icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderquad: wie betaalt bij schade?

Nieuws
|
Een kinderquad mag de openbare weg niet op en is als voertuig niet te verzekeren. Als ouder (of voogd) ben je verantwoordelijk voor eventuele schade die je kind aanricht. Het hangt van de situatie en de leeftijd van je kind af of je schade kunt verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 24 november 2016

kinder quads

Quadverzekering

Een kinderquad mag de openbare weg niet op, omdat die niet voldoet niet aan de verkeersveiligheidsnormen. Om die reden kun je voor een kinderquad geen quadverzekering afsluiten. Een gewone quad mag wel de openbare weg op als deze voldoet aan bepaalde regels, zoals helm-, kenteken-, rijbewijsplicht. In dat geval moet je de quad ook verzekeren.

Eigen terrein, eigen rekening

Wordt er met de kinderquad op eigen terrein schade veroorzaakt, bijvoorbeeld als je kind in de achtertuin of op de oprit rijdt en per ongeluk jouw auto beschadigt? Dan is de schadepost voor eigen rekening. 

Openbare weg

Stel dat je kind toch de openbare weg opgaat met de kinderquad en schade veroorzaakt.

Onder de 14 jaar

Bij kinderen onder de 14 jaar oud ligt de aansprakelijkheid bij de ouders. Volgens de Jurofoon kun je de schade die je kind veroorzaakt waarschijnlijk verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering.

14 en 15 jaar

Als jouw kind 14 of 15 jaar is, dragen zowel het kind als de ouders verantwoordelijkheid. Dit wil zeggen dat kinderen en ouders beiden aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade. Bij schade met de kinderquad op de openbare weg biedt je aansprakelijkheidsverzekering in dit geval geen dekking, omdat een kinderquad op de verzekering is uitgesloten. Dat betekent dat je schade uit eigen zak moet vergoeden. 

16 en 17 jaar

Bij kinderen van 16 en 17 jaar, zijn de ouders slechts in de tweede plaats verantwoordelijk. Kinderen in deze leeftijdscategorie zijn zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van hun daden en kunnen dus ook zelf aansprakelijk gesteld worden.

18 jaar en ouder

Vanaf het moment dat je kind 18 jaar wordt, is het officieel meerderjarig. Dit betekent dat je kind vanaf dat moment ook volledige verantwoordelijkheid draagt voor de gevolgen van zijn of haar daden.

Gezinsaansprakelijkheidsverzekering 

Als je een gezinsaansprakelijkheidsverzekering hebt, zijn je kinderen meeverzekerd als ze bij je inwonen of voor studie op kamers wonen. Bij veel verzekeraars moet je je kind bij geboorte of het afsluiten van de verzekering wel even aanmelden.

Bij ABN Amro, ANWB, Aon Direct, ASR, Avéro Achmea, Centraal Beheer, Delta Lloyd, De Nederlanden van Nu, Ohra, Unigarant, Univé, Woongarant en ZLM zijn kinderen automatisch meeverzekerd op een gezinspolis. Bij Univé zijn kinderen onder de 14 waarover je het ouderlijk gezag uitoefent zelfs meeverzekerd op een alleenstaande-polis.

Bronnen: ConsumentenbondJurofoonRechtsbijstandverzekering Informatie Centrum.

Bekijk ook:

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test aansprakelijkheidsverzekeringen