icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Appende fietser wel aansprakelijk

Nieuws
|
Als automobilist ben je al snel aansprakelijk bij een ongeluk met een fietser, tenzij deze in de weer is met een mobieltje.
rien meijer

Rien Meijer   Expert aansprakelijkheidsverzekeringenGepubliceerd op:9 februari 2015

fiets fietspad

Een automobilist is verplicht de schade van niet-automobilisten te vergoeden bij een verkeersongeval. Dit moet voorkomen dat een gewonde fietser in het ziekenhuis wordt geconfronteerd met de vergoeding van autoschade. Ténzij de autorijder aantoont dat er sprake is van overmacht, wat het geval kan zijn bij driftig appende of bellende fietsers. De verzekeraar van de automobilist kan de fietser dan wel aansprakelijk stellen. Hetzelfde geldt bij rood licht negeren en zonder verlichting fietsen. Een automobilist die een voetganger of fietser tot 14 jaar aanrijdt is vrijwel altijd aansprakelijk.

Letselschade door een verkeersongeval overkomt jaarlijks honderdduizenden Nederlanders. Daarnaast zijn er elk jaar zo'n 600 verkeersdoden. 

Verbod op fietsend bellen

De boete voor niet handsfree bellen achter het stuur is maar liefst €230. In Nederland is bellen op de fiets echter niet strafbaar, in tegenstelling tot buurlanden België en Duitsland. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu , gaat ervaringen met het verbod op fietsend bellen in het buitenland voor de zomer inventariseren.

Bron: Rijksoverheid

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Meer nieuws

Meer nieuws

Test aansprakelijkheidsverzekeringen