icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

8 tips voor het zoeken en boeken van strandhuisjes

Overdag relaxen op het strand en ’s avonds de zon in de zee zien zakken. Op steeds meer stranden kun je een huisje huren. Hoe vind je de beste huisjes aan zee? En waar moet je op letten voordat je gaat boeken?

Gepubliceerd op:25 juli 2018

reizen-strandhuisje-gekleurd

In Nederland zijn zo’n 500 strandhuisjes te huur, je vindt ze per provincie op strandhuisjes.nl. Voor een volgebouwde kust hoeven we gelukkig niet bang te zijn. Door afspraken in het Nationale Kustpact zullen er niet veel strandhuisjes meer bij komen.

Boek een seizoen van tevoren

Boek ruim op tijd. Sommige strandhuisjes zijn zo gewild dat ze ver van tevoren al volgeboekt zijn. Zeker in het hoogseizoen en de schoolvakanties. Vaak kun je rond september/oktober al voor het volgende seizoen boeken. Bij sommige nog eerder.

Overnachten in een strandhuisje kan meestal van maart tot en met oktober. Bijna alle huisjes worden in de winter van het strand gehaald. Boeken kan meestal voor een weekend, midweek of week. In juli en augustus vaak alleen per week.

Bespaar in voor- of najaar

Aan slapen op het strand hangt een pittig prijskaartje. De verschillen zijn groot, maar gemiddeld ben je voor een weekend in voor- of naseizoen ruim €600 kwijt (prijspeiling zomer 2017). Een week in het hoogseizoen kost al snel €1300. Als je niet gebonden bent aan het hoogseizoen kun je dus flink besparen.

Check of het om écht strand gaat

Woorden als ‘strand’ of ‘beach’ in de naam garanderen niet dat een huisje op het strand staat. Het kan zomaar kilometers van het strand verwijderd zijn, of op het strandje van een meer staan.

Er staan ook strandhuisjes aan de Oosterschelde. Dankzij de open verbinding met zee is er wel eb en vloed. Toch is het anders dan een huisje op het Noordzeestrand: het strand aan de Oosterschelde is kleiner, en het ruige van de zee ontbreekt.

Uitzicht op zee?

Niet alle huisjes hebben direct of vrij zicht op zee. Soms staan ze schuin opgesteld, waardoor je ook deels tegen het huisje voor je aankijkt. Ook kunnen de huisjes in 2 rijen achter elkaar staan. Soms ligt de tweede rij hoger, zodat je nog wel iets van de zee ziet. Het loont om van tevoren op de plattegrond de precieze ligging van het huisje te bekijken.

Vrijstaand of niet?

Hou je van rust en ruimte, bekijk dan eerst hoeveel huisjes de eige­naar verhuurt. Soms zijn het er enkele, maar het kan ook een enorme rij zijn. Soms zitten er meerdere verhuurders op hetzelfde strand of zijn er ook particuliere huisjes.

Meestal zijn de huisjes vrijstaand, maar sommige staan dicht tegen elkaar aan. Dit kan ten koste gaan van je privacy. Met Google Earth krijg je een aardige indruk van de bebouwing op het strand.

Comfort is heel verschillend

In de meeste huisjes kunnen 4-6 personen overnachten. De belangrijkste voorzieningen (voor koken, douchen en slapen) zijn meestal aanwezig. Hoe luxe de inrichting is, verschilt nogal. Er is niet altijd tv of internet. Slaapkamers zijn er doorgaans wel, soms zelfs een kleine bovenverdieping. Maar stapelbedden en een slaapbank in de woonkamer komen ook veel voor. Dus controleer hoeveel je in kleine huisjes inlevert op comfort.

Niet alle huisjes zijn geschikt voor kleine kinderen en mensen die slecht ter been zijn. Dat heeft niet alleen te maken met de afstand tot de parkeerplaats, maar ook met open slaapvides en (vaste) ladders naar een bovenverdieping. Bekijk de foto’s en de omschrijving van het huisje goed om verrassingen te voorkomen.

Is de hond welkom?

Je mag niet altijd een hond meenemen. Op strandhuisje.nl vind je huisjes waar de hond welkom is, soms betaal je wel een toeslag. Verder gelden de regels van het strand. Zo mogen honden in de zomerperiode overdag vaak alleen aangelijnd op het strand komen.

Parkeergelegenheid

Soms kun je gratis op een onbewaakte parkeerplaats terecht, in het hoogseizoen moet je dan wel geluk hebben met een vrije plek. In andere gevallen is een parkeervergunning bij de prijs van het strandhuisje inbegrepen, of mag je gratis op het vakantiepark parkeren. De afstand tot de parkeerplaats wisselt nogal per aanbieder en locatie van het huisje. Van nog geen 100 meter tot meer dan een kilometer. Sommige verhuurders bieden een (altijd gratis) bagageservice aan. Bij andere aanbieders is vaak een bolderkar aanwezig.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • accommodatie-boeken-online
  17 aug.

  Citytrip: zelf regelen of een pakket boeken?

  Als je zelf de vlucht en het verblijf boekt heb je veel keuze, en het is vaak goedkoper. Het kost wel meer moeite.
 • vakantie-huisjes
  27 feb.

  Schoonmaak vakantiewoningen

  Stof, haren, schimmel en beestjes: vakantiebungalows worden vaak niet goed schoongemaakt.
 • boeken
  Nieuws  |  18 dec.

  Reisaanbiedingen beperkt te boeken

  Een vlucht of weekendje weg voor een paar tientjes: klinkt goed! Maar hoe vaak is de reis ook echt voor de aanbiedingsprijs te boeken?
 • hotel-laagsteprjisgarantie
  14 dec.

  Laagsteprijsgarantie

  Bijna alle hotelketens garanderen de laagste kamerprijs als je rechtstreeks bij hen boekt. Wat zijn die beloftes waard?