icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over onze test aansprakelijkheidsverzekeringen

Met behulp van de vergelijker kun je premies van vrijwel alle aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken en op basis van jouw persoonlijke situatie een goede keuze maken. Op deze pagina leggen we uit hoe dit werkt en welke informatie we hiervoor nodig hebben. We leggen ook uit hoe onze Testoordelen tot stand komen.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  8 januari 2018

aansprakelijkheid-verzekering

Wat doen wij voor jou?

Met behulp van onze online vergelijker kun je aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren (kortweg AVP's) met elkaar vergelijken. Om een goede vergelijking te kunnen maken, stellen wij eerst een beperkt aantal persoonlijke vragen. Op basis van de antwoorden op deze vragen, maken wij een vergelijking.

In veel gevallen kun je de gewenste aansprakelijkheidsverzekering meteen via onze vergelijker afsluiten. Hierbij is geen sprake van advies. Tijdens de aanvraag en gedurende de looptijd van de verzekering is, in het geval van schade, de verzekeraar het aanspreekpunt.

Bekijk welke aansprakelijkheidsverzekering als Beste uit de Test komt of vergelijk alle aansprakelijkheidsverzekeringen.

Hoe volledig is onze vergelijker?

Onze vergelijker bevat meer dan 30 aansprakelijkheidsverzekeringen. Wij vergelijken niet alle verzekeraars, maar alleen de partijen waarvan wij de productinformatie ontvangen. Van die partijen zijn wij op de hoogte van de meest recente voorwaarden en premies.

De volgende aanbieders zijn opgenomen in onze vergelijker:

ABN Amro Ditzo Ohra
Aegon EAG Assuradeuren Reaal (direct)
Allianz FBTO Reaal (via adviseur)
ANWB de Goudse SNS
ANWB-ledentarief ING Unigarant
Aon Direct InShared United Insurance
ASR Klaverblad Univé
BLG Wonen Nationale-Nederlanden (direct) Verzekeruzelf.nl
Bruns ten Brink Nationale-Nederlanden (via adviseur) Zelf
Centraal Beheer de Nederlanden van Nu ZLM
Delta Lloyd nowGo  

Wij streven naar 100% volledigheid. Dat wil zeggen dat alle aanbieders van AVP's in Nederland kunnen meedoen aan de vergelijker. Hier zijn geen kosten aan verbonden voor de aanbieder. Een beperkt aantal aanbieders ontbreekt op dit moment. Verzekeraar Interpolis is hiervan de bekendste. Zij geven helaas geen premie-informatie aan ons door.

Gemak en voordeel

Om nog meer consumenten te bereiken en de waarde van het lidmaatschap te vergroten, biedt de Consumentenbond naast testinformatie steeds vaker gemak en voordeel. De Consumentenbond helpt niet alleen bij het bepalen welke AVP het goedkoopste is en de beste dekking heeft, maar ook bij het eenvoudig en veilig overstappen naar een nieuwe aanbieder.

Bij een aantal aanbieders is het via onze vergelijker mogelijk een AVP aan te vragen. Wij leiden de aanvraag door naar de website van de betreffende aanbieder.

Hoe verdienen wij met het vergelijken van AVP's?

Wanneer je via onze vergelijker een AVP afsluit, ontvangen wij hiervoor een eenmalige afsluitvergoeding van de verzekeraar. Voor iedere geslaagde aanvraag ontvangt de Consumentenbond een vergoeding van €15. Hiervoor werken wij samen met Zanox en Daisycon. De mogelijkheid om wel of niet rechtstreeks een AVP aan te vragen, is niet van invloed op de rangorde in de vergelijker.

Op dit moment is het bij 13 aanbieders mogelijk om rechtstreeks via de vergelijker een AVP aan te vragen:

ABN Amro Ditzo Ohra Zelf
Aegon FBTO Reaal  
ANWB Hema Univé  
Centraal Beheer InShared Verzekerunzelf.nl  

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor de consument en in het bijzonder voor onze leden.

AFM-vergunning

Voor het bemiddelen in verzekeringen beschikt de Consumentenbond over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder nummer 12020656.

Hoe vergelijken wij?

Om de vergelijking van AVP's te kunnen maken, vragen wij je enkele persoonlijke gegevens in te vullen. Die gegevens gebruiken wij om te bepalen voor welke aansprakelijkheidsverzekering je in aanmerking komt. Alle AVP's waarvoor je in aanmerking komt, tonen wij vervolgens in een lijst. Daarbij spelen de volgende elementen een rol:

 • De prijs (maandpremie) van de verzekering, waarbij de goedkoopste bovenaan staat.
 • De premie van een AVP, hangt af van verschillende factoren, zoals de gezinssamenstelling, het verzekerde bedrag, de aanwezigheid van een tweede woning en het gekozen eigen risico.
 • Het Testoordeel van de verzekering. Het is mogelijk de lijst te sorteren op basis van het Testoordeel. Vervolgens kun je zelf de voorwaarden met elkaar vergelijken.

De getoonde testoordelen zijn gebaseerd op een polisvoorwaardenonderzoek van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Dit onderzoek verloopt in hoofdlijnen als volgt:

 1. Bepalen welke dekkingsaspecten worden meegenomen in het onderzoek.
 2. De geselecteerde dekkingsaspecten beoordelen ten opzichte van het marktgemiddelde.
 3. De geselecteerde dekkingsaspecten onderling wegen op basis van relevantie.

Beoordeling dekkingsaspecten

Voor de tweede stap in het proces gebruiken wij de MoneyView ProductRating. Direct gevolg hiervan is dat we alleen AVP's kunnen beoordelen die zijn opgenomen in de database van MoneyView. Aan ieder dekkingsaspect kennen we een aantal punten toe, uiteenlopend van 1 tot 5. De optelsom van het aantal punten rekenen we om naar een rapportcijfer op de schaal van 1 tot 10.

Relevantie dekkingsaspecten en weging

Bij het vinden van de juiste AVP heb je diverse dekkingsonderdelen. De kwaliteit van het product hangt af van de aanwezige dekkingsonderdelen in de voorwaarden van de verzekering. We hebben aan elk dekkingsonderdeel een wegingspercentage toegekend. Een overzicht van de belangrijkste dekkingsonderdelen in onze aansprakelijkheidsverzekeringtest:

 • Vriendendiensten: 15%;
 • Sport en spel: 15%;
 • Oppassen en logeren: 15%;
 • Schade aan geleende zaken (opzicht): 15%;
 • Verzekerd bedrag: 5%;
 • Eigen risico: 5%;
 • Stage/studie kinderen: 4%
 • Vrijwilligerswerk: 4%;
 • Niet meer bewoonde woning: 4%;
 • Woning in aanbouw: 4%;
 • Tweede woning: 3%.

Het berekende testoordeel is een relatieve waardering. Een aansprakelijkheidsverzekering met een laag testoordeel is niet per definitie slecht, maar doorgaans wel minder uitgebreid dan een met een hoog testoordeel.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een Testoordeel mee. Naast dat Testoordeel wordt ook de (richt)prijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat ('Beste uit de Test' of 'Beste Koop') krijgen. Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

Bekijk de beste aansprakelijkheidsverzekering

Vergelijk alle aansprakelijkheidsverzekeringen

Test aansprakelijkheidsverzekeringen