Ongeluk door wielrenner gedekt op AVP

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 15 juli 2013
Is het slachtoffer een ‘buitenstaander’ die niets met het wielrennen te maken had, dan is de wielrenner volledig aansprakelijk en zal de totale schade tot het verzekerde bedrag worden vergoed. Is het slachtoffer echter een fietsmaatje (als er in een groepje werd gekoerst), 'dan zal de wielrenner niet snel aansprakelijk zijn, omdat mensen die samen sporten tot op zekere hoogte fouten van elkaar moeten verwachten en moeten accepteren', aldus verzekeraar Klaverblad.
Veiligheidsmaatregelen
Branchegenoot Unigarant laat het volgende weten: 'Het wielerongeval is inderdaad verzekerd op de AVP, wanneer het duidelijk is dat de wielrenner aansprakelijk is voor het ongeval'. DAK geeft een vergelijkbare reactie. Anders ligt het volgens Klaverblad als er sprake is van een georganiseerde wielerwedstrijd of toertocht. Dan moet worden bekeken of de organisatie van het evenement wel voldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen.
Traumahelikopter
De ongelukkige dame uit Veenendaal fietste zondag rond 12.00 uur richting Putten, toen ze in botsing kwam met één van de 3 wielrenners die haar pad kruisten. Een opgeroepen traumahelikopter kon de vrouw niet meer redden. De wielrenner in kwestie, een 35-jarige man uit Veenendaal, werd overgebracht naar het ziekenhuis.
Morele verplichting
Het is niet wettelijk verplicht een AVP af te sluiten, maar de Consumentenbond vindt dit wel een morele verplichting. Volgens brancheorganisatie het Verbond van Verzekeraars heeft 96,4% van de Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.
Bron: de Consumentenbond/De Telegraaf
Nieuwste artikelen
Meer nieuws
-
Nieuws | 29 juni 2022
Consumenten willen duidelijkheid over provisie -
Nieuws | 10 januari 2022
Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst