icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Test aansprakelijkheidsverzekeringen

Premie aansprakelijkheidsverzekering omhoog

Nieuws|De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen gaan volgens verzekeringsdeskundigen omhoog. Per 1 januari 2019  verandert de wet. Verzekeraars moeten dan affectieschade vergoeden: smartengeld voor naasten van slachtoffers die door een fout van een ander zijn overleden, of ernstig letsel hebben opgelopen.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:30 april 2018

mantelzorg

Waarom affectieschade vergoeden?

'Het gaat om de erkenning van het verdriet van personen van wie het leven volledig op de kop staat door een fout van iemand anders', aldus minister Dekker voor Rechtsbescherming in een toelichting. Hij onderzoekt nog of de kosten voor de zorg die naasten zelf verlenen aan het slachtoffer óók voor vergoeding in aanmerking komen.

Voorbeelden affectieschade

  • Een kind wordt aangereden en blijft levenslang gehandicapt.
  • Een partner overlijdt door een medische fout.
  • Een vader wordt beroofd en neergeschoten, waarna zijn partner en kinderen alleen achterblijven.

Ruimte voor interpretatie

De vergoeding voor affectieschade (smartengeld) is voorlopig  €12.500 tot €20.000. Degene die aansprakelijk is voor het ongeval betaalt dit bedrag. Hiervoor komen in elk geval de partner, ouders en kinderen van het slachtoffer in aanmerking. Voor andere personen die in een ‘nauwe persoonlijke relatie tot de gekwetste staan’, biedt de nieuwe wet ruimte voor interpretatie.

Onder de dekking van de AVP

Affectieschade valt in veel gevallen onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (kortweg AVP). De Consumentenbond houdt nauwlettend in de gaten wat de precieze invloed van de wetswijziging op de premies en voorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering zal zijn. Dat geldt overigens ook voor de rechtsbijstandsverzekeringen.

Lees ook:

Bron: Rijksoverheid.nl/Consumentenbond

Test aansprakelijkheidsverzekeringen