icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over onze test aansprakelijkheidsverzekeringen

Met onze vergelijker kun je premies van bijna alle aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken. Hierbij houden we rekening met jouw persoonlijke situatie. Op deze pagina leggen we uit hoe de vergelijker werkt, welke informatie we nodig hebben en hoe onze testoordelen tot stand komen.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:27 februari 2019

aansprakelijkheid-verzekering

Wat doen wij voor jou?

Met onze online vergelijker kun je aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren (kortweg AVP's) met elkaar vergelijken. Om een goede vergelijking te kunnen maken, stellen wij eerst een beperkt aantal persoonlijke vragen. Op basis van jouw antwoorden, maken wij een vergelijking.

In veel gevallen kun je een aansprakelijkheidsverzekering meteen afsluiten via onze vergelijker. Hierbij is geen sprake van advies. Tijdens de aanvraag en gedurende de looptijd van de verzekering is de verzekeraar het aanspreekpunt in geval van schade.

Bekijk welke aansprakelijkheidsverzekering als Beste uit de Test komt of vergelijk alle aansprakelijkheidsverzekeringen.

Hoe volledig is onze vergelijker?

Onze vergelijker bevat aansprakelijkheidsverzekeringen van een kleine 30 aanbieders. Wij vergelijken alleen de partijen waarvan wij productinformatie ontvangen. Van die partijen kennen wij de meest recente voorwaarden en premies.

De volgende aanbieders staan in onze vergelijker:

ABN Amro

FBTO

Ohra

Aegon

de Goudse

Reaal (direct)

Allianz

Hema

Reaal (via adviseur)

AllSecur

ING

SNS
ANWB

InShared

Unigarant

Aon Direct

Klaverblad

United Insurance

ASR

Nationale-Nederlanden (direct)

Univé

ASR (Sterdekking)

Nationale-Nederlanden (via adviseur)

Verzekeruzelf.nl

Centraal Beheer

nowGo

ZLM

Ditzo

  

Wij streven naar 100% volledigheid. Dat wil zeggen dat alle aanbieders van AVP's in Nederland kunnen meedoen aan de vergelijker. Hier zijn geen kosten aan verbonden voor de aanbieder. Een beperkt aantal aanbieders ontbreekt op dit moment. Verzekeraar Interpolis is hiervan de bekendste. Zij geven helaas geen premie-informatie aan ons door.

Gemak en voordeel

We helpen je niet alleen bij het zoeken naar de goedkoopste AVP en de beste dekking. Maar ook bij het eenvoudig en veilig overstappen naar een nieuwe aanbieder. Wel zo makkelijk. Bij een aantal aanbieders kun je via onze vergelijker een AVP aanvragen. Wij sturen de aanvraag door naar de website van de betreffende aanbieder. Dit heeft geen invloed op de rangorde in de vergelijker.

Hoe verdienen wij met het vergelijken van AVP's?

Wanneer je via onze vergelijker een AVP afsluit, ontvangen wij een eenmalige afsluitvergoeding van de verzekeraar. Voor iedere geslaagde aanvraag krijgen wij een vergoeding van €15. Hiervoor werken wij samen met Zanox en Daisycon. De mogelijkheid om wel of niet rechtstreeks een AVP aan te vragen, is niet van invloed op de rangorde in de vergelijker.

Op dit moment is het bij 11 aanbieders mogelijk om rechtstreeks via de vergelijker een AVP aan te vragen.

AegonFBTO

Ohra

ANWBHema

Univé

Centraal BeheerInshared

Verzekeruzelf.nl

DitzoN-N (direct) 

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor de consument en in het bijzonder voor onze leden.

AFM-vergunning

Voor het bemiddelen in verzekeringen beschikt de Consumentenbond over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder nummer 12020656.

Hoe vergelijken wij?

Voor een goede vergelijking hebben we enkele persoonlijke gegevens nodig. Deze informatie gebruiken we om te bepalen voor welke aansprakelijkheidsverzekering je in aanmerking komt. Deze AVP's tonen wij vervolgens in een lijst. Daarbij spelen de volgende elementen een rol:

 • De prijs (maandpremie) van de verzekering, waarbij de goedkoopste bovenaan staat.
 • De premie van een AVP, hangt af van verschillende factoren. Zoals de gezinssamenstelling, het verzekerde bedrag, de aanwezigheid van een tweede woning en het gekozen eigen risico.
 • Het Testoordeel van de verzekering. Het is mogelijk de lijst te sorteren op basis van het Testoordeel. Vervolgens kun je zelf de voorwaarden met elkaar vergelijken.

De getoonde testoordelen baseren we op een polisvoorwaardenonderzoek van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Dit onderzoek verloopt in hoofdlijnen als volgt:

 1. We bepalen welke dekkingsaspecten we meenemen in het onderzoek.
 2. De geselecteerde dekkingsaspecten beoordelen we ten opzichte van het marktgemiddelde.
 3. De geselecteerde dekkingsaspecten wegen we onderling op basis van relevantie.

Beoordeling dekkingsaspecten

Voor de tweede stap in het proces gebruiken wij de MoneyView ProductRating. Direct gevolg is dat we alleen AVP's kunnen beoordelen die in de database van MoneyView staan. Aan ieder dekkingsaspect kennen we een aantal punten toe, uiteenlopend van 1 tot 5. De optelsom van het aantal punten rekenen we om naar een rapportcijfer op de schaal van 1 tot 10.

Relevantie dekkingsaspecten en weging

Bij het vinden van de juiste AVP heb je diverse dekkingsonderdelen. De kwaliteit van het product hangt af van de aanwezige dekkingsonderdelen in de voorwaarden van de verzekering. Elk dekkingsonderdeel krijgt een wegingspercentage. Een overzicht van de belangrijkste dekkingsonderdelen in onze aansprakelijkheidsverzekeringtest:

 • Vriendendiensten: 15%;
 • Sport en spel: 15%;
 • Oppassen en logeren: 15%;
 • Schade aan geleende zaken (opzicht): 15%;
 • Verzekerd bedrag: 5%;
 • Eigen risico: 5%;
 • Stage/studie kinderen: 4%
 • Vrijwilligerswerk: 4%;
 • Niet meer bewoonde woning: 4%;
 • Woning in aanbouw: 4%;
 • Tweede woning: 3%.

Het berekende testoordeel is een relatieve waardering. Een aansprakelijkheidsverzekering met een laag testoordeel is niet per definitie slecht. Maar doorgaans wel minder uitgebreid dan een met een hoog testoordeel.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft vervolgens een Testoordeel. Naast dat Testoordeel bepalen we ook de (richt)prijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan berekenen we de prijs/kwaliteitverhouding en kan een product of dienst het predicaat ('Beste uit de Test' of 'Beste Koop') krijgen. Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat. Ze mogen het logo dan in reclame-uitingen gebruiken.

Bekijk de beste aansprakelijkheidsverzekering

Vergelijk alle aansprakelijkheidsverzekeringen