icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hangmat-arrest beperkt

Nieuws
|
De Hoge Raad heeft begin 2016 het zogenoemde hangmat-arrest beperkt. De eigenaar van een dier kan zijn mede-eigenaar niet meer aansprakelijk stellen voor de schade die door dat dier bij hem is veroorzaakt.
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:2 maart 2016

Aansprakelijkheidsverzekering meeverzekerden

Mede-eigenaar

Op een kwade dag werd de eigenaresse van een manege door een op hol geslagen lespaard omver gelopen. Als gevolg daarvan kan zij diverse kerntaken in het bedrijf niet meer uitvoeren. Op basis van het hangmat-arrest stelde zij haar man, mede-eigenaar van de manege en het lespaard, aansprakelijk voor een deel van de gederfde inkomsten als gevolg van haar blijvende lichamelijke beperking. De schadeclaim werd geweigerd door verzekeraar Delta Lloyd, waarop het echtpaar een rechtszaak aanspande.

Schadeclaims dieren

Sinds het hangmat-arrest ontvingen verzekeraars steeds meer schadeclaims van medebezitters van dieren, stelde Delta Lloyd in zijn verweer. De maatschappij sprak de vrees uit dat erkenning van deze claims zou leiden tot een verschuiving van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen tot aansprakelijkheidsverzekeringen. Daarnaast wees ze op het frauderisico. Eigendomsverhoudingen zijn bij dieren niet altijd opgenomen in een register en verzekeraars zullen moeilijk kunnen bewijzen dat een claim onterecht is.

Beperking

De Hoge Raad sloot zich hierbij aan en oordeelde in het nadeel van het echtpaar. Hierdoor is het geruchtmakende hangmat-arrest op 1 gebied beperkt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Meer nieuws

Meer nieuws

Test aansprakelijkheidsverzekeringen