icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De AVP: een morele verplichting

Een gedupeerde kan naast lichamelijke ellende ook nog in grote financiële problemen raken. Je wilt dat toch niet op je geweten hebben? Alleen daarom is het aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te hebben.
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:14 maart 2022

glasschade

Grote schades (letsel)

De morele component speelt een grote rol bij de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, kortweg AVP genoemd. Door jouw toedoen kan iemand anders grote schade lijden. Zeker bij letselschade kan het om vele tonnen gaan. Daarnaast kunnen naasten en nabestaanden van slachtoffers sinds 1 januari 2019 hun zogenoemde affectieschade claimen bij de veroorzaker. Dat gaat om bedragen tussen de €12.500 en €20.000.

Aansprakelijkheidsschades van meer dan €1 miljoen komen in ons land maar weinig voor. Maar helemaal ondenkbaar zijn ze ook weer niet. Bij een fietsongeluk waarbij het slachtoffer, een veelbelovende student of van iemand aan het begin van z’n carrière, invalide wordt, kunnen de kosten fors oplopen. De meeste verzekeraars hebben de ondergrens van het verzekerde bedrag in voorgaande jaren daarom opgeschoven naar €1,25 miljoen.

Ons advies: kies voor een verzekerd bedrag van minimaal €1,25 miljoen en een eigen risico van €0. Zo kom je bij onverhoopte schade niet voor extra vervelende verrassingen te staan!

Kleinere schades

Maar ook bij kleinere schades heeft een aansprakelijkheidsverzekering veel nut. Uit panelonderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel schades plaatsvinden in familie- en kennissenkring. Logisch, je stoot niet zo snel een glas wijn om bij een wildvreemde. En gratis helpen bij verhuizen of klussen doe je ook niet bij iemand die je nauwelijks kent. Maar ook tijdens zo'n vriendendienst kun je natuurlijk per ongeluk iets kapotmaken.

Voorkom verstoorde relaties

Voor diegene die schade leidt is het veel makkelijker om zijn vriend of familielid aansprakelijk te stellen. Zeker als hij weet dat een verzekeraar de kosten zal dragen. Moet je zelf voor de schade opdraaien, dan kan dat ook eerder de relatie verstoren. Een AVP helpt dus mee om familie- en vriendenrelaties na een vervelend voorval goed te houden.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.