icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Test aansprakelijkheidsverzekeringen

Hoverboard of elektrische step: wat is waar verzekerd?

Nieuws|Voor veel voertuigen is het onduidelijk of een kenteken verplicht is en hoe je je kunt verzekeren voor schade. Denk aan de populaire hoverboard, een zitgrasmaaier en elektrische step.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:17 februari 2017

Artikel speed pedelec

Het Verbond van Verzekeraars maakte samen met het Platform Aansprakelijkheid en mobiliteit een overzicht van voertuigen, kenmerken en (verzekerings)plichten. Naast een omschrijving van het voertuig staat zwart op wit waar je je ermee mag begeven, informatie over rijbewijs- en kentekenplicht en eventuele dekking op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). De lijst is vooral bedoeld als houvast voor verzekeraars, bijvoorbeeld bij het accepteren van aanvragen of het behandelen van schades.

(High-speed) e-bikes

Als consument is het ook handig om te weten wanneer je aansprakelijk kunt zijn voor schade en wat de regels zijn. Zo is er een kentekenplicht voor zitgrasmaaiers, elektrische steps en elektrische fietsen met trapondersteuning tot 45 kilometer per uur (ook wel high-speed e-bikes of speed pedelecs), maar níet voor 'gewone' e-bikes die maximaal 25 kilometer per uur gaan.

High-speed e-bikes vallen inmiddels ook bij geen enkele AVP nog onder de dekking. Hiervoor dien je een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen (WAM) af te sluiten. 

Hoverboards

De Consumentenbond waarschuwde eind vorig jaar al dat rijden met een hoverboard niet zonder regels en risico's is. Schade die je met deze gemotoriseerde tweewieler maakt, is lang niet altijd gedekt met een AVP. Met een hoverboard mag je alleen rijden op eigen terrein, maar toch zie je met name kinderen er regelmatig mee op straat.

Tip: vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen op premies en voorwaarden en zie direct welke de beste is.
 

Test aansprakelijkheidsverzekeringen