icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisaanbiedingen beperkt te boeken

Nieuws|In kranten, tijdschriften en op Facebook vliegen de reisaanbiedingen je om de oren. De Consumentenbond ploos er 5 uit en stelde vast dat de aanbiedingsprijs vaak een lokkertje is. In één geval is de aanbieding maar op 1 van de 23 reisdagen te boeken. Op dagen dat de aanbiedingsprijs niet geldt, betaal je al snel het dubbele.

Else Meijer

Else Meijer , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:18 december 2017

boeken

Beperkte beschikbaarheid

We weten allemaal dat een aanbieding vaak te mooi is om waar te zijn, maar sommige reisorganisaties maken het wel erg bont. Zo kan een week Madeira bij Corendon maar op 1 van de 23 vertrekdata voor de advertentieprijs geboekt worden. Bij andere aanbiedingen geldt de aanbiedingsprijs op een kwart tot een derde van de reisdagen.  

In de Reclamecode Reisaanbiedingen staat dat een aanbieding 'redelijk beschikbaar' moet zijn. Dat is een ruim begrip, maar wij vinden 1 op de 23 data in elk geval níet redelijk beschikbaar.

Prijs algauw verdubbeld

Op dagen dat de aanbiedingsprijs niet geldt, kan de prijs flink oplopen. Een weekend Kopenhagen met Transavia bijvoorbeeld, kan in plaats van de geadverteerde €50 (2x €25) uiteindelijk €200 kosten. Een 3-daagse vliegreis met Stedentrips.nl naar Rome wordt 3x zo duur als je niet oplet. En Pharos Reizens weekje wintersport kost in de voorjaarsvakantie 2x zoveel als de geadverteerde vanaf-prijs.

En ook al heb je de aanbiedingsprijs te pakken: er zijn bijna altijd nog bijkomende kosten. Denk aan boekingskosten, calamiteitenfonds of toeristenbelasting. Bij een weekendje Texel van Voordeeluitjes.nl komt er zo 10% bij de prijs. Onvermijdelijke kosten moeten bij de aanbieding vermeld worden, maar dat gebeurt niet altijd bij een advertentie in een krant of tijdschrift.  

Check altijd online

Alle mitsen en maren worden vaak niet in de advertentie genoemd. Dat kan gaan om bijkomende kosten of de beschikbare dagen, maar ook om de grootte van het appartement of de vliegtijden. Bekijk de aanbieding daarom altijd goed op de website van de reisorganisatie. Hier staat meestal wél alles wat je moet weten. 

Zoek dezelfde reis ook bij andere reisorganisaties. Wij kwamen een aantal 'aanbiedingen' goedkoper tegen bij een concurrent. 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • accommodatie-boeken-online
  17 aug.

  Citytrip: zelf regelen of een pakket boeken?

  Als je zelf de vlucht en het verblijf boekt heb je veel keuze, en het is vaak goedkoper. Het kost wel meer moeite.
 • vakantie-huisjes
  27 feb.

  Schoonmaak vakantiewoningen

  Stof, haren, schimmel en beestjes: vakantiebungalows worden vaak niet goed schoongemaakt.
 • vliegen en reizen
  14 dec.

  Privacy websites reisorganisaties

  Als je online een reis boekt moet je veel gegevens invullen. Zijn deze echt nodig? Wat doen reisorganisaties met die gegevens en met cookies?
 • hotel-laagsteprjisgarantie
  14 dec.

  Laagsteprijsgarantie

  Bijna alle hotelketens garanderen de laagste kamerprijs als je rechtstreeks bij hen boekt. Wat zijn die beloftes waard?