icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

Test aansprakelijkheidsverzekeringen

Tegen verplichte WA-verzekering e-bikes

Nieuws|Als het aan de Europese commissie ligt, is een WA-verzekering voor e-bikes straks verplicht. Wij zijn het niet eens met dit voorstel. Jij kunt ook laten weten dat je het plan afkeurt. Steun de publieke consultatie.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:12 juli 2018

Sparta F8E

Illegaal op de weg

Als het aan de Europese Commissie (EC) ligt, zijn e-bikerijders zonder WA-verzekering straks illegaal bezig. Dit komt doordat de commissie de Motor Insurance Directive (MID) wil aanpassen om regelgeving in EU-landen op 1 lijn te krijgen. Helaas valt de elektrische fiets ook onder de voorgestelde aanpassingen.

Geregeld via de AVP

Volgens de Consumentenbond is de aansprakelijkheid voor schade door e-bikes in ons land echter al goed geregeld via de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Hoewel de AVP in principe geen schade door motorrijtuigen dekt, hebben de verzekeraars afgesproken een uitzondering te maken voor de razend populaire e-bikes.

Waarborgfonds als vangnet

Meer dan 95% van alle Nederlanders heeft een AVP. Als iemand zónder AVP een ander zware schade berokkent met een e-bike – en die zelf niet kan vergoeden – kan het Waarborgfonds Motorverkeer uitkomst bieden. Dit fonds vergoedt materiële en letselschade. Bij materiële schade geldt wel een eigen risico van €250.

RAI ook tegen

Ook de RAI Vereniging is tegen het voorstel uit Brussel. ‘Het zou zonde zijn als de e-bike (een mooi alternatief voor de auto) ontmoedigd wordt door de nieuwe wijzigingsrichtlijn die de Europese Commissie voorstelt. (…) Een voorstel waarin eigenaren een onnodige dure WA-verzekering zouden moeten afsluiten’. Aldus de RAI (Rijwiel en Automobiel Industrie), die net als de Consumentenbond de publieke consultatie gaat invullen.

Registreren en Inloggen

Wil je de publieke consultatie over de WA-verzekering voor e-bikes ook invullen? Dat werkt als volgt. Registreer je bij de authenticatiedienst van de Europese Commissie (ECAS; alleen als je nog niet geregistreerd bent). Hierbij moet je je naam (of pseudoniem) opgeven, eventueel de organisatie waarvoor je werkt en je e-mailadres.

Je ontvangt nu automatisch een e-mailbevestiging. Vanuit de deze bevestiging kun je een wachtwoord invullen. Je hebt nu een account aangemaakt. Daarna kun je inloggen om de openbare consultatie in te vullen. Dit kan eventueel ook anoniem.

Bron: Consumentenbond/RAI Vereniging