icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stille hotelkamer boeken: 10 tips

Geen zin in kletterende borden, vroege vogels op de gang of happy hour in de hotelbar? 10 tips om de kans op een rustige hotelkamer te vergroten. 

Kees Verplanke

Kees Verplanke , Expert Auto, fiets en reizen Gepubliceerd op:14 december 2017

stille-hotelkamer

1. Niet bij de lift

Een kamer in de buurt van de lift is handig, maar het is ook een onrustige plek. Ook ’s nachts of ’s morgens vroeg stappen andere hotelgasten al kletsend de lift in en uit. Alleen al van de liftgeluiden kun je last hebben: van gezoem tot een luide bel of omroepstem die de verdieping aankondigt.

2. Einde van de gang

Een kamer aan het einde van de gang is vaak de beste optie. Check wel deze 2 valkuilen: aangrenzende opbergruimtes waar kamermeisjes al ’s morgens vroeg rommelen en kletsen, en krakende ijsmachines of rammelende frisdrankautomaten die 24 uur per dag gebruikt kunnen worden. 

3. Vermijd de straatkant

Een kamer aan de straatzijde is vaak funest voor de nachtrust. Dubbel of zelfs driedubbel glas helpt wel, tenzij je bij gebrek aan airconditioning met het raam open slaapt. Verder geldt: hoe hoger de etage, hoe minder geluidsoverlast.

4. Zoek het hogerop

Ook de eerste verdieping is een verraderlijke locatie. Via de trap dringt maar al te vaak het geroezemoes door van laat incheckende gasten of een te luide tv die de nachtportier gezelschap houdt.

5. Niet vlak bij de muziek...

Als je een kamer boven het restaurant of de keuken hebt, kunnen de geluiden van bijvoorbeeld het stapelen van borden je tot na middernacht wakker houden. Blijf ook ver weg van de hotelbar, -nachtclub of feestzaal: de bas in de muziek kan maar liefst 2 tot 3 verdiepingen doordreunen.

6. Niet vlak bij het zwembad...

Het lijkt het summum van vakantie: een kamer aan het fraaie zwembadterras. Maar vaak verandert dat ’s avonds in een uitbundig feestpodium. Of de dj zet al bij het ontbijtbuffet het volume open.

7. ...en ver van bussen en trolleys

Mijd een kamer aan de voorzijde, vlak bij de ingang van een vakantieresort. Hier schudden de ronkende touringcars en vertrekkende of aankomende gasten met hun reistrolleys je geheid wakker.

8. Accepteer geen tussendeur

Neem geen genoegen met een hotelkamer met tussendeur als je die niet nodig hebt. Daar dringt vaak veel meer geluid door van de aangrenzende kamer dan wanneer er een doorlopende muur is.

9. Let op het deursysteem

Kies een hotel waar de kamerdeuren voorzien zijn van een automatische sluiter. Het hardhandig dichttrekken of -vallen van deuren is daarmee uitgesloten. Je kunt het hotel van tevoren vragen welk deursysteem het gebruikt.

10. Liever vloerbedekking

Ga voor een hotel met vloerbedekking, of op zijn minst tapijt op parket en plavuizen, ook in de gang.

Een andere kamer

Blijkt je hotelkamer een misser? Meld het dan direct bij de receptie. Alleen als alles in onberispelijke staat is, kun je nog wisselen van kamer. Hoe pak je dat aan?

 • Standvastig én vriendelijk blijven is de kunst. Een complimentje heeft vaak meer effect dan alleen klagen.
 • Noem de locatie of zelfs het kamernummer van je voorkeur. Veel personeel heeft weinig benul van waar de stilste kamers liggen.
 • Is verhuizen onmogelijk? Maak er dan het beste van. Met oordoppen bijvoorbeeld. Of probeer een van de (gratis) witte ruis-apps, via Google Play of iTunes, die omgevingsgeluiden dempen.

Lees meer:

 

Nieuw & interessant

 • accommodatie-boeken-online
  17 aug.

  Citytrip: zelf regelen of een pakket boeken?

  Als je zelf de vlucht en het verblijf boekt heb je veel keuze, en het is vaak goedkoper. Het kost wel meer moeite.
 • vakantie-huisjes
  27 feb.

  Schoonmaak vakantiewoningen

  Stof, haren, schimmel en beestjes: vakantiebungalows worden vaak niet goed schoongemaakt.
 • boeken
  Nieuws  |  18 dec.

  Reisaanbiedingen beperkt te boeken

  Een vlucht of weekendje weg voor een paar tientjes: klinkt goed! Maar hoe vaak is de reis ook echt voor de aanbiedingsprijs te boeken?
 • hotel-laagsteprjisgarantie
  14 dec.

  Laagsteprijsgarantie

  Bijna alle hotelketens garanderen de laagste kamerprijs als je rechtstreeks bij hen boekt. Wat zijn die beloftes waard?