icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hangmat-arrest beperkt

Nieuws
|
De Hoge Raad heeft begin 2016 het zogenoemde hangmat-arrest beperkt. De eigenaar van een dier kan zijn mede-eigenaar niet meer aansprakelijk stellen voor de schade die door dat dier bij hem is veroorzaakt.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 maart 2016

Aansprakelijkheidsverzekering meeverzekerden

Mede-eigenaar

Op een kwade dag werd de eigenaresse van een manege door een op hol geslagen lespaard omver gelopen. Als gevolg daarvan kan zij diverse kerntaken in het bedrijf niet meer uitvoeren. Op basis van het hangmat-arrest stelde zij haar man, mede-eigenaar van de manege en het lespaard, aansprakelijk voor een deel van de gederfde inkomsten als gevolg van haar blijvende lichamelijke beperking. De schadeclaim werd geweigerd door verzekeraar Delta Lloyd, waarop het echtpaar een rechtszaak aanspande.

Schadeclaims dieren

Sinds het hangmat-arrest ontvingen verzekeraars steeds meer schadeclaims van medebezitters van dieren, stelde Delta Lloyd in zijn verweer. De maatschappij sprak de vrees uit dat erkenning van deze claims zou leiden tot een verschuiving van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen tot aansprakelijkheidsverzekeringen. Daarnaast wees ze op het frauderisico. Eigendomsverhoudingen zijn bij dieren niet altijd opgenomen in een register en verzekeraars zullen moeilijk kunnen bewijzen dat een claim onterecht is.

Beperking

De Hoge Raad sloot zich hierbij aan en oordeelde in het nadeel van het echtpaar. Hierdoor is het geruchtmakende hangmat-arrest op 1 gebied beperkt.

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief zelf.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken

Meer nieuws

Meer nieuws

Test aansprakelijkheidsverzekeringen