icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tegen verplichte WA-verzekering e-bikes

Nieuws
|
De Europese commissie wilde een WA-verzekering voor e-bikes invoeren. De Consumentenbond heeft in Brussel laten weten het niet eens te zijn met dit voorstel.
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:30 januari 2020

Sparta F8E

Update 30 januari 2020: Verplichte polis van de baan

Er komt geen verplichte WA-verzekering voor e-bikes. Volgens het Europese Parlement zullen kleinere motorvoertuigen, zoals elektrische fietsen en segways, 'waarschijnlijk minder aanzienlijke schade aan personen of goederen veroorzaken dan andere voertuigen'.

Het zou daarom 'onevenredig en niet toekomstgericht zijn' om deze voertuigen op te zadelen met een 'dure en buitensporige dekking'. Dit zou ook 'veelvuldiger gebruik van deze voertuigen in de weg staan en innovatie ontmoedigen', volgens het Europees Parlement, begin 2019. 

Het Europees Parlement wil deze uitzondering, waar de Consumentenbond medio 2018 al voor pleitte, wel na uiterlijk 5 jaar evalueren.

Illegaal op de weg

Als het aan de Europese Commissie (EC) ligt, zijn e-bikerijders zonder WA-verzekering straks illegaal bezig. Dit komt doordat de commissie de Motor Insurance Directive (MID) wil aanpassen om regelgeving in EU-landen op 1 lijn te krijgen. Helaas valt de elektrische fiets ook onder de voorgestelde aanpassingen.

Geregeld via de AVP

Volgens de Consumentenbond is de aansprakelijkheid voor schade door e-bikes in ons land echter al goed geregeld via de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Hoewel de AVP in principe geen schade door motorrijtuigen dekt, hebben de verzekeraars afgesproken een uitzondering te maken voor de razend populaire e-bikes.

Waarborgfonds als vangnet

Meer dan 95% van alle Nederlanders heeft een AVP. Als iemand zónder AVP een ander zware schade berokkent met een e-bike – en die zelf niet kan vergoeden – kan het Waarborgfonds Motorverkeer uitkomst bieden. Dit fonds vergoedt materiële en letselschade. Bij materiële schade geldt wel een eigen risico van €250.

RAI ook tegen

Ook de RAI Vereniging is tegen het voorstel uit Brussel. Net als de Consumentenbond heeft de RAI (Rijwiel en Automobiel Industrie) de publieke consultatie ingevuld. De consultatie is inmiddels beëindigd. We houden je op deze pagina op de hoogte van de uitkomst!

Bron: Consumentenbond/RAI Vereniging

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test aansprakelijkheidsverzekeringen