te leiden.
 • Met de losse programma's spoelen en centrifugeren kun je de machine het spoel- en centrifugeerwerk laten doen als je een handwas hebt gedaan.
 • Met een handwasprogramma kun je de hele handwas aan de wasmachine overlaten.
 • Als je genoeg tijd hebt kun je met het ecoprogramma energie en geld besparen. Het duurt wel langer.
 • Heb je juist geen tijd dan verkort je met de optie kort de programmaduur. Dat kost meestal meer energie.
 • Op een display met resttijdindicatie kun je zien hoe lang een programma nog duurt. Een andere optie, iets minder handig, is weergave van de programmastatus door middel van lampjes.
 • Met behulp van een uitgestelde start kun je de machine zo in stellen dat de was klaar is op een moment dat jou uitkomt.
  Er zijn 2 opties:
  1: Een timer met eind- of starttijd. Bij een uitgestelde starttijd moet je zelf uitrekenen wanneer de machine moet starten om op een bepaald moment klaar te zijn.
  2: Bij een uitgestelde eindtijd doet de machine dat zelf. De in te stellen startvertraging varieert van 8 tot 24 uur.
 • Een geluidssignaal aan het einde van een programma voorkomt dat natte was te lang in de machine blijft liggen.
 • Met een hulpmiddel voor vloeibaar wasmiddel in de doseerlade voorkom je dat vloeibaar wasmiddel uit de lade loopt en vlekken maakt op kleding. Vooral handig als je de wasmachine op een timer wilt zetten. Een alternatief is een wasbol, maar daarmee kun je ook vlekken krijgen als deze omvalt wanneer het programma start.
Naar boven

Voor- of bovenlader

Bovenlader wasmachine.

Een bovenlader heeft, zoals de naam al zegt, de opening aan de bovenkant van de machine.
De maximale capaciteit is doorgaans 5 of 6 kg katoenwas. Uit onze test blijkt dat de prestaties van bovenladers wat achterblijven bij voorlader-soortgenoten.

Voordelen van een bovenlader zijn:

 • Ze zijn smal (40 cm) en passen daardoor makkelijker in een kleine ruimte.
 • Je hoeft minder te bukken of door de hurken doordat de opening aan de bovenkant zit.
Naar boven

Wasdroger

Uit ruimtebesparing kun je ervoor kiezen om de wasdroger op de wasmachine te zetten. Het is raadzaam een wasdroger en wasmachine te kopen van hetzelfde merk, omdat deze vaak het beste bij (en op) elkaar passen. Vaak is het dan mogelijk om een tussenstuk te kopen, dat als werkblad uit te schuiven is. Ook qua design is het vaak het mooist.

Natuurlijk kunnen wasmachines en drogers van verschillende merken ook bij elkaar, maar let dan wel op de afmetingen als je ze op elkaar wilt plaatsen.

De Consumentenbond heeft ook wasdrogers getest. Vergelijk wasdrogers of bekijk wat de beste wasdroger is.

Naar boven

Wasdroogcombinatie

Een alternatief voor een wasdroger op de wasmachine is een wasdroogcombinatie.

Houd er rekening mee dat een wasdroogcombinatie minder capaciteit heeft voor drogen dan voor wassen. Er kan bijvoorbeeld maximaal 6 kg was gewassen worden en 4 kg gedroogd. Je kan er een los was- of droogprogramma mee draaien, of kiezen voor een programma dat wast en daarna gelijk droogt. In het laatste geval kan er maximaal 4 kg was in.

Uit onze test blijkt dat wasdroogcombinaties qua wasprestaties niet of nauwelijks onder doen voor wasmachines, maar minder goed drogen dan wasdrogers.

Naar boven

Pimp je wasmachine

Wil je eens wat anders dan een witte wasmachine? Er zijn bijvoorbeeld ook zwarte wasmachines te koop. In onze productvergelijker vind je deze door te selecteren op kleur.

Je kan ook zelf je wasmachine opvrolijken met behulp van stickers. Bij bijvoorbeeld de Xenos zijn er speciale wasmachine stickers te koop, o.a. in de vorm van zeepbellen en knijpers. Ze zijn ook weer makkelijk van de wasmachine af te halen.

Naar boven

Online kopen van witgoed - waar let je op?

Online kopen is natuurlijk heel makkelijk. Het kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Maar er zijn nog wel wat punten waar je op moet letten voordat je overgaat tot de aankoop.

Allereerst de prijs: online kopen is niet per definitie goedkoper dan in een fysieke winkel, bleek uit onderzoek (Consumentengids september 2013). De in de prijspeiling goedkoopste winkel voor wasmachines is Bemmel en Kroon(.nl). Prijzen kunnen echter fluctueren. Ook zijn eventuele bezorgkosten niet meegerekend.

Check in de vergelijker de actuele prijzen bij fysieke en webwinkels voor het door jouw gekozen artikel. In een fysieke winkel heb je nog de mogelijkheid om af te dingen, of er iets extra's bij te krijgen.

Waar moet je op letten bij het kopen in een webshop?

 • Heeft de webshop een keurmerk, zoals dat van Thuiswinkelwaarborg of Webshop keurmerk?
 • Is je pc en internetverbinding beveiligd?
 • Let op of het model dat je koopt een Nederlands model is. Er worden soms ook Duitse modellen in NL via webwinkels verkocht, wat kan betekenen dat het tekstpaneel in het Duits is.
 • Hoe kan er betaald worden?
 • Betaal je online via een beveiligde verbinding? Bij het afrekenen in een webwinkel moet het webadres beginnen met https://.
 • Wat zijn de bezorgkosten?
 • Wordt het bezorgd tot aan de drempel, of is er een mogelijkheid voor meer service? Wat houdt meer service in? Wat kost meer service?
 • Wordt het verpakkingsmateriaal meegenomen?
 • Op welke dagen en tijdstippen wordt er bezorgd? Moet je een dag thuis blijven, of geven ze een tijdsindicatie? Kun je zelf een moment inplannen, of moet je afwachten?
 • Wat zijn de voorwaarden van levering als je in een flat of op de Waddeneilanden woont?
 • Wil je je bestelling liever bij de webshop of een afhaalpunt afhalen? Kijk dan of dat mogelijk is, en waar het dichtstbijzijnde afhaalpunt is.
 • Wat voor service heb je ná de koop? Zijn er naast de standaard fabrieksgarantie nog andere garanties? Wordt je product bij defect opgehaald? Komt er een monteur thuis? Waar kun je terecht met klachten?
 • Kun je retourneren? Wat betaal je voor retourneren?  
Naar boven

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Bakje van wasverzachter blijft vol water staan
A Wolkers
Beantwoord door
E.F.M. v.d. Heuvel,
Laatste review
Siemens WM14Q363NL IQ500
sadv
56.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!