icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is het hangmat-arrest?

Het hangmat-arrest maakt het sinds 2010 mogelijk om een mede-eigenaar aansprakelijk te stellen voor een gebrek aan de eigen woning. Begin 2016 heeft de Hoge Raad dit geruchtmakende arrest aangepast.
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:4 september 2023

hangmat in huis

Een vrouw hing in haar tuin een hangmat op aan een stenen pilaar. Toen ze erin ging zitten, brak het metselwerk af en viel de pilaar over haar heen. Ze hield een dwarslaesie over aan het ongeluk.

Mede-eigenaar aansprakelijk

Ze was op dat moment eigenaar van het huis, samen met haar partner. Het koppel had gezamenlijk een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) afgesloten. Op grond daarvan sprak ze haar partner aan op de schade.

De zaak kwam uiteindelijk voor de Hoge Raad. Die besliste dat de vrouw haar meeverzekerde partner kon aanspreken voor 50% van de schade die was ontstaan door een gebrek aan de woning. Ook al was zij net als haar partner mede-eigenaar van de woning.  Deze uitspraak uit 2010 kwam bekend te staan als het hangmat-arrest.

Geruchtmakend

Een geruchtmakend arrest, omdat de wettelijke aansprakelijkheid hierdoor werd verruimd. Het arrest maakte het mogelijk om een mede-eigenaar aansprakelijk te stellen voor een gebrek aan de eigen woning. Maar hierdoor kon een mede-eigenaar van een dier ook aansprakelijk worden gesteld voor schade die het dier veroorzaakte. 

Een man die bijvoorbeeld door zijn hond werd gebeten, kon zijn vrouw gedeeltelijk aanspreken op de ontstane schade. Hierdoor zouden verzekeraars in (veel) meer gevallen moeten uitbetalen.

Beperking hangmat-arrest

Begin 2016 heeft de Hoge Raad deze mogelijkheid beperkt. Een mede-eigenaar aansprakelijk stellen voor schade kan nog wel bij opstal, maar niet als het gaat om schade door dieren.

Onderlinge aansprakelijkheid

Schade die de ene verzekerde aan een andere verzekerde toebrengt, is als letselschade gedekt op je AVP. Materiële schade (bijvoorbeeld: je zoon van 16 stoot per ongeluk jouw smartphone van tafel) is uitgesloten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.