icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toeristenbelasting: zo zit dat

Wat mogen gemeenten vragen aan toeristenbelasting, hoe gaan accommodaties daarmee om en wat doet de Consumentenbond?

Kees Verplanke

Kees Verplanke , Expert Auto, fiets en reizen Gepubliceerd op:14 december 2017

toeristenbelasting

De hoogte verschilt

Gemeenten mogen zelf beslissen of ze toeristenbelasting heffen. De grote meerderheid doet dat. Ook de hoogte van die taks mogen ze zelf vaststellen. Het kan een vast bedrag zijn per verblijf, een percentage van de overnachtingsprijs of een variabele toeslag, bijvoorbeeld gebaseerd op het aantal sterren.

Ondoorzichtig

De tarieven zijn vaak lastig te vinden op sites van gemeenten. Op boekingssites van hotels is vaak alleen het totaalbedrag aan toeristenbelasting te zien. Soms wordt de toeristenbelasting op één hoop gegooid met andere lokale belastingen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt bovendien dat Nederlandse hotels en bungalowparken op grote schaal rommelen met de toeristenbelasting.

Regels

De Reclamecode Reisaanbiedingen is duidelijk: alle vaste, onvermijdbare kosten van een aanbieding, ook van hotels en bungalowparken, moeten bij de totaalprijs inbegrepen zijn. Alleen als de onvermijdbare kosten variabel zijn - bijvoorbeeld omdat ze afhankelijk zijn van het aantal personen - hoeft dit niet. In zo’n geval moeten de kosten wel helder vermeld worden bij de aanbieding.

Lastig vergelijken

Toeristenbelasting is een voorbeeld van een variabele, onvermijdbare kostenpost. Toch wordt die vaak niet bij de aanbiedingsprijs vermeld. Je weet dan niet direct wat de totaalprijs van een hotelkamer of vakantiehuisje is, of je vindt die pas aan het eind van het boekingsproces. Dat maakt een eerlijke prijsvergelijking onmogelijk.

Wat doet de Consumentenbond?

Bas Willigenburg, campagneleider consumentenrecht: ‘Het gerommel met de toeristenbelasting is de Consumentenbond een doorn in het oog. De onderzoeksresultaten gaan daarom rechtstreeks naar de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt. Die kan de overtreders aanspreken en boetes opleggen. Daarnaast is toeristenbelasting voor gemeenten een te aantrekkelijke methode om gaten in de begroting te dichten. Over het algemeen stijgt de taks hierdoor almaar. Gemeenten hoeven de inkomsten niet eens uit te geven aan toeristische voorzieningen. De Consumentenbond pleit daarom voor een maximumpercentage én voor het verplicht openbaar maken waaraan de inkomsten worden besteed.’

Lees meer

Nieuw & interessant

 • accommodatie-boeken-online
  17 aug.

  Citytrip: zelf regelen of een pakket boeken?

  Als je zelf de vlucht en het verblijf boekt heb je veel keuze, en het is vaak goedkoper. Het kost wel meer moeite.
 • vakantie-huisjes
  27 feb.

  Schoonmaak vakantiewoningen

  Stof, haren, schimmel en beestjes: vakantiebungalows worden vaak niet goed schoongemaakt.
 • boeken
  Nieuws  |  18 dec.

  Reisaanbiedingen beperkt te boeken

  Een vlucht of weekendje weg voor een paar tientjes: klinkt goed! Maar hoe vaak is de reis ook echt voor de aanbiedingsprijs te boeken?
 • hotel-laagsteprjisgarantie
  14 dec.

  Laagsteprijsgarantie

  Bijna alle hotelketens garanderen de laagste kamerprijs als je rechtstreeks bij hen boekt. Wat zijn die beloftes waard?