Waterkokers specificaties en prijzen vergelijken
Extra informatie

Waterkokers: snel, energiezuinig en veilig?

Waar kun je op letten qua energieverbruik en veiligheid van een waterkoker?

Energieverbruik

Het vermogen van een waterkoker is vrij hoog: tussen de 0,5 kW en 3 kW, afhankelijk van de capaciteit. In de uitgeschakelde stand verbruikt de waterkoker in principe geen stroom. Als het een lampje of een display heeft, kan er wél sprake zijn van sluipverbruik.

Vermogen en snelheid

Een snelle waterkoker kookt een liter water in ongeveer 2,5 minuut. Een langzame waterkoker heeft er ongeveer 4 minuten voor nodig. Over het algemeen is de snelheid van de waterkoker afhankelijk van het vermogen van de waterkoker. Hoe groter het vermogen (watt) hoe sneller het water kookt. Deze waterkokers zijn niet per direct de grootste energieslurpers; doordat het water eerder kookt, verbruiken ze minder stroom dan de waterkokers met een lager wattage die er langer over doen.
Toch blijkt uit resultaten van een voormalige test dat er niet een direct verband; een waterkoker met een hoog vermogen is niet altijd ook een snelle waterkoker en andersom. Dit verschilt per model.

Water koken vergeleken

Hoe verhoudt water koken in een waterkoker zich tot andere manieren om water te koken?
Een waterkoker gebruikt ongeveer evenveel energie voor het koken van water als een gasfornuis. Bij kleine hoeveelheden, tot een halve liter, is de waterkoker meestal zuiniger. Een waterkoker is wel altijd zuiniger dan een elektrisch fornuis of magnetron.
Vergeleken met een kokendwaterkraan kun je energie besparen als je regelmatig kleinere hoeveelheden kokend water nodig hebt. Heb je het minder vaak nodig, dan is een waterkoker zuiniger. Je kookt dan bijvoorbeeld een liter water en bewaart dit in een thermoskan.
Een liter water breng je alleen sneller aan de kook in een fluitketel op een inductiekookplaat (in 3 minuten). 
Philips_klein

Wilt u graag een zuinige waterkoker kopen? Bekijk de kooptips.

Materiaal/behuizing

Er zijn waterkokers van kunststof of van metaal. Aan een metalen wand kun je je eerder verbranden dan aan plastic. Sommige waterkokers bevatten een zogeheten koudewandbehuizing.

Automatische uitschakeling

Op de meeste waterkokers zit er een automatische kookpuntuitschakeling. Dit wil zeggen: als het water zijn kookpunt heeft bereikt, stopt de waterkoker met opwarmen. Ook hebben sommigen een automatische droogkookbeveiliging. Als er te weinig water in de waterkoker zit, schakelt het apparaat zichzelf uit. Dat voorkomt droogkoken. Kijk in de vergelijker welke waterkokers een automatische afslag en droogkookbeveiliging hebben.

Lees nog meer tips over veilig en handig gebruik van een waterkoker.

Bijzondere apparaten

Naast gewone waterkokers zijn er ook waterkokers te koop met verschillende temperatuurinstellingen. Hiermee kun je bijvoorbeeld de goede temperatuur voor water voor babyvoeding maken, of voor bepaalde soorten thee.

Daarnaast zijn we waterkokers tegengekomen die via wifi op afstand inschakelbaar zijn. Natuurlijk moet je nog wel eerst zelf water in de kan doen. We raden niet aan om een waterkoker met water erin te laten staan, omdat dit niet goed is voor de levensduur vanwege de opbouw van kalkaanslag.  

Tenslotte komen er ook steeds meer theekokers op de markt. In deze apparaten kun je dus meteen thee (op de juiste temperatuur) klaarmaken.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
Ik kan hier geen vraag meer stellen. Waarom niet?
Consumentenbond
Beantwoord door
Consumentenbond,
Laatste review
Bodum Bistro (0,5 liter)
gerard
84.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!