icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

E-privacyrichtlijn beschermt tegen online tracking

De Europese Commissie heeft in januari 2017 een voorstel gedaan voor een nieuwe e-privacyrichtlijn die ons moet beschermen tegen online tracking. De huidige richtlijn dateert van 2002 en heeft in 2009 een laatste update gehad. Dat is lang geleden, zeker gezien de digitale ontwikkelingen sinds die tijd.

Inge Piek

Inge Piek , Campagneleider Bijgewerkt op:11 januari 2018


Nieuwe ontwikkelingen

De e-privacyrichtlijn gaat over verschillende onderwerpen. Hij gaat over eisen aan de vertrouwelijkheid van communicatie, over bescherming tegen online tracking en over spam en telemarketing. 

In de laatste jaren zijn er veel nieuwe manieren van communicatie bijgekomen, zoals WhatsApp en Skype. De Europese Commissie wil dat deze communicatiemedia op dezelfde manieren worden beschermd als bijvoorbeeld een sms-je en een telefoongesprek. 

Grondrecht van de Europese Unie

Het respecteren van onze privacy is geregeld in de grondrechten van de burgers van de Europese Unie. Deze grondrechten staan in een document dat het 'Handvest van de grondrechten van de Europese Unie' wordt genoemd.

Jouw leven, jouw huis en jouw correspondentie moet worden gerespecteerd. In de basis is het daarom verboden om jouw huis binnen te gaan zonder jouw toestemming, om jouw gesprekken aan de keukentafel af te luisteren en om de brieven die aan jou zijn gericht te openen. 

Verschil met de Algemene Verordening Gegevensbescherming

De e-privacyrichtlijn heeft een link met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die in mei 2018 van kracht wordt, maar in de basis zijn ze verschillend. Ze gaan namelijk over 2 verschillende grondrechten:

  • De AVG gaat over bescherming van gegevens en gaat daarmee over het recht op controle over het gebruik van jouw gegevens, om deze te beschermen tegen misbruik. 
  • De e-privacyrichtlijn gaat over het recht op privacy en gaat daarmee over het recht van een individu om te bepalen wat privé is. De richtlijn gaat bijvoorbeeld over het recht om een krant te lezen zonder dat iemand over je schouder meekijkt of over het recht om een privégesprek met een vriend te voeren, zonder dat iemand dit kan afluisteren. Kortom: jouw persoonlijke levenssfeer en communicatie moeten volgens dit grondrecht worden gerespecteerd, onafhankelijk van het feit of er persoonlijke gegevens mee gemoeid zijn of niet.

De e-privacyrichtlijn geeft een extra laag van bescherming: het beschermt de vertrouwelijkheid van communicatie en beschermt consumenten tegen online tracking en ongevraagde marketingaanbiedingen.

Stemming in Europees Parlement

Het Europees Parlement stemde 26 oktober 2017 in met een e-privacy wetsvoorstel dat: 

  • het verwerken van gegevens (zoals locatie) en toegang tot apparaten niet toestaat zonder toestemming van consumenten;
  • 'privacy by default' verplicht stelt, wat betekent dat de standaardinstellingen de privacy van consumenten moeten beschermen;
  • bedrijven niet toestaat om de toegang tot hun website of dienst te weigeren als consumenten niet online willen worden gevolgd. Cookiewalls worden daardoor verboden.

Lees meer in de factsheet van de BEUC over e-privacy (pdf).

Na de instemming van het Europees Parlement moet dit voorstel nog worden goedgekeurd door de Raad van Ministers met ministers uit alle lidstaten. De Europese Commissie wil de e-privacyrichtlijn tegelijkertijd met de AVG in werking laten treden, dus in mei 2018.