icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toeristenbelasting: zo zit dat

Wat mogen gemeenten vragen aan toeristenbelasting, hoe gaan accommodaties daarmee om en wat doet de Consumentenbond? Een overzicht.

Belasting zonder doel

Gemeenten mogen zelf beslissen of ze toeristenbelasting heffen. Ook de hoogte van die taks mogen ze zelf vaststellen. Het kan een vast bedrag zijn per verblijf, een percentage van de overnachtingsprijs of een variabele toeslag, bijvoorbeeld gebaseerd op het aantal sterren. In dat laatste geval betaal je aanzienlijk meer in een vijfsterrenhotel dan op een camping of in een eenvoudig hotel.

De grote meerderheid van gemeentes laat deze welkome aanvulling op de gemeentelijke inkomsten niet schieten: 305 van de 390 Nederlandse gemeenten leggen op dit moment belasting op aan toeristen. De hoogte varieert van €0,48 per persoon per nacht in Strijen tot 6,05% van de ‘verblijfsvergoeding’ in Haarlemmermeer.

De toeristentaks is geen doelbelasting: gemeenten hoeven de opbrengst niet te besteden aan toeristische voorzieningen. Daardoor is de taks voor een aantal gemeenten een mooi middel om het begrotingstekort aan te vullen. 

Voor alle leeftijden

Toeristenbelasting mag voor alle leeftijden geheven worden. Een baby in de wandelwagen ‘profiteert’ immers ook van die nieuwe boulevard of dat mooi aangelegde park. Uit onze steekproef blijkt dat de taks inderdaad vaak ook voor jonge toeristen geldt.

Op boekingssites van hotels is vaak alleen het totaalbedrag aan toeristenbelasting te zien. Je moet dan zelf berekenen hoeveel er voor welk gezinslid is berekend. Lastig te controleren dus. 

Toeristenbelasting ondoorzichtig

Nederlandse hotels en bungalowparken rommelen op grote schaal met de toeristenbelasting. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in voorgaande jaren. Ze vragen soms meer dan ze aan de gemeente moeten afdragen en steken het verschil in eigen zak.

Even opzoeken hoe hoog de toeristenbelasting is in een gemeente, is nog niet zo makkelijk. De tarieven zijn vaak lastig te vinden. Er zijn ook gemeenten die er op hun website helemaal geen informatie over geven. Je kunt als consument in dat geval niet controleren of het bedrag dat een hotel rekent juist is. 

Daarnaast wordt het tarief van de toeristenbelasting vaak niet duidelijk vermeld op de site van het hotel, wordt het anders genoemd of op één hoop gegooid met andere lokale belastingen. 

Pretbelasting

Een andere vorm van toeristentaks is de zogenoemde 'vermakelijkhedenretributie' voor bijvoorbeeld attractieparken. Dit is een belasting die gemeenten naar eigen inzicht mogen invoeren, mits ze meewerken aan de voorziening. Dat is al snel het geval: als de gemeente de wegen ernaartoe onderhoudt bijvoorbeeld.

Hoe hoog de ‘pretbelasting’ is, mag de gemeente zelf bepalen, zolang er maar geen ‘wanverhouding’ is met de gemaakte kosten. De ‘vermakelijkheid’, bijvoorbeeld het attractiepark of de dierentuin, betaalt de belasting aan de gemeente en mag die doorberekenen aan bezoekers, net als bij de toeristenbelasting. 

Toeristenbelasting moet helder zijn in aanbieding

De Reclamecode Reisaanbiedingen is duidelijk: alle vaste, onvermijdbare kosten van een aanbieding, ook van hotels en bungalowparken, moeten bij de totaalprijs inbegrepen zijn. Denk bijvoorbeeld aan verplichte schoonmaakkosten of een vast bedrag aan administratiekosten.

Alleen als de onvermijdbare kosten variabel zijn - bijvoorbeeld omdat ze afhankelijk zijn van het aantal personen - hoeft dit niet. In zo’n geval moeten de kosten wel helder zijn, en moeten ze direct bij de aanbieding op een duidelijke manier worden vermeld.

Toeristenbelasting is een voorbeeld van een variabele, onvermijdbare kostenpost, maar het komt nogal eens voor dat die niet bij de aanbiedingsprijs vermeld wordt. Ook de duidelijkheid over deze toeslag laat regelmatig te wensen over. Daardoor weet je nooit direct wat de échte totaalprijs van een hotelkamer of vakantiehuisje is, of je vindt die pas aan het eind van het boekingsproces. Dat maakt een eerlijke prijsvergelijking onmogelijk.

Dit geldt ook voor de ketens die bovendien andere belastingen onder het kopje ‘toeristenbelasting’ of ‘lokale heffingen’ stoppen. Ze lijken zo goedkoper, maar ze hebben kosten weggelaten die eigenlijk in de totaalprijs verwerkt hadden moeten zijn. 

Wat doet de Consumentenbond?

Het gerommel met de toeristenbelasting is de Consumentenbond een doorn in het oog. Bas Willigenburg, campagneleider consumentenrecht: ‘Consumenten hebben er op 2 manieren last van. Ten eerste doordat hotels en vakantieparken te veel rekenen en er allerlei posten aan toevoegen, of de belasting niet opnemen in de aanbiedingsprijs. Onze onderzoeksresultaten gaan daarom rechtstreeks naar de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt. Die kan de overtreders aanspreken en boetes opleggen.'

'Ten tweede is de toeristenbelasting voor gemeenten een te aantrekkelijke methode om gaten in de begroting te dichten. Over het algemeen stijgt de taks hierdoor almaar. Gemeenten hoeven de inkomsten niet eens uit te geven aan toeristische voorzieningen. De Consumentenbond gaat er daarom voor pleiten dat er een maximumpercentage komt én dat gemeenten openbaar moeten maken waaraan zij de inkomsten besteden.’

Lees meer

Nieuw & interessant

 • Nieuws  |  18 dec.

  Reisaanbiedingen beperkt te boeken

  Een vlucht of weekendje weg voor een paar tientjes: klinkt goed! Maar hoe vaak is de reis ook echt voor de aanbiedingsprijs te boeken?
 • vliegen en reizen
  14 dec.

  Privacy websites reisorganisaties

  Als je online een reis boekt moet je veel gegevens invullen. Maar niet al die gegevens zijn echt nodig. Wat doen reisorganisaties met jouw gegevens? En hoe gaan ze om met cookies?