icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp’ers

Wie als zzp’er tijdens werkzaamheden schade aanricht, kan daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt hiervoor geen dekking. Maar een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers misschien wel.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 15 september 2021

huuraftrek zzp'er

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je veroorzaakt tijdens  (onbetaald) vrijwilligerswerk. Maar deze verzekering dekt niet de schade die je maakt tijdens betaald werk.

Alleen bij Aegon kun je de aansprakelijkheid tijdens het betaald klussen (tot een bedrag van €12.500) meeverzekeren. Verder moet je voor dit risico een zakelijke verzekering afsluiten.

AVB of BAV

Zzp’ers kunnen kiezen tussen een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Steeds meer bedrijven willen dat zzp’ers een AVB afsluiten. Deze verzekering dekt schade die je tijdens werkzaamheden veroorzaakt. Zowel aan personen (letselschade) als aan spullen (materiële schade). Let goed op of je het bedrag van de eigen risico kunt opbrengen. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

In bepaalde beroepen kun je als zzp’er, naast materiële schade en letselschade, vermogensschade veroorzaken. Dit is financiële schade die bestaat uit geleden verlies of misgelopen winst.

BAV verplicht

Voor dit soort risico’s is er de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV), die vooral geschikt is voor juridische en financiële beroepen. Voor sommige beroepen, zoals de advocatuur, is een BAV zelfs verplicht.

Lees ook:

  •  

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.