icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Verzeker je voor een bedrag van minimaal €1,25 miljoen. Kies daarbij een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico. Dat kost nauwelijks meer premie per jaar extra, en je komt niet alsnog voor onverwachte kosten te staan.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  15 januari 2018


Je kunt je verzekeren voor diverse bedragen, uiteenlopend van €1 tot €2,5 miljoen. In reactie op de tendens dat vaker schadevergoedingen van boven de €1 miljoen worden toegekend, schroeven aanbieders de verzekerde bedragen op. Bedragen onder het miljoen worden inmiddels niet meer aangeboden, terwijl de ondergrens opschuift naar €1,25 miljoen.

Tegen de achtergrond van hogere schadevergoedingen adviseert de Consumentenbond te kiezen voor een verzekerd bedrag van minimaal €1,25 miljoen.

Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen en bespaar jaarlijks tientallen euro's

Wel of geen eigen risico?

Vrijwel alle verzekeraars hebben standaard een eigen risico van €0. Daarentegen draai je bij elke schade zelf voor een deel van de kosten op bij de Hema en InShared (€100). Bij FBTO kun je het standaard eigen risico van €100 terugbrengen naar €0 door 10% meer premie te betalen.

Ongeveer een derde van de aanbieders biedt de keuze uit meerdere vrijwillige eigen risicobedragen, oplopend tot €500 (Aegon, ASR en Ditzo). Opvallend is het hoge eigen risico (€450) dat Zelf hanteert als je schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld je gehuurde vakantiewoning.

Een eigen risico levert procentueel wel aardige kortingen op, maar omdat de premiebedragen laag zijn, hebben we het over kortingen van tussen de €6 en de €14 per jaar. Bovendien is het natuurlijk zuur dat als je de AVP een keer aanspreekt (volgens het Verbond van Verzekeraars doen we dat gemiddeld maar eens in de 25 jaar), je alsnog zelf opdraait voor dat ruitje dat je kind per ongeluk heeft gebroken. De Consumentenbond adviseert dan ook een AVP te kiezen zónder eigen risico.

Bespaartip

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren wordt dikwijls tot de woonverzekeringen gerekend, net als de inboedel- en de opstalverzekering. Bij veel verzekeraars krijg je korting als je er meerdere verzekeringen afsluit. Dit kan eventueel meespelen bij de keuze voor een AVP. 

Overstappen en vergelijken

Verzekeraars wijzigen hun premies en voorwaarden nogal eens. De beste of voordeligste AVP kan dus wijzigen na verloop van tijd. Raadpleeg daarom regelmatig onze Aansprakelijkheidsverzekeringvergelijker om te zien of je nog goed zit, óf dat overstappen naar een andere verzekeraar wellicht de moeite waard is. Meteen een nieuwe AVP afsluiten kan bij sommige aanbieders trouwens ook.

Bekijk ook:

Test aansprakelijkheidsverzekeringen