icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tandartsverzekering

Een verzekering voor de tandarts is de meest gekozen aanvullende zorgverzekering. Maar veel mensen hebben eigenlijk geen tandartsverzekering nodig. Wij geven je informatie over vergoedingen en de manier van accepteren door de zorgverzekeraar.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:9 oktober 2023

Artikel tandartsverzekering

Vergoeding tandarts in het basispakket

Kinderen en jongeren

Kinderen tot 18 jaar zijn via de basisverzekering verzekerd voor de meeste tandartskosten. Het gaat om behandelingen als:

  • Terugkerend preventief onderzoek (1 keer per jaar, tenzij meer nodig is)
  • Verwijderen van tandsteen
  • Fluoridebehandeling
  • Röntgenfoto's
  • Vullingen
  • Wortelkanaalbehandeling

Voor bovenstaande behandelingen hoef je dus geen tandartsverzekering af te sluiten voor je kind.

Orthodontie wordt niet gedekt

Voor kinderen zit orthodontie niet in het basispakket. Ouders kunnen hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Volwassenen

Voor volwassenen valt tandartszorg meestal buiten het basispakket. Je moet de kosten voor de tandarts zelf betalen. Of je kunt een tandartsverzekering afsluiten, een aanvullende verzekering met vergoeding voor tandartskosten.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Wanneer worden tandartskosten wel vergoed vanuit de basisverzekering?

  • Bij zeer ernstige problemen aan de tanden of kaken waarvoor bijzondere tandheelkundige zorg nodig is.
  • Voor bijzondere tandheelkundige zorg die nodig is om te zorgen dat je gebit niet verder achteruitgaat.
  • Bij een ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of een gekregen afwijking aan de mond of het gebit (tand-kaak-mondstelsel).
  • Volwassenen die een uitneembaar kunstgebit nodig hebben voor de boven- en/of onderkaak. Hierbij betaal je wel zelf een eigen bijdrage. Zie de uitleg hieronder.
  • De meeste kosten voor de kaakchirurg.

Voor de bovengenoemde kosten, betaal je eigen risico.

Eigen bijdragen gebitsprothese

Bij de vergoeding van een volledige prothese geldt een eigen bijdrage van 25%. Dit betekent dat je nooit meer dan 75% van de kosten vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Je kunt wel een aanvullende verzekering afsluiten die de kosten van je eigen bijdrage of een deel daarvan vergoedt.

De eigen bijdrage voor een implantaatgedragen gebitsprothese voor de onderkaak bedraagt 10% en voor de bovenkaak 8%. 

Heb je een tandartsverzekering nodig? 

Veel mensen hebben helemaal geen aanvullende tandartsverzekering nodig. Heb je een gezond gebit? Dan betaal je met een tandverzekering meestal meer premie dan je vergoed krijgt. Met het stappenplan hieronder controleer je of een aanvullende zorgverzekering met dekking voor tandartskosten nodig hebt. 

Acceptatie voor de aanvullende tandartsverzekering

Je kunt te maken krijgen met een acceptatieprocedure als je een uitgebreide tandartsverzekering wil afsluiten. Zorgverzekeraars bepalen zelf de voorwaarden waarop je wordt toegelaten. Ze mogen je dus weigeren. De voorwaarden kunnen zijn:

  • Tandartsverklaring. Een verklaring waarin de tandarts moet aangeven hoe het gebit eraan toe is. En of er binnen 1 of 2 jaar dure behandelingen te verwachten zijn.
  • Vragenlijst. Soms gebruiken verzekeraars vragenlijsten voor de stand van zaken van het gebit. Deze worden beoordeeld door adviseurs. Zij adviseren de zorgverzekeraar over het wel of niet accepteren van de nieuwe klant. Let op. Ben je afgewezen? Dan ben je verplicht dat te melden als je je aanmeldt bij een andere verzekeraar. Zo'n afwijzing roept vragen op en kan weer tot extra vragen leiden.
  • Wachttijd. Verschillende zorgverzekeraars gebruiken wachttijden voor de vergoeding van tandarts- en/of orthodontiekosten. Je moet dan bijvoorbeeld eerst 1 jaar verzekerd zijn, voordat je aanspraak kunt maken op de vergoeding van een kroon, brug of beugel. Bij het afsluiten van een tandartsverzekering kan het even duren voordat je geaccepteerd bent. Zeg je lopende verzekering niet op, voordat je zeker weet dat de nieuwe verzekeraar je heeft geaccepteerd. Er is geen wettelijke termijn waarbinnen verzekeraars je hun beslissing moeten laten weten. 

Tandartsverzekering afsluiten

Wil je een tandartsverzekering afsluiten bij een nieuwe verzekeraar? Doe dit dan uiterlijk op 31 december. Dan zegt je nieuwe verzekeraar je oude verzekering op.

Nieuwe verzekering afsluiten

Heb je zelf je lopende verzekering opgezegd? Dan kun je tot en met 31 januari een nieuwe zorgverzekering afsluiten bij je nieuwe verzekeraar. Dus ook je tandartsverzekering. Deze nieuwe verzekering gaat dan in vanaf 1 januari. Met terugwerkende kracht dus.

Wanneer afsluiten

Blijf je bij je huidige verzekeraar? Dan kun je je tandartsverzekering ook het beste uiterlijk 31 december afsluiten. Bij sommige verzekeraars kun je in januari nog aanpassingen doen in de aanvullende verzekering.

Midden in het jaar een tandartsverzekering afsluiten kan meestal niet. Maar bij sommige verzekeraars kan dit wel. Zie voor meer informatie de pagina Wijzigingen in huidige verzekering doorvoeren.

Medische acceptatie

Wil je een tandartsverzekering afsluiten waarvoor medische acceptatie geldt? Dan is het verstandig om met de aanvraag niet tot het laatste moment te wachten. Het kan namelijk best even duren voor je geaccepteerd bent. Of misschien word je wel afgewezen.

Vergelijken of overstappen

Ben je op zoek naar een goedkope tandartsverzekering, een tandartsverzekering zonder acceptatieprocedure of een tandartsverzekering met uitgebreide dekking? Vind in onze Zorgvergelijker in een paar stappen een zorgverzekering met tandartsverzekering die het beste bij je past.