icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp’ers

Wie als zzp’er tijdens werkzaamheden schade aanricht, kan daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt hiervoor geen dekking. Maar een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers misschien wel.
rien meijer

Rien Meijer     Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 6 maart 2023

huuraftrek zzp'er

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je veroorzaakt tijdens  (onbetaald) vrijwilligerswerk. Maar deze verzekering dekt niet de schade die je maakt tijdens betaald werk.

Alleen bij Aegon kun je de aansprakelijkheid tijdens het betaald klussen (tot een bedrag van €12.500) meeverzekeren. Verder moet je voor dit risico een zakelijke verzekering afsluiten.

AVB of BAV

Zzp’ers kunnen kiezen tussen een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Steeds meer bedrijven willen dat zzp’ers een AVB afsluiten. Deze verzekering dekt schade die je tijdens werkzaamheden veroorzaakt. Zowel aan personen (letselschade) als aan spullen (materiële schade). Let goed op of je het bedrag van de eigen risico kunt opbrengen. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

In bepaalde beroepen kun je als zzp’er, naast materiële schade en letselschade, vermogensschade veroorzaken. Dit is financiële schade die bestaat uit geleden verlies of misgelopen winst.

BAV verplicht

Voor dit soort risico’s is er de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV), die vooral geschikt is voor juridische en financiële beroepen. Voor sommige beroepen, zoals de advocatuur, is een BAV zelfs verplicht.