icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over onze test & dienstverlening

Met onze vergelijker kun je premies van bijna alle aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken. Hierbij houden we rekening met jouw persoonlijke situatie. Op deze pagina leggen we uit hoe de vergelijker werkt, welke informatie we nodig hebben en hoe onze Testoordelen tot stand komen.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 7 april 2022

aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken achter je laptop

Wat doen wij voor jou?

Met onze online vergelijker kun je aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren (kortweg AVP's) met elkaar vergelijken. Om een goede vergelijking te kunnen maken, stellen wij eerst een paar persoonlijke vragen. Op basis van jouw antwoorden, maken wij een vergelijking.

Sorteren

De uitkomsten kun je sorteren op (maand)premie en Testoordeel. Bij maandpremie staat de goedkoopste verzekering bovenaan, op Testoordeel staat de best scorende verzekering bovenaan.

Hoe testen wij aansprakelijkheidsverzekeringen?

De getoonde Testoordelen baseren we op een polisvoorwaardenonderzoek van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Dit onderzoek verloopt in hoofdlijnen als volgt:

 1. We bepalen welke dekkingsaspecten we meenemen in het onderzoek.
 2. De geselecteerde dekkingsaspecten beoordelen we ten opzichte van het marktgemiddelde.
 3. De geselecteerde dekkingsaspecten wegen we onderling op basis van relevantie.

Moneyview

Voor de tweede stap in het proces gebruiken we de data van onderzoeksbureau MoneyView. Elk dekkingsaspect krijgt van ons een aantal punten, uiteenlopend van 1 tot en met 5. De optelsom van het aantal punten rekenen we om naar een rapportcijfer op de schaal van 1 tot en met 10. Dit is ons Testoordeel.

Relevantie dekkingsaspecten en weging

Dekking voor aansprakelijkheid is nuttig in veel uiteenlopende situaties. De kwaliteit van een AVP hangt af van de beschikbare dekkingsonderwerpen. Alle relevante onderwerpen krijgen een wegingspercentage.

Een overzicht van de belangrijkste dekkingsonderdelen in onze aansprakelijkheidsverzekeringtest:

 • Basisdekking: 26% 
 • Flexibiliteit en eigen risico: 10%
 • Verzekerd bedrag: 5%
 • Vriendendienst: 8%
 • Sport en spel: 4%
 • Oppassen en logeren: 4%
 • Spullen van visite (zonder aansprakelijkheid): 4%
 • Schade aan geleende zaken (opzicht): 4%
 • Vakantiewoning (huur en waterschade): 5%
 • Woningverhuur (Airbnb): 2,5%
 • Niet meer bewoonde woning: 2,5%
 • Tweede woning: 2,5%
 • Asbest: 2,5%
 • Voer, -vaar en luchtvaartuigen (bijvoorbeeld drones): 7,5%
 • Vakantie(woning): 7,5%
 • Waarborgsom: 2,5%
 • Schadeverhaal: 2,5%

Het berekende Testoordeel is een relatieve beoordeling. Een aansprakelijkheidsverzekering met een laag Testoordeel hoeft niet slecht te zijn. Maar is over het algemeen wel minder uitgebreid dan een AVP met een hoog Testoordeel.

Welke AVP's kun je vergelijken?

De volgende aanbieders onderzochten wij. Bij een aantal kun je via onze tijdelijke Keuzehulp direct een verzekering aanvragen. Met de vetgedrukte verzekeraars hebben wij een zogenoemde affiliate-overeenkomst. Als je daar via onze Keuzehulp een verzekering afsluit, ontvangen wij hiervoor een kleine vergoeding.

Verzekeraar Afsluiten via Keuzehulp
ABN Amro ja
Aegon nee
Allianz nee
Allianz Direct nee
ANWB ja
Aon nee
ASR nee
Centraal Beheer ja
Ditzo nee
FBTO ja
de Goudse nee
Hema nee
ING ja
InShared ja
Klaverblad nee
Lancyr ja
Nationale-Nederlanden nee
Ohra ja
Rhion ja
SNS nee
Unigarant nee
Univé nee
Verzekeruzelf.nl nee
ZLM ja

Samenwerking Consumentenbond en RISK

De Consumentenbond biedt deze vergelijker van aansprakelijkheidsverzekeringen aan in samenwerking met RISK Verzekeringen. Dit bedrijf heeft contact met de verzekeraars en verzamelt voor ons de specificaties en actuele tarieven.

Geen enkele verzekeraar heeft een direct of indirect belang in deze vergelijker. Met de Aansprakelijkheidsverzekering Vergelijker van de Consumentenbond vergelijk je dus onafhankelijk alle premies en voorwaarden.

Contactgegevens bij vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld een aangevraagde verzekering? Neem dan contact op met onze klantenservie. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Bel 070-445 41 41 of stuur ons een bericht

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft vervolgens een Testoordeel. Naast dat Testoordeel bepalen we bij het testen van schadeverzekeringen ook de marktpositie per aanbieder. Hiervoor gebruiken we duizenden premieberekeningen. Op basis daarvan berekenen we de prijs/kwaliteitverhouding en kan een product of dienst het predicaat Beste uit de Test of Beste Koop krijgen. Bekijk welke aansprakelijkheidsverzekering de Beste uit de Test en welke de Beste Koop is.

Hoe verdienen wij aan aansprakelijkheidsverzekeringen?

Bij het aanvragen van een aansprakelijkheidsverzekering werken wij samen met RISK Verzekeringen. Hier moet je opnieuw een aantal gegevens invullen. RISK handelt de aanvraag verder af. 

De Consumentenbond ontvangt een vaste vergoeding voor iedere afgesloten polis, los van de hoogte van de premie en de gekozen dekking.

Lees meer over deze vergoeding en onze inkomsten.

Geen winstoogmerk

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor consumenten, vooral voor onze leden. Wij hebben een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het bemiddelen in verzekeringen. Het nummer is: 12020656.

Bekijk de beste aansprakelijkheidsverzekering


Vergelijk alle aansprakelijkheidsverzekeringen

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.