TikTok: privacy
Peter Kulche Expert online privacyBijgewerkt op:20 juli 2024
Tiktok standaard openbaar
Ben je 18 jaar of ouder? Dan staan de meeste privacy-instellingen op ‘delen met alle andere TikTok-gebruikers’. Alles wat je doet in TikTok deel je dus met iedereen. Van reacties die je achterlaat tot de video’s die je zelf post.
Je account veiliger
Wil je je filmpjes alleen delen met volgers die je hebt goedgekeurd? En alleen reacties en likes krijgen van mensen die je kent? Dan moet je de privacy-instellingen aanpassen. Hieronder staat hoe je dat in je eigen account doet. Verderop geven we aanvullende tips voor het aanpassen van het account van kinderen.
Je kind op TikTok
In 2021 heeft TikTok standaardinstellingen voor kinderen van 13 t/m 17 jaar aangepast. Nog jongere kinderen (tot 12 jaar) mogen TikTok officieel niet gebruiken. Ze doen dat natuurlijk wel, door simpelweg een valse leeftijd op te geven. TikTok doet nauwelijks aan leeftijdcontrole.
Vraag eens aan je kind welke leeftijd hij/zij heeft opgegeven. Check vervolgens of allles goed staat ingesteld:
- Accounts van kinderen van 13 t/m 15 jaar staan nu standaard op privé: alleen als je het toestaat kan iemand je volgen. Voor commentaar plaatsen bij je video’s zijn er voor 13- tot 15-jarigen alleen nog de opties 'vrienden' of 'niemand'. Voor deze leeftijdsgroep staat de optie om je video’s aan anderen aan te bevelen nu standaard uit.
- Duet en Stitch opties zijn alleen nog beschikbaar voor 16 jaar en ouder. Bij 16- en 17-jarigen is de standaardinstelling voor deze optie nu 'vrienden'.
- Video downloaden kan alleen nog als ze gemaakt zijn door 16-jarigen of ouder. Voor 16- en 17-jarigen staat downloads toestaan standaard uit.
Het kinderaccount veiliger maken
Naast deze aangepaste instellingen zijn er nog meer mogelijkheden de allerjongste gebruikers van TikTok enigszins te beschermen:
TikTok-account verwijderen
Waarschijnlijk de beste stap voor je privacy is je TikTok-account verwijderen. Zeker als je de app niet meer gebruikt, is het verstandig je account te verwijderen en vervolgens de app van je telefoon te halen. Alleen de app verwijderen is niet genoeg.
Nieuw & interessant
- 13 aug.
Let op bij ‘advertentieprivacy’ in Chrome
In Google Chrome krijg je de vraag of je de functie ‘advertentieprivacy’ wilt inschakelen. We zijn nog niet enthousiast. ‘Nee’ is op dit moment beter voor je privacy dan ‘Ja’. - Nieuws | 30 jul.
Stichting Take Back Your Privacy in hoger beroep in TikTok-zaak
Op 30 juli 2024 heeft Stichting Take Back Your Privacy – ondersteund door de Consumentenbond – bij het Gerechtshof Amsterdam toegelicht waarom zij hoger beroep heeft ingesteld in de TikTok-zaak. - 7 mrt.
Nieuwe wet geeft internetgebruikers meer keuzevrijheid
Vanaf 7 maart moeten de grootste techbedrijven zich houden aan Digital Markets Act (DMA). De EU-verordening moet de marktmacht van de grootste techbedrijven inperken en zorgen dat internetgebruikers meer keuzevrijheid krijgen. - 7 mrt.
Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken
Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).