! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Premie aansprakelijkheidsverzekering berekenen: welke gegevens hebben we nodig?

Om onze online vergelijker voor aansprakelijkheidsverzekeringen (AVP) te gebruiken vul je een paar persoonlijke gegevens in. Ook hebben we een aantal dekkingsgegevens nodig.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 februari 2021


1. Persoonlijke gegevens

Voor de premieberekening van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is vooral de samenstelling van het huishouden belangrijk. De mogelijkheden zijn vaak:

  • getrouwd of samenwonend zonder kinderen
  • getrouwd of samenwonend met kinderen
  • alleenstaand zonder kinderen

Ongeveer een derde van de verzekeraars heeft ook een aparte premie voor alleenstaanden mét kinderen.

Geboortedatum en postcode

Bij sommige verzekeraars (Allianz Direct, InShared) hangt de premie ook af van je leeftijd of adres. Daarom vragen we ook naar je geboortedatum en postcode. ZLM accepteert bijvoorbeeld alleen klanten die in de provincies Zeeland en Noord-Brabant wonen.

2. Dekkingsgegevens

De premie van aansprakelijkheidsverzekeringen wordt verder bepaald door de hoogte van het verzekerd bedrag en een eventueel eigen risico. Soms maakt het ook uit of je een tweede woning wilt meeverzekeren. Ons advies: kies voor een verzekerd bedrag van minimaal €1,25 miljoen en geen eigen risico.

Het verzekerd bedrag geeft aan tot welk bedrag je maximaal bent verzekerd. Alle schade daarboven komt voor je eigen rekening.

Het nut van een eigen risico is een lagere premie, hoewel lang niet alle verzekeraars de keuze bieden. Je kunt kiezen uit een algemeen eigen risico en een eigen risico bij schade veroorzaakt door de kinderen. Bij verzekeraars die de keuze bieden uit meerdere eigen risico’s, daalt de premie als je kiest voor een hoger eigen risico. Op jaarbasis scheelt dit vaak niet meer dan pakweg een tientje. De Consumentenbond adviseert daarom te kiezen voor een eigen risico van €0.

Op Ditzo na kun je bij alle verzekeraars een tweede woning of vakantiehuisje meeverzekeren in Europa. Bij Lemonade kun je de woning in de hele wereld verzekeren, bij InShared alleen in Nederland. Behalve als deze woning uitsluitend is bestemd voor verhuur. In dat laatste geval bieden alleen ASR (optioneel) en Univé dekking.

Vergelijk nu aansprakelijkheidsverzekeringen