Meer over je zorgverzekering

Zorgvergelijker: vragen & antwoorden

Wanneer kun je overstappen? Hoe werkt het als je een verzekering wilt met een medische acceptatieprocedure? Lees het antwoord op deze en nog meer andere vragen over het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.

Tot wanneer kan ik opzeggen en overstappen?

Overstappen kan vanaf 19 november (als alle zorgpremies en pakketten bekend zijn) tot en met 31 december. Weet je al dat je bij je huidige verzekering weg wilt, maar nog niet welke verzekering je wilt afsluiten? Zeg dan wel vast je verzekering op voor 1 januari, je hebt dan nog tot 1 februari om een nieuwe af te sluiten (let wel op dat je bijtijds moet weten of je nieuwe verzekeraar je accepteert).

Er zijn enkele situaties waarin je ook tijdens het lopende jaar een nieuwe zorgverzekering kunt afsluiten:

 • Je wordt 18 jaar en moet daarom een eigen zorgverzekering afsluiten.
 • Je komt uit het buitenland en moet verplicht een basisverzekering afsluiten.
 • Je zorgverzekeraar past tussentijds de voorwaarden aan.
 • Je komt uit een militair dienstverband en moet je verplicht verzekeren voor de basisverzekering.
 • Je (werkgevers-)collectief wordt beëindigd, bijvoorbeeld omdat je wisselt van werkgever of je baan kwijt raakt.
 • Je gaat scheiden en staat nog samen met je partner op een polis.
 • Je bent niet verzekerd.

We raden je in deze gevallen aan om - als je al een zorgverzekering hebt - eerst bij je huidige zorgverzekeraar te informeren naar de mogelijkheden om je huidige zorgverzekering te beëindigen voordat je besluit over te stappen.

Wat is het voordeel van de Zorgvergelijker?

bruistabletDe Consumentenbond wil mensen graag goed ondersteunen met hun zorgvragen. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel mensen onzeker zijn over hun dekking, maar het lastig vinden om de juiste onafhankelijke informatie te krijgen. Met de Zorgvergelijker kun je vanaf half november eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken en zien welke zorgverzekering het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Daarnaast kun je via de Zorgvergelijker een zorgverzekering - met korting - afsluiten of overstappen naar een andereen aanbieder. We hebben alle zorgverzekeraars de mogelijkheid gegeven om zorgverzekeringen zo voordelig mogelijk aan te bieden aan consumenten die gebruik maken van de Zorgvergelijker. Het maakt daarvoor dus niet uit of je wel of geen lid bent van de Consumentenbond.

Hoe werkt het als ik een verzekering wil die een medische acceptatieprocedure heeft?

Wie op tijd een uitgebreide aanvullende zorgverzekering aanvraagt waarvoor een medische acceptatieprocedure geldt, krijgt voor 31 december te horen of hij voor de verzekering geaccepteerd wordt. Is dat niet het geval, dan kun je nog een beperktere of andere verzekering aanvragen.

Wil je in de laatste dagen van het jaar nog een uitgebreide aanvullende zorgverzekering afsluiten met een medische acceptatieprocedure? Houd er dan rekening mee dat het (laten) beantwoorden van vragen en het terugsturen van het formulier zeer waarschijnlijk niet meer gaat lukken voor 1 januari. Je kunt dan het beste zelf je huidige verzekering opzeggen. Dit kan tot en met 31 december. Overstappen naar de nieuwe verzekering kan tot 1 februari.

Houd alleen wel rekening met de mogelijkheid dat je nieuwe verzekeraar je niet accepteert en oriënteer je ook alvast op een andere verzekering zonder medische acceptatie.

Zegt mijn nieuwe verzekeraar de oude verzekering op?

De nieuwe verzekeraar zegt je oude verzekering op. Hiervoor hoef je niets te doen. Deze opzegging moet wel voor 1 januari binnen zijn. Als je in de laatste dagen van het jaar overstapt, stuur dan voor de zekerheid zelf ook een e-mail naar je huidige verzekeraar waarin je je verzekering opzegt .

Heb je nu naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering en kies je voor komend jaar alleen voor een basisverzekering? Let er dan op of je nieuwe verzekeraar ook die aanvullende verzekering heeft opgezegd. In principe kun je namelijk ook bij een andere verzekeraar je aanvullende verzekering afsluiten.

Ik heb een nieuwe verzekering afgesloten. Wanneer krijg ik mijn nieuwe polis?

Veel mensen stappen pas eind december over. Het verwerken van al deze aanvragen kost zorgverzekeraars natuurlijk wat tijd. De gemiddelde verwerkingstijd ligt op 2 weken. Maar gezien de drukte tussen Kerst en Oud en Nieuw kan het wel iets langer duren dan 2 weken voordat je je polis ontvangt.

Ook komt je zorgpasje vaak nog iets later dan de polis, omdat deze vaak door een ander bedrijf worden gemaakt.

Wat als ik na 1 januari mijn zorgverzekering afsluit?

Als je na 1 januari je polis afsluit, gaat deze met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in. Dat is zelfs het geval als je deze 31 januari afsluit. Je moet ook premie over de maand januari betalen. Dit kan alleen als je je huidige verzekering al hebt opgezegd.

Je kunt ook gewoon naar de dokter als je nog geen polis binnen hebt. Het kan dan zijn dat je zelf de kosten even voor moet schieten. Maar zodra de polis binnen is, kun je deze kosten gewoon declareren bij je verzekeraar.

Als je om bijzondere redenen tijdens het jaar een nieuwe zorgverzekering moet afsluiten, kan de verzekering wel op een ander moment dan 1 januari ingaan. Daarvan kan sprake zijn in de volgende gevallen die worden genoemd onder 'Tot wanneer kan ik opzeggen en overstappen'?

Wie zijn de aanbieders van zorgverzekeringen?

In onze Zorgvergelijker tref je 3 soorten aanbieders van zorgverzekeringen aan:

 • Zorgverzekeraar
  Zorgverzekeraars zijn de verzekeraars die uiteindelijk het risico verzekeren. Zij zijn verantwoordelijk voor de zorg.
 • Volmachten
  Een volmacht heeft een bevoegdheid gekregen van de zorgverzekeraars om bijvoorbeeld producten onder de naam van de zorgverzekeraar te verkopen. De volmacht kan namens de zorgverzekeraar bepaalde rechtshandelingen verrichten zoals acceptatie, polissen afsluiten, premies incasseren en schades behandelen. Voor klachten over (de uitvoering) van de zorgverzekering moet je bij de volmacht zijn.
 • Tussenpersonen(collectiviteiten)
  Een tussenpersoon biedt zorgverzekeringen namens een of meerdere zorgverzekeraars aan. Omdat dit vaak in de vorm van collectiviteiten gaat, kan ten onrechte de indruk ontstaan dat dat de zorgverzekeraar is. In de polisvoorwaarden en op het polisblad staat wie de 'echte' zorgverzekeraar is. Voor klachten over (de uitvoering van de) zorgverzekering moet je bij de zorgverzekeraar zijn.

Vragen over de Zorgvergelijker

Uit welke onderdelen bestaat het kwaliteitsoordeel?

Dit bestaat uit 3 onderdelen:

 1. dekking van de polis (60%);
 2. De service van de zorgverzekeraar (30%);
 3. Duidelijkheid over contractering (10%);

Een toelichting op deze onderdelen vind je op onze verantwoordingspagina

Mag de Consumentenbond de zorgvergelijker van de AFM aanbieden?

Ja, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aan de Consumentenbond een vergunning verstrekt voor bemiddelen onder nummer 12020656. 

Is de Zorgvergelijker van de Consumentenbond door de NZa getoetst?

De Consumentenbond vodoet aan alle verplichte informatie op de website in overeenstemming met de eisen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Verdient de Consumentenbond aan het afsluiten van zorgverzekeringen?

De Consumentenbond ontvangt van een aantal zorgverzekeraars een bedrag van €20 (voor inerne overstappers) of €45 (voor externe overstappers) per verzekerde. Dit geldt voor de aanvragen die rechtstreeks via de Zorgvergelijker worden gedaan. Daarnaast ontvangen wij voor het doorlinken naar websites van zorgverzekeraars ook een vergoeding. Hiervoor ontvangt de Consumentenbond €50 per afgesloten polis.

Met enkele verzekeraars hebben wij geen afspraken. De positie van de verzekeraar in de resultatenlijst in de Zorgvergelijker wordt op geen enkele manier beïnvloed door het feit of wij wel of geen afspraken hebben met een zorgverzekeraar. 

Bekijk de informatie over contracten die wij met zorgverzekeraars hebben.

Is de Consumentenbond door die contracten nog wel onafhankelijk?

De Consumentenbond blijft onafhankelijk en objectief in het beoordelen van zorgverzekeraars. Zoals hierboven gemeld hebben de collectieve contracten die de Consumentenbond heeft gesloten met de zorgverzekeraars geen invloed op de wijze waarop de Consumentenbond de kwaliteit van de zorgverzekeraars onderzoekt, beoordeelt en publiceert. 

Waarom bieden zorgverzekeraars verschillende kortingspercentages?

Er is besloten de kortingspercentages vrij te laten omdat dit voor de verzekerde het meeste voordeel kan bieden. Het hoogste kortingspercentage betekent overigens niet automatisch dat die polis ook de voordeligste is.

Zorgverzekeringen vergelijken

Met de Zorgvergelijker vind je in een paar simpele stappen een zorgverzekering die aansluit bij je wensen. Let op: Je kunt alleen in uitzonderlijke gevallen nog gedurende het jaar een (aanvullende) zorgverzekering afsluiten.

Deel bericht via: