Extra informatie

Zorgvergelijker: vragen & antwoorden

Tot wanneer kan ik opzeggen en overstappen?

Overstappen kan tot en met 31 december. Weet je al dat je bij je huidige verzekering weg wilt, maar nog niet welke verzekering je wilt afsluiten? Zeg dan wel vast je verzekering op voor 1 januari, je hebt dan nog tot 1 februari om een nieuwe af te sluiten.

Er zijn enkele situaties waarin je ook tijdens het lopende jaar een nieuwe zorgverzekering kunt afsluiten:

 • Je wordt 18 jaar en moet daarom een eigen zorgverzekering afsluiten.
 • Je komt uit het buitenland en moet verplicht een basisverzekering afsluiten.
 • Je zorgverzekeraar past tussentijds de voorwaarden aan.
 • Je komt uit een militair dienstverband en moet je verplicht verzekeren voor de basisverzekering.
 • Je (werkgevers-)collectief wordt beëindigd, bijvoorbeeld omdat je wisselt van werkgever of je baan bent kwijtgeraakt.
 • Je gaat scheiden en stond samen met je partner op een polis.
 • Je bent niet verzekerd.

We raden je in deze gevallen aan om (als je al een zorgverzekering hebt) eerst bij je huidige zorgverzekeraar te informeren naar de mogelijkheden om je huidige zorgverzekering te beëindigen voordat je besluit over te stappen.

Wat is het voordeel van de Zorgvergelijker?

bruistabletDe Consumentenbond wil mensen graag goed ondersteunen met hun zorgvragen. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel mensen onzeker zijn over hun dekking, maar het lastig vinden om de juiste onafhankelijke informatie te krijgen. Met de Zorgvergelijker kun je eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken en zien welke zorgverzekering het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Daarnaast kunnen we veel zorgverzekeringen aanbieden met korting. We hebben alle zorgverzekeraars de mogelijkheid gegeven om zorgverzekeringen zo voordelig mogelijk aan te bieden aan consumenten die gebruik maken van de Zorgvergelijker. Het maakt daarvoor dus niet uit of je wel of geen lid bent van de Consumentenbond.

Hoe werkt de Zorgvergelijker?

Met de Zorgvergelijker kun je verzekeringen op een makkelijke manier vergelijken en direct zien wat voor jou de beste en goedkoopste zorgverzekering is. Lees onze handige tips bij het invullen van de Zorgvergelijker

Bekijk de video

Hoe werkt het als ik een verzekering wil die een medische acceptatieprocedure heeft?

Wil je de laatste dagen van het jaar nog een uitgebreide aanvullende zorgverzekering afsluiten met een medische acceptatieprocedure? Houd er dan rekening mee dat het (laten) beantwoorden van vragen en het terugsturen van het formulier zeer waarschijnlijk niet meer gaat lukken voor 1 januari. Je kan dan het beste zelf je huidige verzekering opzeggen. Dit kan tot en met 31 december.  Overstappen naar de nieuwe verzekering kan tot 1 februari. Houd rekening met de mogelijkheid dat je nieuwe verzekeraar je niet accepteert en oriënteer je alvast op een andere verzekering zonder medische acceptatie.

Zegt mijn nieuwe verzekeraar de oude verzekering op?

De nieuwe verzekeraar zegt je oude verzekering op. Hiervoor hoef je niets te doen. Deze opzegging moet wel voor 1 januari binnen zijn. Als je in de laatste dagen van het jaar overstapt, stuur dan voor de zekerheid zelf ook een email waarin je je verzekering opzegt naar je oude verzekeraar.

Ik heb een nieuwe verzekering afgesloten, wanneer krijg ik mijn nieuwe polis?

Veel mensen stappen pas eind december over. Het verwerken van al deze aanvragen kost zorgverzekeraars natuurlijk wat tijd. De gemiddelde verwerkingstijd ligt op 2 weken. Maar gezien de drukte tussen Kerst en Oud en Nieuw kan het wel iets langer duren dan 2 weken voordat je je polis ontvangt. Ook komt je zorgpasje vaak nog iets later dan de polis, omdat deze vaak door andere partijen gemaakt worden.

Er is dubbele premie afgeschreven, klopt dat?

De afgelopen tijd zijn veel mensen overgestapt van zorgverzekering. Zorgverzekeraars zijn daarom in deze periode erg druk en het komt  wel eens voor dat je oude verzekeraar de opzegging nog niet heeft verwerkt. Ben je eind december overgestapt? Dan is de kans groot dat je oude en nieuwe zorgverzekeraar premie van je rekening hebben afgeschreven. Heel vervelend maar niets om je zorgen over te maken. Je kunt nooit dubbel verzekerd zijn en daarom krijg je de premie van je oude verzekeraar teruggestort. Zodra je oude zorgverzekeraar jouw opzegging heeft verwerkt, wordt de premie direct teruggestort. Je krijgt dus vanzelf je geld terug, daar hoef je niks voor te doen.

Wat als ik na 1 januari mijn zorgverzekering afsluit?

Als je na 1 januari je polis afsluit dan gaat deze met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in, zelfs als je deze 31 januari afsluit. Je moet ook premie over de maand januari betalen. Dit kan alleen als je je huidige verzekering al hebt opgezegd.
Je kunt ook gewoon naar de dokter als je nog geen polis binnen hebt. Het kan dan zijn dat je zelf de kosten even voor moet schieten. Maar zodra de polis binnen is, kun je deze kosten gewoon declareren bij je verzekeraar.

Als je om bijzondere redenen tijdens het jaar een nieuwe zorgverzekering moet afsluiten, kan de verzekering wel op een ander moment dan 1 januari ingaan. Daarvan kan sprake zijn in de volgende gevallen:

 • Je wordt 18 jaar en moet daarom een eigen zorgverzekering afsluiten.
 • Je komt uit het buitenland en moet verplicht een basisverzekering afsluiten.
 • Je zorgverzekeraar past tussentijds de voorwaarden aan.
 • Je komt uit een militair dienstverband en moet je verplicht verzekeren voor de basisverzekering.
 • Je (werkgevers-)collectief wordt beëindigd, bijvoorbeeld omdat je wisselt van werkgever of je baan bent kwijtgeraakt.
 • Je gaat scheiden en stond samen met je partner op 1 polis.
 • Je bent niet verzekerd.

Wie zijn de aanbieders van zorgverzekeringen?

In onze Zorgvergelijker tref je 3 soorten aanbieders van zorgverzekeringen aan. Dit zijn zorgverzekeraars, volmachten en tussenpersonen (collectiviteiten). Zorgverzekeraars zijn de verzekeraars die uiteindelijk het risico verzekeren. Zij zijn verantwoordelijk voor de zorg.

Een volmacht heeft een bevoegdheid gekregen van de zorgverzekeraars om bijvoorbeeld producten onder de naam van de zorgverzekeraar te verkopen. De volmacht kan namens de zorgverzekeraar bepaalde rechtshandelingen verrichten zoals acceptatie, polissen afsluiten, premies incasseren en schades behandelen. Voor klachten over (de uitvoering) van de zorgverzekering moet je bij de volmacht zijn.

Een tussenpersoon biedt zorgverzekeringen namens een of meerdere zorgverzekeraars aan. Omdat dit vaak in de vorm van collectiviteiten gaat, kan ten onrechte de indruk ontstaan dat dat de zorgverzekeraar is. In de polisvoorwaarden en op het polisblad staat wie de 'echte' zorgverzekeraar is. Voor klachten over (de uitvoering van de) zorgverzekering moet je bij de zorgverzekeraar zijn.

Staan alle zorgverzekeraars in de Zorgvergelijker?

Bij de resultaten vind je alle zorgverzekeraars en volmachten die hun gegevens aan ons beschikbaar hebben gesteld en geen beperking in de doelgroep (bijvoorbeeld speciale beroepen) hanteren.

De volgende zorgverzekeraars hebben aangegeven niet in de Zorgvergelijker opgenomen te willen worden:

Promovendum
National Academic
Besured

Uit welke onderdelen bestaat het kwaliteitsoordeel?

Dit bestaat uit 3 onderdelen:

 1. dekking van de polis (60%);
 2. zorginkoop (kwaliteitsbeleid zorgverzekeraars (10%);
 3. kwaliteit van de dienstverlening van de zorgverzekeraar (30%).

Mag de Consumentenbond de zorgvergelijker van de AFM aanbieden?

Ja, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aan de Consumentenbond een vergunning verstrekt voor bemiddelen onder nummer 12020656. 

Is de Zorgvergelijker van de Consumentenbond door de NZa getoetst?

De Consumentenbond vodoet aan alle verplichte informatie op de website in overeenstemming met de eisen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Verdient de Consumentenbond aan het afsluiten van zorgverzekeringen?

De Consumentenbond ontvangt van een aantal zorgverzekeraars een bedrag van €20 (voor inerne overstappers) of €45 (voor externe overstappers) per verzekerde. Dit geldt voor de aanvragen die rechtstreeks via de Zorgvergelijker worden gedaan. Daarnaast ontvangen wij voor het doorlinken naar websites van zorgverzekeraars ook een vergoeding. Hiervoor ontvangt de Consumentenbond €50 per afgesloten polis.

Met enkele verzekeraars hebben wij geen afspraken. Of wij wel of geen afspraken hebben met een zorgverzekeraar heeft geen enkele invloed op de positie van de verzekeraar in de resultatenlijst in de Zorgvergelijker.

Meer informatie over contracten die wij met zorgverzekeraars hebben.

Is de Consumentenbond door die contracten nog wel onafhankelijk?

De Consumentenbond blijft onafhankelijk en objectief in het beoordelen van zorgverzekeraars. De collectieve contracten die de Consumentenbond heeft gesloten met de zorgverzekeraars hebben geen invloed op de wijze waarop de Consumentenbond de kwaliteit van de zorgverzekeraars onderzoekt, beoordeelt en publiceert. 

Waarom bieden zorgverzekeraars verschillende kortingspercentages?

Er is besloten de kortingspercentages vrij te laten omdat de Consumentenbond zo het beste voordeel kan bieden aan haar leden. Het hoogste kortingspercentage betekent overigens niet automatisch dat die polis de voordeligste is.

ZorgAlert

Wil je op de hoogte blijven van alle veranderingen oip het gebied van zorg en zorgverzekeringen? Meld je dan aan voor de ZorgAlert.

Deel bericht via: