icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Laagsteprijsgarantie

Bijna alle hotelketens garanderen de laagste kamerprijs als je rechtstreeks bij hen boekt. Wat zijn die beloftes waard? Wij vergeleken de prijzen met die van online reisbureaus.

Kees Verplanke

Kees Verplanke , Expert Auto, fiets en reizen Gepubliceerd op:14 december 2017

hotel-laagsteprjisgarantie

Veel hotels doen aan laagsteprijsgarantie

Hotels doen het liefst direct zaken met je. Dan hoeven ze geen commissie af te dragen (meestal 15-25%) aan online reisbureaus als Booking.com, Hotels.com en Expedia. Ze doen daarom allerlei beloftes op hun sites om gasten direct te laten boeken, zoals gratis internet of een upgrade. Een sterk marketinginstrument is vooral de laagsteprijsgarantie: een belofte waarmee zo’n beetje alle hotelketens schermen. 

Hoe werkt het? 

In de regel moet je eerst een boeking maken bij het hotel. Vind je binnen – bijvoorbeeld – 24 uur ergens anders een lagere prijs, dan moet je een claim insturen via de website van het hotel of de hotelketen. De claim wordt dan geverifieerd en indien die aan de voorwaarden voldoet, wordt het tarief aangepast. Ook zijn er garanties waarbij je de eerste nacht gratis slaapt als je de prijs elders goedkoper vindt. 

Let op: sommige hotels betalen je het verschil terug middels een cheque, terwijl het verzilveren van een bankcheque kosten met zich meebrengt. 

Claimen niet heel gemakkelijk

Helaas blijken hotels vaak (onredelijk) veel voorwaarden te stellen en daar strikt in te zijn. Dat de kamer waar het om gaat vergelijkbaar moet zijn, is begrijpelijk. Dezelfde kamer dus, tegen dezelfde annuleringsvoorwaarden, al dan niet met ontbijt.

Maar soms moet ook de kameromschrijving identiek zijn, moet het aanbod elders in dezelfde valuta zijn, of willen hotels het aanbod elders zelf controleren. In dat laatste schuilt het gevaar dat ze daar net zolang mee wachten tot de prijzen stijgen. Ook eisen sommige hotels dat de lagere prijs te vinden moet zijn bij een reisbureau waarmee de hotelketen een contract heeft. Zo lusten we er nog wel een paar. 

Een andere voorwaarde die enkele hotelketens stellen, is dat de kamer elders niet onder betere condities verkocht wordt. Een kamer mét ontbijt voor dezelfde of een lagere prijs dan die kamer zónder ontbijt bij het hotel zelf, valt dan dus niet onder de garantie. 

Onderzoek: direct boeken altijd duurder

We hebben de prijsgarantie van10 hotelketens ‘getest’ in de praktijk. We boekten rechtstreeks bij de hotels, en vroegen daarna de kamerprijzen op bij Skyscanner, Kayak en Momondo. Dit zijn vergelijkers die prijzen indexeren van honderden online reisbureaus. Zonder enige moeite vonden we dezelfde kamers voor een lagere prijs bij deze reisbureaus. Soms bleek het prijsverschil flink.

Het bleek dat de meeste hotelketens zich wel aan hun belofte houden, mits je exact hun regels voor de laagsteprijsgarantie volgt. Hanteert een hotel zo’n garantie, dan loont het dus om vóór het boeken de prijzen bij online reisorganisaties te controleren. Liggen die daar lager, dan kun je zo 20 tot 100% korting krijgen op de kamerprijs.

Tips voor een lagere prijs

 • De laagste prijs claimen? Lees de voorwaarden aandachtig door en boek een gratis te annuleren kamer.
 • Maak screenshots van de lagere prijzen elders, zo sta je sterk bij een geschil.
 • Geen zin in claimformulieren? Mail het hotel dan voordat je boekt. Vraag of ze een aanbieding kunnen doen die scherper is dan bij een online reisbureau.
 • Kayak.nl geeft nóg lagere hotelprijzen als je inlogt. Die tarieven zijn uitgesloten van de laagsteprijsgarantie, maar je boekt wel zonder gedoe voor de laagste prijs.
 • Let goed op hoeveel tijd je hebt om een claim in te dienen. Soms moet dat bijvoorbeeld binnen 24 uur. 

Lees meer

Nieuw & interessant

 • accommodatie-boeken-online
  17 aug.

  Citytrip: zelf regelen of een pakket boeken?

  Als je zelf de vlucht en het verblijf boekt heb je veel keuze, en het is vaak goedkoper. Het kost wel meer moeite.
 • vakantie-huisjes
  27 feb.

  Schoonmaak vakantiewoningen

  Stof, haren, schimmel en beestjes: vakantiebungalows worden vaak niet goed schoongemaakt.
 • boeken
  Nieuws  |  18 dec.

  Reisaanbiedingen beperkt te boeken

  Een vlucht of weekendje weg voor een paar tientjes: klinkt goed! Maar hoe vaak is de reis ook echt voor de aanbiedingsprijs te boeken?
 • hotel-laagsteprjisgarantie
  14 dec.

  Laagsteprijsgarantie

  Bijna alle hotelketens garanderen de laagste kamerprijs als je rechtstreeks bij hen boekt. Wat zijn die beloftes waard?