icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzekeringskaart zelden geraadpleegd

Nieuws
|
Consumenten kunnen met verzekeringskaarten hun polisvoorwaarden makkelijker begrijpen en vergelijken, maar ze bekijken de kaarten zelden. In een poll van de Consumentenbond gaf 83% van de respondenten aan nog nooit een verzekeringskaart te hebben bekeken
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:17 december 2018

verzekeringskaarten

Maar liefst 351 van de in totaal 425 respondenten beantwoordden de vraag 'heb jij weleens een Verzekeringskaart op de website van een verzekeraar bekeken?' met 'nee'. Nog eens 4 wisten het niet (meer). Het leeuwendeel van deze groep bekijkt vermoedelijk ook de 'kleine lettertjes' van de polisvoorwaarden niet. Dat betekent in geval van schade een reëel risico op vervelende verrassingen.

Begrijpen en vergelijken

De Consumentenbond noemde de verzekeringskaarten bij de introductie in 2016 een stap in de goede richting om snel te kunnen vinden wat onder de dekking valt en wat niet. Nederland liep hiermee voorop binnen Europa.

Onduidelijk of slecht vertaald

De oorspronkelijke kaarten zijn dit jaar op last van 'Europa' vervangen door nieuwe Informatiedocumenten (IPID). Brancheorganisatie het Verbond van Verzekeraars vindt het ‘niet in alle opzichten een verbetering’. Woorvoerder Paul Koopman: ‘De verplichte teksten vinden we soms onduidelijk of slecht vertaald. Bijvoorbeeld ‘waar ben ik gedekt?’ in plaats van ‘waar ben ik verzekerd?’. Of dat we de term ‘Informatiedocument over het verzekeringsproduct’ erop moeten zetten, in plaats van de veel betere naam ‘Verzekeringskaart’.

Bron: Consumentenbond/Verbond van Verzekeraars

Lees meer:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Meer nieuws

Meer nieuws

Test aansprakelijkheidsverzekeringen