icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzekeraar is de gebeten hond

Nieuws
|
Verzekeraar Noordhollandsche van 1816 moet de volledige rekening van de dierenarts betalen, nadat de hond van een verzekerde tijdens het uitlaten een andere hond had gebeten.
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:28 september 2016

hondengevecht AVP

Dat heeft de Geschillencommissie van het Kifid bepaald. De zaak was aangespannen door de eigenaar van de bijtgrage viervoeter, nadat zijn aansprakelijkheidsverzekeraar, Noordhollandsche van 1816, slechts €2000 wilde vergoeden van de rekening van in totaal €3765,54.

Emotionele waarde

De verzekeraar hield daarbij rekening met de aanschafwaarde en de emotionele waarde van het gewonde dier. 'De aanschafwaarde bedraagt circa €400. Rekening houdend met de emotionele waarde van het dier is €2000 uitgekeerd.' Hiermee meende de kleine verzekeraar 'ruim aan zijn wettelijke verplichting tot vergoeding van de schade te hebben voldaan'.

Volgens de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening heeft Nh1816 echter onvoldoende gemotiveerd betwist dat de dierenartsnota niet geheel kan worden aangemerkt als schade waarvoor de consument aansprakelijk is. Voor de commissie woog mee dat de verwonde hond pas 3 jaar oud was en dat het ging om een noodzakelijke spoedbehandeling, die bovendien het beoogde resultaat heeft opgeleverd.

Schade bij derden

Als huisdieren schade veroorzaken bij derden, valt dat onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Voor schade die huisdieren toebrengen aan je éigen huis of spullen, is het zaak de voorwaarden van je opstal- en inboedelverzekering goed te bekijken.

Onderzoeksbureau MoneyView constateerde onlangs dat van 60 onderzochte opstalverzekeringen, ruim de helft (31) schade aan een woonhuis níet dekt. Nog eens 16 bieden alleen dekking als de betreffende huisdieren zich zonder toestemming van de verzekerden in de woning bevonden.

Zelfde status als een tafel

Van de 62 uitgeplozen inboedelverzekeringen bieden er 26 geen dekking voor schade veroorzaakt door huisdieren. En 28 doen dat slechts onder voorwaarden. Overigens dekken veruit de meeste inboedelverzekeringen ook schade áán huisdieren. Zij hebben daarbij dezelfde status als bijvoorbeeld een bank of salontafel. Dat betekent dat bij het vaststellen van de 'schade' geen rekening wordt gehouden met het emotionele aspect.

Alleen de inboedelpolissen van ABN Amro, ANWB, Bovag, de Goudse, Klaverblad (budget), Lancyr en Unigarant kennen geen enkele huisdierdekking. Wie zijn beesten dan alsnog wil verzekeren, kan terecht bij een speciale huisdierverzekering.

Bron: Kifid/MoneyView/Consumentenbond

Lees ook:
Alleen goudvis gedekt bij Centraal Beheer

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Meer nieuws

Meer nieuws

Test aansprakelijkheidsverzekeringen