icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Particulier vakantiehuis huren

Boekingsplatforms als Airbnb winnen rap aan populariteit. Maar ook via reisorganisaties kun je particuliere vakantiehuizen huren. Waar moet je op letten en wat zijn de verschillen in voorwaarden en prijs? 

Kees Verplanke

Kees Verplanke , Expert Auto, fiets en reizen Gepubliceerd op:27 november 2017

vakantie-huis

Eigen inspectie of reviews van anderen

Een groot verschil in werkwijze tussen boekingsplatforms en reisorganisaties is dat laatstgenoemden (nog) inspecties houden. Voordat een huis online komt, gaat een inspecteur op pad om te kijken of het in goede staat verkeert en voldoet aan alle eisen en normen. 

Boekingsplatforms daarentegen hebben wel telefonische controle met de huiseigenaren, maar geen fysieke inspectie. Met een aanbod van letterlijk miljoenen huizen zou dat ook ondoenlijk zijn. De rol van kwaliteitsbewaking wordt deels overgenomen door de beoordelingen van eerdere bezoekers. Zo’n review kan zeker informatief zijn en op bijna alle sites heeft ieder huis een cijfer of sterrenkwalificatie met bijbehorende recensies. 

Zoeken tot in detail 

Traditionele reisorganisaties en platforms hebben een vergelijkbare manier van zoeken en boeken. Sites zijn over het algemeen zeer gebruiksvriendelijk, met grote foto’s en in de regel veel detailinformatie over de woning, soms aangevuld met een plattegrond en kaart. Op de meeste sites kun je behalve op bestemming ook zoeken op thema’s als wintersport, stedentrips, kindvriendelijkheid, vakantie met de hond, aanbiedingen en last minutes.

Zoeken op bestemming gaat meestal eerst op land en dan op streek, of direct op streek of stad als een trefwoord ingevuld kan worden. Soms staat op de site al een overzicht met het aantal huizen per land. Je kunt de zoekopdracht verfijnen met criteria als ligging (aan zee, in de bergen), type accommodatie (villa, appartement), aantal sterren en (maximum) prijs. Ook kun je wensen als het aantal kamers en de aanwezigheid van een zwembad, tv of zelfs barbecue aangeven. 

Kleine prijsverschillen

Het aanbod van particuliere huizen en appartementen is door de komst van boekingsplatforms explosief gegroeid. Die grote concurrentie lijkt de prijsverschillen te verkleinen. Waar reisorganisaties soms boekingskosten rekenen, werken platforms vaak met servicekosten, die meestal hoger liggen. De boekingsplatforms zijn daardoor niet per definitie goedkoper dan de traditionele aanbieders. 

Extra kosten

Bij de basisprijs komen bij sommige aanbieders nog extra kosten. Bijvoorbeeld boekingskosten, kosten voor de eindschoonmaak, energieverbruik en voor de huur van bedlinnen. Bij andere aanbieders zijn die kosten bij de huursom inbegrepen. Wel zo overzichtelijk.

Dan is er nog de borg, die ofwel aanbetaald dient te worden, ofwel ter plaatse in contanten voldaan. Reken op €100, €150 of €200; uiteraard ontvang je dit bedrag later terug als alles in orde is. 

Boeken en betalen 

De betaling is bijna overal veilig geregeld. Bij de reisorganisaties is het klip en klaar: je boekt bij én betaalt aan de organisatie. Dat geeft een bepaalde zekerheid, zeker als de organisatie is aangesloten bij de ANVR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds. Mochten er problemen opdoemen, dan is de reissom (deels) gedekt. 

Platforms hebben andere werkwijzen. Daarom is het van belang het boek- en betaalproces goed door te nemen voordat je reserveert. Soms reserveer je bij de huiseigenaar, maar betaal je aan de organisatie via een beveiligde procedure. Verder zijn bij de prijzen (soms forse) servicekosten inbegrepen, voor het beheren van het platform en ondersteuning tijdens je reis. Dergelijke kosten rekenen traditionele aanbieders ook, maar in de regel liggen die lager. Er zijn ook sites die zich als advertentiemedium profileren en geen boekingskosten rekenen.

Annuleren en garanties

Bij traditionele reisbureaus gelden in geval van annulering de algemene voorwaarden, dus een annuleringsverzekering is dan zeker het overwegen waard. Bij platforms zijn vaak per huis duidelijk de annuleringsvoorwaarden vermeld. Die zijn dan bijvoorbeeld ingedeeld in ‘streng’, ‘mild’ en ‘flexibel’.

Er zijn ook platforms waarbij je kunt kiezen voor een speciale garantie. Je betaling is dan gedekt tegen fraude en phishing. Ook is er 100% dekking wanneer de woning niet aan de beschrijving voldoet, niet toegankelijk of onbewoonbaar is. Voor zo’n garantie betaal je wel servicekosten, gemiddeld tussen de 5% en 12% van het huurbedrag. 

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • accommodatie-boeken-online
  17 aug.

  Citytrip: zelf regelen of een pakket boeken?

  Als je zelf de vlucht en het verblijf boekt heb je veel keuze, en het is vaak goedkoper. Het kost wel meer moeite.
 • vakantie-huisjes
  27 feb.

  Schoonmaak vakantiewoningen

  Stof, haren, schimmel en beestjes: vakantiebungalows worden vaak niet goed schoongemaakt.
 • boeken
  Nieuws  |  18 dec.

  Reisaanbiedingen beperkt te boeken

  Een vlucht of weekendje weg voor een paar tientjes: klinkt goed! Maar hoe vaak is de reis ook echt voor de aanbiedingsprijs te boeken?
 • hotel-laagsteprjisgarantie
  14 dec.

  Laagsteprijsgarantie

  Bijna alle hotelketens garanderen de laagste kamerprijs als je rechtstreeks bij hen boekt. Wat zijn die beloftes waard?